Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sigma DP2: otestovali jsme Foveon!

13.4.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes přinášíme recenzi velmi zajímavého kompaktu Sigma DP2. Tento fotoaparát má obrovský APS-C snímací čip, tedy zhruba 10× větší než u běžných kompaktů. Navíc se jedná o čip Foveon X3, který nevyužívá tradiční Bayerovu masku. Jak si fotoaparát povede?

Autofokus, ostření


U Sigmy DP2 můžete využít jak autofokus, tak i manuální ostření. Začneme tím manuálním. To můžete aktivovat tlačítkem FOCUS. Poté točíte k tomu určeným kolečkem a měníte vzdálenost zaostření. Na kolečku jsou zobrazeny vzdálenosti, pochopitelně je dobré užívat je spíše pro orientaci. Pokud se vám špatně ostří, můžete stisknout tlačítko OK a náhled výrazně zvětšit. Rozlišení displeje je sice malé a v horších podmínkách je na obraze více šumu, přesto se i v takových podmínkách ostřit dá.

Autofokus může být klasický, kdy ostří od údajných 28 centimetrů. Naměřil jsem 19 cm od přední čočky, což je zhruba 26 centimetrů od snímače Foveon X3. Dále je možno využít ostření na dálku, kdy objektiv ostří od jednoho metru, což mírně zrychluje ostření. Stisknutím tlačítka dolů čtyřsměrného ovladače si můžete vybrat jednu z devíti ostřících zón, na kterou chcete ostřit. Makro režim zde nenajedete, marně byste hledali i automatický výběr ostřícího bodu. Toto je kompakt pro ty, kteří si chtějí hrát sami.

Co se týče rychlosti ostření, narazíte na problém. Ta je totiž opravdu špatná, se starším firmwarem 1.03 se pohybovala kolem 1,2 sekundy, a to je přespříliš. Dnešní obyčejné kompakty mají časy třetinové, ty horší poloviční, zrcadlovky pak šestinové. Vynikne to např. i ve srovnání s konkurenčními fotoaparáty Panasonic Micro Four Thirds, které jsou 4-5× rychlejší, naopak Olympusy téhož systému jsou obdobně pomalé. S novým firmwarem 1.04, který má rychlost zlepšit, jsou časy skutečně trochu kratší, dostával jsem se zhruba na 0,9 sekundy. To je lepší, ale stále moc. Účinnost ostření je průměrná, za šera už to chce něco dost kontrastního, jinak začne mít problémy.


Makro režim


S ohniskem 41 milimetrů a ostřením ze vzdálenosti 26 cm od čipu (19 cm od přední čočky) nemůžete počítat s tím, že by vám Sigma DP2 nabídla slušné makro. Zvětšení objektivu je jen 1:7,8, přepočteme-li to na 35mm snímací čip, pak by to odpovídalo zvětšení 1:4,6 (full frame zrcadlovka by musela mít 1:4,6 objektiv, aby dosáhla takového snímku, jaký vidíte).


expoziční čas 1/60 s, clona F2,8, citlivost ISO 200, ohnisko 24,2 (41) mm, klikněte pro zvětšení

Je vidět, že od kleští jsem musel být opravdu dost daleko. Snímek je zvláštně hrudkovitý, šum má nezvyklou strukturu.


Nastavení expozice, automatika


Fotoaparát je určen pro ty, kteří nechtějí moc automatiky a spíše raději vše řeší sami. Pochopitelně expozici lze nechat nastavovat automatikou, nechybí však ani priorita clony, času a plně manuální režim. Automatika (režim P) umí nastavovat časy od 1/2000 s po 5 sekund, s citlivostí jde maximálně na pouhých ISO 200, což mi přijde poněkud málo, zvláště když fotoaparát nemá mechanickou formu stabilizace.

U priority clony můžete nastavit hodnoty F2,8 až maximálních F14. Automatika opět volí citlivost maximálně ISO 200, překvapivě nejde pod ISO 100 (ačkoli fotoaparát ISO 50 podporuje). Maximální expoziční čas vypočtený automatikou je dle clony 5 sekund (F2,8) až 15 sekund (F14). Priorita času podporuje hodnoty od 1/2000 s po 15 sekund. Manuální režim je pak opět v rozmezí 1/2000 s až 15 sekund pro čas a F2,8 až F14 pro clonu. Citlivost lze navolit od ISO 50 po ISO 800, v případě snímání do RAW je k dispozici i ISO 1600 a ISO 3200.


Expoziční a fotografické režimy


Na ztuha jdoucím ovládacím kolečku najdete překvapivě málo voleb. Fotoaparát nemá ani vyloženě automatický režim ani žádný scénický.



My se nyní podíváme na nabídku.
  • SETUP - Technické menu fotoaparátu, kde se formátuje karta, nastavuje čas, updatuje firmware a podobně.
  • M (Manual) - Manuální nastavení expozice, citlivost ISO 50 až 800, v RAWu i ISO 1600 a ISO 3200. Expoziční čas může nabývat hodnot 1/2000 s až 15 sekund, clony F2,8 až F14. Obraz na LCD displeji nereflektuje dané nastavení, je nutno dávat pozor na ukazatel pod(pře)expozice. Pokud tlačítko nastavení clony nebo času držíte déle, hodnoty se mění rychleji.
  • S (Priorita času) - Časy lze nastavit od 1/2000 s po 15 sekund, clonu dopočítá fotoaparát. ISO může být automatické (rozsah ISO 100-200) nebo ručně zadané se stejným rozsahem jako u režimu M.
  • A (Priorita clony) - Clonu můžete nastavit od F2,8 po F14, fotoaparát dopočítá čas (max. 15 sekund), Citlivost je opět shodná s předchozími režimy.
  • P (Program AE) - Automatika vypočítává čas i clonu. Rozsahy jsou stejné jako v předchozích případech, čas maximálně 5 sekund. U fotoaparátu můžete v režimu P, A a S využít korekci expozice v rozmezí -3 EV až +3 EV.
  • Videosekvence
  • Záznam zvuku


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.