Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samyang 35mm F1.4 AS UMC (pro Canon)

12.3.2012, Milan Šurkala, recenze
Dnes se podíváme na značku, kterou jsme ještě na stránkách Digimanie netestovali. Je jím Samyang a vyzkoušíme jeho 35mm objektiv s vynikající světelností F1,4 za třetinovou cenu ve srovnání s objektivem Canon EF 35mm F1,4. Jak jsou na tom oba objektivy?
Dnes jsme vyzkoušeli objektiv od zatím méně známé značky Samyang a v některých testech jej srovnali s 3krát dražším objektivem od Canonu. Nejdůležitější, s čím musíte počítat, je absence autofokusu. Nebudu to brát jako negativum, o tom ten objektiv je a je to také jeden z důvodů, proč je tak levný. Otázkou je, zda nízké ceně (cca 11 tisíc Kč s DPH) budou odpovídat optické výkony. Jak jsme si v mnoha testech ukázali, srovnatelný 35mm F1,4 objektiv od Canonu za 35 tisíc Kč dokázal nejednou i překonat.





Bokeh objektivu bych hodnotil spíše průměrně, není tak jemný jako u Canonu (ale rozdíly nejsou dramatické), trápí jej chromatická aberace na hranách odlesků. Při plném odclonění je docela příjemný, po přiclonění jde na světelných odlescích v bokehu vidět osmiúhelníkový tvar clony, nicméně na to trpí i Canon, byť v menší míře. Na druhou stranu objektiv Samyang téměř netrpí na chromatickou aberaci v zaostřených oblastech, což je jeden z největších problémů Canonu. Ten má problém i s rohovou ostrostí, zatímco Samyang kreslí rohy ostře i na nejnižší cloně.

Oba objektivy mají poněkud měkčí kresbu na F1,4, Canon je zde trochu kontrastnější, ale po přiclonění na F2 jsou oba velmi dobře použitelné. Při běžných clonách bych dokonce řekl, že má mnohem levnější Samyang detailnější a ostřejší obraz. Ani jeden z objektivů neměl velké problémy se zkreslením, horší to bylo s vinětací. Na F1,4 vykazovaly oba dost vysoké ztmavení rohů, které ale po přiclonění rychle mizelo. Samyang ale na clonách do F4 včetně občas způsobuje poněkud zvláštní měření expozice, snímky bývají někdy dost tmavé. Trochu problémy mohou být v protisvětle. Odlesky se většinou dají uklidit, zvláštní je ale občasná světlá čára od zdroje světla přes celý snímek.

Nicméně, pokud vám nevadí ruční ostření nebo jste dokonce jeho fandové, pak vám mohu nový Samyang vřele doporučit. Bokeh by sice mohl být i o trochu lepší, ale jinak optickými kvalitami třikrát dražší Canon překonává, což je na poměrně neznámého výrobce objektivů ve srovnání s letitým gigantem až dost velké a příjemné překvapení.
 
 

Plusy

 
+ Minimální chromatická aberace (v zaostřených plochách)
+ Výborná cena
+ Velmi solidní optické výkony (dobrá ostrost až do rohů)
+ Solidní zpracování
 
 

Minusy

 
- Poněkud nervózní bokeh (po přiclonění navíc osmiúhelníkový, chromatická aberace)
- Odlesky v protisvětle
- Vinětace na F1,4
 
 
Za zapůjčení objektivu Samyang 35mm F1.4 AS UMC děkujeme OEHLING cz.

 
 
Cena v době testování: cca 11.500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.