Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot HX1: Exmor CMOS útočí!

30.9.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na ultrazoom, který se chlubí Exmor CMOS snímačem. Objektiv Sony G nabízí 20× optický zoom a optickou stabilizaci. Hlavními lákadly jsou HD videosekvence, vysokorychlostní sekvenční snímání, netradiční digitální stabilizace i režim panoramat.
Test fotoaparátu Sony Cyber-shot DSC-HX1 máme zdárně za sebou. Celkové hodnocení ještě neprozradím, protože nejprve začnu výčtem pozitiv. CMOS snímač s 9MPx rozlišením přináší mnoho z nich. Předně je to možnost velmi účinné digitální stabilizace, která nejenže velmi dobře stabilizuje, ale také přispívá k příjemnější charakteristice šumu. Nutno ale dodat, že při volbách citlivosti ISO 3200 je už kresba dost měkká a snímky postrádají barevnost. Rychlost CMOS snímače se také projevuje na výtečném sekvenčním snímání cca 9 až 10 fps v plném rozlišení a skvělém režimu focení panoramat (rozlišení by ale mohlo být lepší).

Potěší velký naklápěcí displej i dostatečně rozměrný grip, který i přes svůj kluzčí povrch umožňuje nadprůměrně dobré držení. Pokud srovnám objektiv s největší konkurencí v podobě Canonu SX1 IS, pak potěší nejen podstatně slabšími optickými vadami (zejména ostrost v rozích, zkreslení a vinětace jsou opravdu dobré na rozdíl od Canonu), lepší je i světelnost. Díky inteligentnímu průběžnému ostření lze snímky pořizovat velmi rychle po zmáčknutí spouště. Fotoaparát totiž často jen "doostřuje", takže v rychlosti pořizování snímků překonává nejen ultrazoomy, ale i nejednu zrcadlovku. Pokud ostří od začátku, rychlost je sice podstatně nižší, ale stále patří ve své třídě k nadprůměru.

Makro režim je vcelku dobře využitelný do ohnisek cca 50 mm, kdy lze snímat ze vzdálenosti menší než dva centimetry. Rozsah možností nastavení expozic také patří k nejlepším ve třídě, časy 1/4000 s až 30 sekund mnoho ultrazoomů nemá. K dispozici jsou i Full HD videosekvence (natáčené ale v ne-Full HD rozlišení 1440×1080 pixelů). Jejich kvalita je velmi dobrá. Výbornou účinností přesvědčil i režim DRO pro prosvětlení stínů.



Sony HX1 má tedy našlápnuto velmi dobře. Nicméně i na tomto fotoaparátu se najdou chyby. Předně se mi hodně nelíbí ergonomie ovládání. Nemyslím tím nyní rozmístění tlačítek, ale třeba takové věci jako je velmi dlouhá prodleva při přechodu do režimu prohlížení, pomalé, pomalu nabíhající a složité menu, aktivace blesku pouze přes menu, a nikoli přes speciální tlačítko, a nejvíc ze všeho mě rozčilovalo neskutečně rychlé zasouvání objektivu po vstupu do režimu prohlížení. Fotograf si chce prohlédnout právě vyfocenou fotku, a než ji stačí trochu přiblížit, objektiv už zajede, a zruší tak původní kompozici. Navíc toto zasouvání nelze přerušit, takže na dvě sekundy plus typickou prodlevu menu je fotoaparát nepoužitelný.

Osobně bych u objektivu ocenil trochu širší začátek, ale to už je jen má osobní preference. Objektiv trpí výrazněji snad na jedinou optickou vadu, a tou je chromatická aberace. Dá se mírně potlačit vyššími clonami. EVF hledáček je tak miniaturní, že se v podstatě nedá používat. Nemám rád také proprietární řešení Sony (USB kabel, paměťové karty). Velkou vadou na kráse je ale nižší kvalita fotografií.

CMOS není z různých důvodů vhodný (CMOS čipy ze své podstaty šumí více než CCD, ale část problémů řeží nový Exmor R CMOS snímač, který najdete u kompaktů TX1 a WX1), takže šum vylézá na každé fotografii a často sužuje i nejnižší ISO 125. Z velké části to jde ale na vrub přílišnému doostřování snímků, které šum značně zvýrazňuje. Stáhněte doostřování a snímky budou ve většině případů lepší. Kresba je poněkud "rozsypaná", linie jsou ostré, ale ne úplně rovné (výborně to řeší focení s digitální stabilizací). Někomu může chybět i RAW formát.

Celkově tedy musím zhodnotit Sony Cyber-shot HX1 jako příjemný pokus o "namakaný" ultrazoom. Mám-li jej v konečném důsledku srovnat s hlavním rivalem Canon PowerShot SX1 IS, pak bych určitě volil ultrazoom od Sony. Kdyby neměl tolik poměrně vážných nedostatků v pomalém ovládání, byl by to dosti vážný aspirant na ocenění TREFA. Tyto nedostatky by měly ale jít odstranit lepším firmwarem, takže doufám v menší zásah programátorů Sony.


Výborná digitální stabilizace
Frustrující ovládání menu a režimu prohlížení
Režim panoramat
Chromatická aberace
Neskutečně rychlé sekvenční snímání
Proprietární řešení kabelu a paměťové karty
Nadprůměrný objektiv
Vysoký šum (lze různými "grify" potlačit)
Rychlé ostření
Ikona Odkaz na databázi
Kvalitní videosekvence
Ikona Odkaz na databázi
Technologie DRO pro prosvětlení stínů
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 11 500 Kč s DPH


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Sony Cyber-Shot DSC-HX1 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení Sony Cyber-shot DSC-HX1 děkujeme Sony.





Vývoj ceny testovaného produktu:


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.