Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot DSC-M2: Kamera nebo digitál?

31.10.2005, Petr Hájek, recenze: specifikace produktu
O společnosti Sony je známo, že si ráda zaexperimentuje s novými věcmi a v případě dnes recenzovaného křížence mezi digitální videokamerou a fotoaparátem, modelu Sony Cyber-shot DSC-M2, tomu není jinak. Kromě futuristické vizáže Sony pamatovalo i na slušnou výbavu, včetně stereo zvuku a optiky Carl Zeiss, zbývá si tedy položit otázku, jaká vlastně ta M2ka je v praxi?
Rozlišení, Kvalita a Formáty

Sony Cyber-shot DSC-M2 je vybaven 1/2,5" Super HAD CCD snímacím prvkem úhlopříčky 7,17 mm a celkového rozlišení 5,255 Mpix, z toho asi 5,090 Mpix efektivně, uživateli jsou tedy k dispozici rozlišení 5M (2592 x 1944), 3:2 (2592 x 1728), 3M (2048 x 1536), 1M (1280 x 960) a VGA (640 x 480). Jak je u Sony zvykem, můžeme snímaný JPEG uložit ve 2 kvalitách - Standard (Normal) a Fine. Stereo video ve formátu MPEG-4 je zaznamenáváno v rozlišeních 640 x 480 (30 fps) nebo 320 x 240 pixelů (15 či 30 fps).

Se všemi digitálními daty pracuje již dobře prověřený Digital Imaging Processor s rozlišením 14bitů na barevný kanál.

Optika

Optický systém Carl Zeiss Vario-Tessar sestávající z 11 elementů (včetně 3 asférických a 1 hranolu) v 8 skupinách má rozsah ohniskových vzdáleností 6,33 - 19,0 mm (po přepočtu na 35 formát jde o 38 - 114 mm), umí tak až 3x optický zoom (+ až 6x digitální) při světelnosti F3,5 - 4,4.

Autofokus

Jak je u Sony dobrým zvykem, ostření je velmi propracované. Autofokus vybavený přisvícením běžně zaostří od 50 cm dále, pokud aktivujeme makro, pak od 8 cm a ještě tu máme režim Magnifying Glass s ostřicím rozmezím 1 - 20 cm. Nechybí ani tradiční ostřicí presety 0,5 m, 1,0 m, 3,0 m, 7,0 m a nekonečno užitečné hlavně při focení za horších světelných podmínek. A ještě pár slov k režimům autofokusu, nalezneme u něj Multi-Point (5 bodový), Centre-Weighted (s důrazem na střed) a Spot (bodový). Červená lampa autofokusu je poměrně silná, i v úplné tmě prosvítí kolem 2 m dle členitosti materiálu na který se ostří, někdy se "chytne" i na delší či menší vzdálenost. Vlastně je to ze strany Sony zbytečně skromné tvrzení, aparát často spolehlivě zaostří i na vzdálenost delší.

Ostření je velmi tiché a stále aktivní, pokud namáčknete spoušť, přístroj během cca vteřiny doostří a přestane si jemně pobrukovat. Společnost Sony patrně zvolila tento způsob za tím účelem, aby měl uživatel obraz na displeji vždy perfektně zaostřen, stránka druhá ale je, že při praktickém focení to stejně nemá význam (při namáčknutí stále ještě většinou kolem sekundy trvá než se scéna doostří) a za další, neustále aktivní autofokus vycucává baterku. Nepodařilo se mi zjistit, jak jej deaktivovat.

Expozice

Měření expozice umí přístroj zonální i bodové. Expozici lze kompenzovat v obvyklém rozpětí +/- 2,0 EV po 1/3 EV krocích a máme tu dokonce i expoziční bracketing změnitelný v rozsahu +/- 1,0 EV po 1/3 EV. Exponovaný snímek je možno upravit změnou hodnoty ostrosti, kontrastu či saturace o +/- 1 krok.

Pracovní režimy

Kromě režimu Auto, Program Auto a Movie najdeme v aparátu ještě 9 režimů scénických (Twilight, Twilight Portrait, Landscape, Beach, Snow, Fireworks, High-speed Shutter, Candle a Magnifying Glass). Prioritu clony, času i plný manuál ale bohužel nikoliv...

Závěrka

Rychlost závěrky variuje na obě strany dle použitého pracovního módu, nejzazší hodnoty jsou tvořeny časy 1/2000 - 2 s (při focení s aktivní automatikou je dostupné pouze rozpětí 1/8 - 1/1000 s, v programovém režimu 1 - 1/1000 s, Movie + High Speed Shutter zpřístupní 1/500 - 1/2000 s atd.).

Vyvážení bílé

Kromě automatiky je uživateli k dispozici i základní sada přednastavených hodnot Daylight, Cloudy, Fluorescent, Incandescent a Flash.

Citlivost ISO

I o citlivost ISO se primárně stará automatika, je ovšem zcela na libovůli uživatele, zda si ji nastaví na některou z hodnot ISO 64, ISO 100, ISO 200 nebo ISO 400.

Blesk

Vestavěný blesk s dosahem 0,1 - 2,6 m podporuje pracovní režimy Auto, Forced Flash, No Flash a Slow Synchro. Blesk se nabíjí asi 3 vteřiny a lze u něj aktivovat redukci jevu červených očí (předblesk) či upravit jeho sílu v rozsahu +/- 1 jednotka. I blesk lze samozřejmě použít v kombinaci s 10 s samospouští. Sami můžete posoudit kvalitu redukce červených očí - viz noční snímek obličeje s bleskem ze vzdálenosti asi 2 - 2,5 m:




A ještě dosah blesku v reálném nasazení při citlivosti ISO 400:



Displej a Hledáček

Optický hledáček zařízení sice nemá, to však bohatě vynahrazuje LCD displejem na otočném kloubu. Použitý displej s pokrytím 100 % má úhlopříčku 2,5" (6,2 cm) a rozlišení 560 x 220 pixelů (123 200 obrazových bodů celkem). Ačkoliv umí aparát zobrazit na displeji najednou velké množství informací (velice praktická je zejména časová hodnota vlevo nahoře udávající jak dlouho digitál vydrží při stávající činnosti), displej přesto nepůsobí přeplácaně:




Úložný prostor

Aparát si rozumí výhradně s paměťovými kartami typu Memory Stick Duo (PRO). Podívejme se tedy, kolik a v jakém rozlišení se vejde na Memory Stick Duo dané kapacity fotografií v kvalitách Fine (horní hodnota) a Standard (spodní hodnota).




Dále tabulka, kolik snímků uložíme v rozlišení 5M a kvalitě Fine (horní) a Standard (spodní) v případě, že bude aktivní Hybrid shooting, funkce pořizování snímků v průběhu natáčení 5 + 3 s videa.




A do třetice, jak dlouhý na to či ono médium uložíme film:




Menu a Ovládání

Pokud jste někdy měli tu čest s digitální fototechnikou Sony, budete se i při ovládání modelu Sony M2 cítit jako doma - tytéž ikonky, totéž menu u spodní strany a stejně tak do systémového menu vstoupíne prostým přecvakáním mezi položkami menu úplně vpravo. V menu nalezneme dle zvoleného režimu následující věci:




Prohlížecí režim

Pro množství informací zobrazitelných při prohlížení platí totéž co pro expozici - najdeme tu vše od času až po vyvážení bílé. Snímky i videa lze prohlížet i v neaktivní zavřené formě a dokonce i s muzikou k tomu či efekty jako prolínání nebo vzdalování. Nafocené snímky jsou třízeny dle data a je možno udělat si náhled 3 x 3 nebo 4 x 4 snímky. Obrázek si v review módu přiblížíme maximálně 5x.




V prohlížecím menu se nachází volby následující:




Fyzické parametry

Digitální fotoaparát má rozměry 51,2 x 123,1 x 32,4 mm a vážé 210 g v plné polní.

Komunikace

Aparát má jeden napájecí port a jeden univerzální komunikační sloužící pro ukotvení v kolébce na níž nalezneme zbytek rozhraní - A/V out, DC in i USB 2.0. Potěšitelná je pochopitelně i přítomnost dvou mikrofonů a mono reproduktoru.

Časy

Plný zoom a odzoom trvá 2 sekundy, vypínání trvá 1 s, náběh 1,5 s. Zpoždění spouště je 0,27 s. Jeden snímek se uloží za cca 1,1 - 1,2 sekundy.

Napájení a Výdrž

Interní LiIon akumulátor se dobije za 150 minut a vydrží 100 minut prohlížení snímků, 90 minut přehrávání videa v nejvyšší kvalitě, 100 minut přehrávání videa s rozlišením 320 x 240 a 15 fps, 55 - 65 minut (dle aktivovaného podsvícení) natáčení VGA videa, 65 - 75 minut (opět záleží na tom zda bude aktivní podsvícení) videa rozlišení 320 x 240 a 15 fps, 210 - 250 statických snímků či 130 - 160 obrázků a videí v Hybrid shooting. Hodnota je to spíše průměrná, Některé digitály na 2 x AA akumulátory vydrží jen v prohlížecím režimu řadu hodin a taktéž množství obrázků jde do mnoha stovek.

Sekvenční focení a Samospoušť

Digitální fotoaparát obsahuje funkci Multi Burst (16 frames velikosti 1M) a Speed Burst (max. 4 snímky po dobu držení spouště, v případě 5M a Fine bude snímání odděleno časovými intervaly 0,33 s).

Samospoušť je k dispozici 10vteřinová.

Další funkce a Vychytávky

Za opětovné vypíchnutí stojí zejména již zmíněná možnost pořídit snímek uprostřed videosekvence. Další velmi praktickou funkcí je ta, že s pomocí dodávaného programu Music Transfer lze na paměťovou kartu uložit kus digitální hudby, který chcete, aby kolegové či rodina při prohlížení slyšela... (max. 4 songy do 180 sekund) Žádané snímky lze zařadit do alba. Obrázky lze přímo v digitálu otočit i resiznout a v novém rozměru uložit.