Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Carl Zeiss Sonnar T* FE 55mm F1.8 ZA (SEL55F18Z)

4.2.2016, Milan Šurkala, recenze
Systém Sony FE může využít i služeb dnes testovaného 55mm objektivu Carl Zeiss se světelností F1,8. Pojďme se podívat, jak si bude rozumět s full frame fotoaparáty Sony a zda za svou cenu nabídne odpovídající kvalitu.
Předmětem dnešní recenze byl objektiv Sony Carl Zeiss Sonnar T* FE 55mm F1.8 ZA (SEL55F18Z), který je trochu delší padesátkou se světelností F1,8. Potěší velmi dobrým zpracováním, rozměry jsou spíše trochu větší, ale pořád rozumné. Nabídne tiché ostření, které je solidně rychlé. Jako u většiny padesátek, ani zde nemůžete počítat s možností focení makro snímků, na to jsou určené jiné objektivy. Zatímco ostření je tiché, neplatí to o cloně, která je dost slyšitelná a všimnete si to zejména při vypínání a zapínání fotoaparátu, kdy se nastavuje na předem danou hodnotu a přiclonění nebo odclonění vydává postřehnutelné zvuky.


Sony Carl Zeiss Sonnar FE 55mm F1.8 hodnocení


Hloubka ostrosti je logicky dost malá, bokeh bývá středně jemný, někdy je dost krémový, ale náročnější pozadí jej dokáže rozhodit a často trpí na chromatickou aberaci (zelené fleky v bokehu). U běžných snímků na ostrých kontrastních hranách aberace nebývá až tak zřetelná. Objektiv kreslí velmi ostře po celé ploše a má hodně slušnou středovou kresbu i při plném odclonění. V protisvětle nemívá větší problémy, odlesky jsou poměrně malé.

Objektiv tak má v podstatě jen jeden výrazný problém, a tím je příliš vysoká cena. Nepopírám že je to velmi dobrý objektiv a ve své třídě patří k nejlepším, patrně je i nejlepší, ale příplatek za kvalitu je v tomto případě neadekvátní. Proti konkurenčním optcicky slabším 50mm F1,8 objektivům je 5-8krát dražší, dokonce i ve srovnání s originálními 50mm F1,4 objektivy je cena 2,5krát tak vyšší a je dokonce dražší i než velmi drahá světelnější Sigma 50mm F1,4 Art. Otázkou je, zda je na F1,8 lepší než světelnější F1,4 objektivy na F1,8, pak by se vysoká cena dala chápat, přesto si myslím, že by měla být výrazně nižší.


Objektiv je vhodný pro:


1. Portréty
2. Snímky s celoplošně dobrou ostrostí (pozor na malou hloubku ostrosti)
3. Fotografie s příjemným trojrozměrným nádechem


Plusy


+ Výborné detaily, nadprůměrná ostrost i při plně otevřené cloně
+ Velmi dobré zpracování
+ Tiché a dostatečně rychlé ostření
+ Slušné výkony v protisvětle


Minusy


- Příliš vysoká cena

- Chromatická aberace v bokehu
 
 
Za zapůjčení Sony Carl Zeiss Sonnar T* FE 55mm F1.8 ZA (SEL55F18Z) děkujeme Sony.


Cena v době testování: cca 26 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.