Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot HX20V: umí snad všechno

1.5.2012, Milan Šurkala, recenze
Sony Cyber-shot HX20V má ambice stát se jedním z nejlepších kapesních ultrazoomů na trhu. Podaří se mu to? Podívejte se s námi, jak si vede nový 18MPx Exmor R CMOS čip s 1080p50 Full HD videosekvencemi i nový objektiv Sony G s 20× optickým zoomem.

Autofokus, ostření


Sony Cyber-shot HX20V nabízí spoustu zajímavých módů ostření. Autofokus může automaticky vybírat jedno z 9 zaostřovacích polí, je zde i středové ostření a bodové, kdy si onen bod vybíráte sami (ze 13×9 pozic). To je vhodné např. při snímání na stativu, kdy objekt není přesně uprostřed snímku. Dále je tu velmi zajímavý napůl ruční režim. Vy jen zhruba ručně zaostříte a fotoaparát pak autofokusem přesně doostří. To se hodí např. tehdy, kdyby chtěl autofokus ostřit na pozadí a ne na objekt (byť AF u HX20V tímto problémem v podstatě netrpí). Dále je tu klasické ruční ostření, kdy se zvětší náhled snímku a vy jen šipkami (čtyřsměrným ovladačem vpravo vlevo) zaostříte. Otáčením kolečka přeostřujete skokově rychle, šipkami jemně pomalu. Při horším světle pochopitelně čekejte hodně vysoký šum, ale jakž takž se to dá zvládnout.

Nesmí se zapomenout na nebývale úspěšný režim sledování objektu (v rámci své třídy), který je navíc i docela rozumně rychlý. Detekce tváří je lehce nadprůměrně úspěšná a rovněž dostatečně rychlá. Úspěšnost ostření hodnotím také jako nadprůměrnou, fotoaparát nemá vážnější problém ani při ostření za horšího světla. Rychlost ostření je během dne výborná, a to na všech ohniscích. Za horšího světla se trochu zpomalí, stále však patří k těm rychlejším kompaktům. Ohledně ostření opravdu nelze mít výhrady.





Příjemné překvapení na váš čeká i u makra. Do cca 50mm ohniska si vystačíte s necelým půl centimetrem od přední čočky a ještě na 100mm ohnisku po vás fotoaparát nebude chtít více než 2,5 cm. Není divu, že na těchto ohniscích pak nabízí virtuální zvětšení mezi 1,1× a 1,3×. To je skutečně velmi dobré a zejména na těch delších ohniscích kolem 3-3,5× zoomu (kolem 80-100mm ohniska) vám nabídne i hezkou perspektivu. Žádný přemrštěný úhel záběru ani stínění si objektivem. Pak ale začnou ostřící vzdálenosti rychle růst, a to až na 1,45 metru. Telemakro tak patří spíše k těm lehce slabším s cca 0,29× zvětšením.





Na následujícím snímku sami vidíte, že makro je opravdu velmi dobré. Dokonce se dočkáte i rozmazaného pozadí. Na šedých plochách se vyskytují barevné flíčky jako pozůstatky odšumování.




expoziční čas 1/80 s, clona F4, citlivost ISO 400, ohnisko 63 mm, klikněte pro zvětšení




Nastavení expozice, automatika


Jak už je u "kapesní série" řady HX zvykem, fotoaparát nabízí automatické nastavení expozice a pak plný manuál. Prioritní režimy tu nejsou. Měření může být celoplošné, se zdůrazněným středem nebo bodové. Velkých extravagancí se od něj naštěstí nedočkáte, pochopitelně ne vždy je expozice přesně taková, jakou byste chtěli mít. Na delších ohniscích má občas tendenci lehce přeexponovávat, naopak na nejširších jsou snímky spíše tmavší.

Automatika nabízí časy od 1/1600 s do 1 sekundy, v nočním režimu lze dosáhnout i 4 sekund. Pokud však využijete plný manuál, můžete se dostat až na velmi pěkných 30 sekund. To už stačí na mnoho nočních scén. Citlivosti mají rozsah od ISO 100 do ISO 12800, přičemž ISO 6400 a 12800 jsou řešeny pomocí multiexpozice, která by měla zajistit snížení množství digitálního šumu. Světelnost F3,2 - F5,8 vykazuje typické hodnoty ve své třídě, její průběh patří k těm lepším. Cloní se jen ND filtrem, clona je tedy dvoupolohová (nemění hloubku ostrosti, kvalitu kresby, ale nezpůsobuje ani difrakci). Maximální hodnota clony je tedy F8 až F14 dle ohniska.





Fotoaparát nabízí i expoziční bracketing pro 3 snímky s rozdíly 0,3 EV, 0,7 EV a dokonce i 1 EV. Korekce expozice pak má tradiční rozsah od -2 EV do +2 EV.


Videosekvence


Řada Cyber-shot HX je už tradičně lídrem v natáčení videosekvencí a ani HX20V není výjimkou. Slibuje totiž Full HD video v rozlišení 1920×1080 pixelů při 50 progresivních snímcích za sekundu s AVCHD kodekem. Pochopitelně je k dispozici i režim 1080i50, které navíc umožňuje pořizovat 13MPx nebo 3MPx fotografie při natáčení videa aniž by to v něm bylo jakkoli poznat. Komu se nelíbí AVCHD, dostává k dispozici i soubory MP4.





Kvalita obrazu je slušná, neuškodilo by trochu stáhnout odšumování, tráva se trochu slévá do sebe. Velká pochvala putuje na adresu optické stabilizace s dynamickým režimem, ta je hodně účinná. Autofokus citlivě přeostřuje, zvládá to přesně a rychle. Rovněž clonění je krásně plynulé, z typických chyb se můžete setkat snad jen s rolling shutter efektem CMOS snímačů. Protože se video spouští červeným tlačítkem a nevyžaduje speciální režim (ten je ale k dispozici), projeví se ve videu i takové věci jako korekce expozice nebo vyvážení bílé.
  • 1920×1080 / 50p AVCHD - cca 3200 kB/s
  • 1920×1080 / 50i FX AVCHD - cca 2800 kB/s
  • 1920×1080 / 50i FH AVCHD - cca 2000 kB/s
  • 1440×1080 / 50i AVCHD - cca 1300 kB/s
  • 1440×1080 / 25p MP4 - cca 1500 kB/s
  • 1280×720 / 25p MP4 - cca 750 kB/s
  • 640×480 / 25p MP4 - cca 400 kB/s

Dávám ke stažení dvě videosekvence, na kterých můžete posoudit jejich kvalitu. Kvůli jejich délce ale počítejte s velkým datovým objemem. Venkovní videosekvence má délku 58 sekund (182 MB), interiérová pak 55 sekund (175 MB).


Fotografování portrétů


Široká ohniska objektivu se hodí do stísněných interiérů, delší ohniska při relativně slušné světelnosti ve své kategorii dokážou aspoň trochu rozmáznout pozadí. Kresba je ovlivněna silnějším odšumováním, dochází k částečnému, ale naštěstí ne úplnému slévání. Kvalita snímku tak patří minimálně k průměru.




expoziční čas 1/250 s, clona F5, citlivost ISO 160, ohnisko 269 mm, klikněte pro zvětšení



U blesku naleznete typické režimy jako vypnutí, zapnutí, automatiku a slow synchro, vše lze doplnit i o redukci efektu červených očí. Výkon blesku je dostatečný a většinou vhodně volený. Během testu netrpěl ani na efekt červených očí.


Výdrž baterie


Napájení zde zajišťuje Li-Ion akumulátor NP-BG1, jehož napětí je 3,6 V a kapacita 960 mAh. Podle výrobce a stanovených norem vydrží na pořízení 320 snímků nebo 75 minut videa. V testu jsem asi z poloviny využíval GPS, naopak blesk byl využit jen u minima snímků. Přesto akumulátor vydržel zhruba na 340 snímků, což je dobré číslo (zejména s ohledem na použití GPS).


GPS


Sony opět využilo GPS modul a v HX20V funguje skutečně výborně. Doposud se jedná o nejlepší GPS, kterou jsem měl tu čest testovat. Výhodou je opravdu velmi rychlý náběh, na otevřeném prostranství byla schopna naběhnout za pouhou půlminutu (po opětovném zapnutí přístroji naběhne v řádu sekund - občas je první snímek po zapnutí bez souřadnice). Nezdá se, že by nějak výrazně "žrala" baterii a naprosto skvělá je její přesnost. Po prohlédnutí snímků na mapě se mi zdá, že největší trefa mimo bylo asi 7 metrů vedle, což je při běžných desítkách a někdy až stovkách metrů u konkurence jednoduše perfektní. Obvykle je vedle tak do dvou metrů. K dispozici je i funkce zaznamenávající průběh trasy.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.