Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Software pro úpravu fotografií

11.3.2010, Milan Šurkala, recenze
Dnes se podíváme na programy pro úpravu fotografií a obrázků. Konkrétně na Photoshop CS4, Photoshop Elements 8, GIMP a Zoner Photo Studio 12. Zkusíme, jak se ovládají, načrtneme si jejich možnosti a silné i slabé stránky. Který program toho nabídne nejvíce?
Kapitoly článku:
Jak jsme si již v předchozí kapitole říkali, klasický Photoshop je velmi drahý, pro většinu lidí značně nedostupný. Protože ten je směrován profesionálům, vyvinulo Adobe odlehčenou verzi Photoshopu nazvanou Photoshop Elements pro běžné uživatele. S každou další verzí se funkčností blíží plnému Photoshopu, přičemž je jen za zlomek jeho ceny, konkrétně zhruba za 2000 Kč.



Design je trochu podobný Lightroomu. V základním Organizéru si lze naimportovat fotky a mít je "jakoby" v jedné složce, aniž by tak musely být uspořádány fyzicky na disku. Photoshop Elements v některých snímcích najde automaticky tváře, které můžete pojmenovat. Podle nich se pak vytvoří další složky a můžete si zobrazovat jen snímky s danou osobou. Pokud snímky označíte klíčovými slovy, lze mezi nimi velmi snadno vyhledávat.



Vpravo nahoře se přepnete do druhé záložky Fix. Zde najdete několik automatických úprav snímků, které fungují v závislosti na snímku více či méně dobře. Můžete tedy nechat vyladit barvy, úrovně, kontrast, ostrost, červené oči, provést ořez nebo nechat udělat kompletní úpravu snímku.



Když kliknete na Edit Photos, dostanete se do hlavního editačního režimu. Photoshop Elements nabízí vedle záložky Fix také záložku Create (tvorba knih, tisk snímků, slide show a další). V poslední záložce Share lze vytvářet online alba, připojovat fotografie k e-mailům, vypalovat CD a DVD a opět několik dalších možností. My se ale budeme zabývat zejména editačními možnostmi programu.



Editační režim do značné míry připomíná klasický Photoshop. Nalevo jsou tedy hlavní ovládací prvky jako ořez, štětce, psaní textu, samozřejmě nechybí ani velmi účinné klonovací razítko. Hračičky jistě potěší možnost vyřezávání různých srdíček, motýlků a podobných vzorů. Jednoduše řečeno, nabídka možností je s Photoshopem téměř totožná, jen v trochu jiném pořadí, což může být zprvu matoucí.



Tady vidíte onu nabídku pěkně zblízka. Je patrné, že stejně jako u Photoshopu se některá tlačítka dají rozkliknout a tím vyjede bohatší nabídka možností. U klonovacího razítka a štětců obecně si musíte zvyknout, že jejich velikost můžete libovolně upravovat pouze v horní liště programu, pravým myšítkem si zobrazíte jen několik přednastavených velikostí.



Na pravé straně jsou ve výchozím stavu Efekty, nechybí však podpora vrstev, což lze pochválit. Díky tomu jsou vaše možnosti úprav opět o mnoho širší. Je zde i historie jednotlivých kroků, další panely lze pochopitelně přidat pomocí menu nabídek a přizpůsobit si Photoshop Elements k obrazu svému.



Volby efektů jsou velmi bohaté, zde například vidíte úpravu pro plastový vzhled snímku. Hodně se mi líbila i barevná pastelka. Samozřejmě je možné upravovat sílu a další nastavení těchto efektů. Nejsou tu jen umělecké efekty, ale i další textury, efekty založené na detekci hran a mnoho jiných.



Fotografa bude nejvíce zajímat horní položka Enhance v menu. První část nabídky tvoří již známé automatické vylepšování obrazu, pak už následují volby, kde si můžete sami více vyhrát. Pod Adjust Lighting najdete úpravu světel a stínů, světlosti a kontrastu, nechybí ani úrovně. Pod Adjust Color je spousta možností úprav barev, hodně mi zde ale chyběla selektivní barva, kterou je nutné nahrazovat mnohem složitěji prácí s vrstvami. Vzhledem k tomu, že právě toto dost často používám, ve Photoshop Elements by mi toto hodně chybělo. Naopak úpravy ostrosti jsou vynikající, můžete potlačovat pohybovou neostrost v daném úhlu, pochopitelně to ale není všemocné.



Zde jen na ukázku převod do černobílé. Máte několik předvolených možností, ty lze pochopitelně uživatelsky dále upravovat. V podobném okně lze pracovat i s některými jinými efekty. Výhodou je každopádně rychlost zobrazování, ta je opravdu velmi dobrá, aplikace působí dost svižně.



Další užitečnou položkou v menu jsou Filtry. Ty jako by z oka vypadly Photoshopu. Nabídka různých efektů je tedy velmi podobná a určitě si nebudete moci stěžovat na nedostatek možností. Není možno se všem věnovat, tento článek má za úkol spíše jen krátce přiblížit možnosti a obsáhlost jednotlivých programů.



My se jen podíváme na korekci optických vad. Lze korigovat zkreslení, bohužel není možno vybrat si míru nedotčené plochy (některé objektivy totiž zkreslují pouze rohy, zatímco drtivá většina obrazu je naprosto rovná -> korekce pak narovná rohy, ale rozhodí prostředek). Účinně lze korigovat vinětaci, zde už velikost oblasti, která je vinětací postižena, upravovat můžete. Nechybí ani korekce perspektivy.


Závěr


Photoshop Elements je více než důstojnou alternativou ke klasickému Photoshopu. Zachovává si většinu důležitých vlastností, mezi nimiž je i podpora vrstev. Přitom jeho cena je jen desetinová. Z tohoto důvodu vypadá být velmi dobrou volbou pro úpravu snímků.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.