Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sigma DP2: otestovali jsme Foveon!

13.4.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes přinášíme recenzi velmi zajímavého kompaktu Sigma DP2. Tento fotoaparát má obrovský APS-C snímací čip, tedy zhruba 10× větší než u běžných kompaktů. Navíc se jedná o čip Foveon X3, který nevyužívá tradiční Bayerovu masku. Jak si fotoaparát povede?
Protože testovacích snímků bylo tentokrát méně, dovolil jsem si přidat více snímků do této kapitoly. Najdete zde 13 fotografií, některé jsou v JPEG z fotoaparátu, některé jsou konvertovány z RAWu na Auto nastavení (případně s lehce doladěnou expozicí), u většiny z těchto snímků je k dispozici i onen výchozí RAW snímek. Připomeňme, že fotoaparát neumí ukládat JPEG i RAW současně, můžete zvolit pouze jedno z toho.


expoziční čas 1/320 s, clona F8, citlivost ISO 100, ohnisko 24,2 (41) mm, JPEG, klikněte pro zvětšení

Kresba fotografie je velmi dobrá, vše je ostré. Chromatickou aberaci zde v podstatě nenajdete a fotografii není co vytknout.


expoziční čas 1/500 s, clona F10, citlivost ISO 100, ohnisko 24,2 (41) mm, konverze z RAW, klikněte pro zvětšení

Kresba v RAWu je ostřejší než v JPEGu, který z fotoaparátu vyleze. Nicméně ostrost je většinou dobrý i v JPEG formátu. Z RAWu se dalo vytáhnout mnohem více kresby u přepáleného slunce, ostatně v dodaném RAW snímku se sami můžete podívat, že v původním snímku je přepal hodně výrazný. Odlesky kolem slunce i pod ním jsou bohužel poměrně výrazné, chromatickou aberaci zde nenajdete. Stinné partie jsou poněkud zašuměné.


expoziční čas 1/125 s, clona F4, citlivost ISO 100, ohnisko 24,2 (41) mm, konverze z RAW, klikněte pro zvětšení

Na tomto snímku konvertovaném z RAWu opět vidíte skutečně dobrou ostrost, dynamický rozsah se opět ukázal jako velmi dobrý.


expoziční čas 1/160 s, clona F5, citlivost ISO 100, ohnisko 24,2 (41) mm, JPEG, klikněte pro zvětšení

Makro snímky bohužel fotoaparátu příliš nejdou. Při relativně krátkém ohnisku 41 mm je totiž nutno snímat z velké vzdálenosti. Díky nepříliš jasnému displeji při velkých úhlech (typické při focení u země) navíc fotíte téměř naslepo.


expoziční čas 1/200 s, clona F5, citlivost ISO 100, ohnisko 24,2 (41) mm, konverze z RAW, klikněte pro zvětšení

Ostrost snímku je díky focení do RAWu velmi dobrá, velký čip umožňuje rozmazat pozadí i přes ne úplně nejnižší clonu. Opět si můžete stáhnout RAW.


expoziční čas 1/320 s, clona F8, citlivost ISO 100, ohnisko 24,2 (41) mm, konverze z RAW, klikněte pro zvětšení

Malé rozlišení snímku prakticky nehraje roli. Míra detailů je vynikající, ostrost je opět díky vyvolání z RAWu výborná. Ostrost v rozích je bez problémů.


expoziční čas 1/80 s, clona F11, citlivost ISO 100, ohnisko 24,2 (41) mm, konverze z RAW, klikněte pro zvětšení

Objektiv trpí na odlesky, vyvolání z RAWu zde pomohlo trochu snížit přepaly. Je však vidět, že ve stinných partiích má ale čip Foveon X3 poněkud menší rezervu a více tu šumí. Naopak ve světlech má rezervu velkou.


expoziční čas 1/6 s, clona F2,8, citlivost ISO 800, ohnisko 24,2 (41) mm, JPEG, klikněte pro zvětšení

Ačkoli snímač má APS-C velikost a nízké rozlišení, při citlivosti ISO 800 už šumí dost výrazně. Paradoxně v RAWu je šum trochu méně znatelný. Bohužel i přes velký čip lze JPEG snímky bez problémů použít jen do ISO 400.


expoziční čas 1/200 s, clona F6,3, citlivost ISO 100, ohnisko 24,2 (41) mm, konverze z RAW, klikněte pro zvětšení

Opět vynikající výsledek, dokonce i stromy v pozadí jsou dobře prokreslené. Přepaly zde také v podstatě nejsou, a to ani na bílé stěně domu. Můžete si stáhnout i RAW snímek.


expoziční čas 1/25 s, clona F11, citlivost ISO 200, ohnisko 24,2 (41) mm, konverze z RAW, klikněte pro zvětšení

Díky nedostatku světla se zejména v levé části objevuje barevný šum, ostrost je opět dobrá. RAW je k dispozici.


expoziční čas 1/80 s, clona F3,5, citlivost ISO 100, ohnisko 24,2 (41) mm, JPEG, klikněte pro zvětšení

Ve stínech je vidět slabší rezerva kresby a více šumu. Naopak na světlech problémy vůbec nejsou, nenajdete tu ani chromatickou aberaci.


expoziční čas 1/1000 s, clona F4, citlivost ISO 100, ohnisko 24,2 (41) mm, konverze z RAW, klikněte pro zvětšení

Na tomto snímku nádherně vynikne ostrost snímků, které dokážete "vytřískat" z RAWu. Když navíc zkusíte trochu zvýšit kontrast, snímek doslova dostane 3D rozměr. Onen RAW si pochopitelně můžete stáhnout.


expoziční čas 1/25 s, clona F2,8, citlivost ISO 400, ohnisko 24,2 (41) mm, konverze z RAW, klikněte pro zvětšení

Opět je vidět, že Foveon X3 má poněkud problémy s nedostatečnou expozicí. Ve stinných částech je spousta šumu jasového i barevného. Ve světlejších částech je ale naopak i při ISO 400 šumu minimálně. Při stažení RAW snímku se můžete podívat, jaký by byl doslova "brutální" přepal v oblasti otevřených dveří a jak moc se dá získat v programu Sigma Photo Pro při konverzi z RAWu.




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.