Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sigma DP2: otestovali jsme Foveon!

13.4.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes přinášíme recenzi velmi zajímavého kompaktu Sigma DP2. Tento fotoaparát má obrovský APS-C snímací čip, tedy zhruba 10× větší než u běžných kompaktů. Navíc se jedná o čip Foveon X3, který nevyužívá tradiční Bayerovu masku. Jak si fotoaparát povede?

Sférické zkreslení a vinětace


Objektiv má pouze jedno ohnisko, takže na to se také podíváme. Objektiv má menší sférické zkreslení, patří k těm lepším, takže zde fotoaparátu není moc co vytýkat.



Podíváme se také na ostrost v rozích a vinětaci. Test byl prováděn na krátkou vzdálenost s testovacím obrazcem. U kratších vzdáleností jsou zpravidla optické chyby výraznější, u focení na větší vzdálenost se pak takových výsledků nedosahuje a snímky bývají kvalitnější.


clona F2,8


clona F4

clona F5,6


clona F8

clona F11

clona F14

Objektiv fotoaparátu Sigma DP2 rozhodně není špatný. Na plně otevřené cloně trpí na lehkou rohovou neostrost. Od F4 to není špatné, dobré ostrosti ale dosahuje až na F8. Vinětace je slabší a chromatická aberace se zde vůbec nevyskytuje. Následují snímky z "běžného" života.


clona F2,8


clona F4

clona F5,6


clona F8

clona F11

clona F14

Kresba objektivu je vynikající, dokonce i na clonu F2,8 je velmi dobrá, od F4 pak vynikající. S fotoaparátem určitě nebudete mít problém s neostrými rohy nebo slabou kresbou. I přes malé rozlišení je kresba skutečně skvělá.


Vyvážení bílé, barvy


Vyvážení bílé má mnoho různých nastavení včetně vlastního. Automatika je poměrně nespolehlivá, resp. bílá se vyvažuje trochu zvláštně. Při žárovce jsou snímky laděné poněkud do růžova či do fialova, přes den mají spíše chladnější nádech.


automatické


slunečno

stín


zataženo

žárovka


zářivka

blesk (bez blesku)


blesk (s bleskem)

vlastní nastavení

Totéž při reálné scéně.


automatické


slunečno

stín


zataženo

žárovka


zářivka

blesk (bez blesku)

vlastní nastavení

Fotoaparát dále umožňuje nastavit několik barevných ladění.


standard


živé

neutrální


portrét

krajina


černobílý

sépie

Nesmí chybět ani nastavení kontrastu, ostrosti a saturace.


kontrast -5


kontrast +0

kontrast +5

Podíváme se i na nastavení ostrosti.


ostrost -5


ostrost +0

ostrost +5

Ačkoli nastavení má celých pět hodnot do plusu a minusu, rozdíly mezi snímky jsou téměř neznatelné. Jako poslední je nastavení saturace.


saturace -5


saturace +0

saturace +5


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.