Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot HX20V: umí snad všechno

1.5.2012, Milan Šurkala, recenze
Sony Cyber-shot HX20V má ambice stát se jedním z nejlepších kapesních ultrazoomů na trhu. Podaří se mu to? Podívejte se s námi, jak si vede nový 18MPx Exmor R CMOS čip s 1080p50 Full HD videosekvencemi i nový objektiv Sony G s 20× optickým zoomem.
Dále se můžete podívat na několik ilustračních snímků.




expoziční čas 1/1000 s, clona F3,2, citlivost ISO 100, ohnisko 25 mm, klikněte pro zvětšení



Silné odšumování způsobuje velmi silné patlání a nepříjemné hranaté artefakty ve vzdálených hladších plochách. Jinak to vypadá, že objektiv nabízí široký úhel záběru i solidní kresbu, pokud mu ji nerozmaže již zmíněné odšumování. Kresba je dobrá i v rozích.




expoziční čas 1/250 s, clona F5,8, citlivost ISO 250, ohnisko 500 mm, klikněte pro zvětšení



Objektiv zvládá velmi rychle zaostřit, takže focení je bezproblémové. Zde si při vyšší citlivosti můžete všimnout silně rozmazaného pozadí s občasnými roztřepenými oblastmi.




expoziční čas 1/60 s, clona F5,8, citlivost ISO 800, ohnisko 500, klikněte pro zvětšení



Multiexpozice zvládla zachovat rovné a neroztřepené hrany (přesný opak režimů, kde se zpracovává obraz z jediného snímku), ale při vysoké citlivosti a silném odšumování je kresba méně výrazných detailů naprosto rozmytá. Autům to prospívá, ty vypadají krásně hladce, ale tráva a stromy jsou hodně "bez života".




expoziční čas 1/250 s, clona F5, citlivost ISO 640, ohnisko 216 mm, klikněte pro zvětšení



Pokud vám nebude vadit dosti vyhlazený vzhled snímků s dobrou ostrostí výrazných hran, budete spokojeni s kvalitou snímků i při vyšších citlivostech. Pokud byste rádi kresbu i v listech, tak tady vás HX20V nepotěší.




expoziční čas 1/1250 s, clona F13, citlivost ISO 100, ohnisko 178 mm, klikněte pro zvětšení



Líbí se mi barevnost snímků, kdy je modrá docela vhodně exponovaná (na displeji vypadala ještě lépe), naopak se mi nelíbí silná roztřepenost linií. Je vidět, že hrany jsou silně zašuměné a vnitřní plochy rostliny naopak prošly odšumováním. Doostřování lze ale naštěstí stáhnout, což chválím. Odšumování už bohužel nikoli.




expoziční čas 1/125 s, clona F4,5, citlivost ISO 400, ohnisko 101 mm, klikněte pro zvětšení



Makro objektivu je skutečně vynikající, zde ve své kategorii patří jednoznačně k nejlepším. Můžete si všimnout světlých ustřelených pixelů.




expoziční čas 1/80 s, clona F4, citlivost ISO 125, ohnisko 63 mm, klikněte pro zvětšení



Odšumování znovu vytváří zvláštní artefakty, obraz se rozmývá do jakýchsi krychliček. Chromatická aberace je softwarově potlačována, místy jsou vidět její zbytky. Objektiv má docela ostrou kresbu i v rozích.




expoziční čas 1/400 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 499 mm, klikněte pro zvětšení



Jestli musím na fotoaparátu něco pochválit, tak je to kresebnost objektivu i na nejdelších ohniscích. Snímek je krásně ostrý a kontrastní, nikoli vybledlý, jak je u mnoha kapesních ultrazoomů zvykem. Dokonce lze částečně přečíst reklamu na RZ autobusu.




expoziční čas 1/80 s, clona F4, citlivost ISO 200, ohnisko 70 mm, klikněte pro zvětšení



Další ukázka velmi pěkného makra. Horší je to se silným třepení hran.




expoziční čas 1/30 s, clona F3,2, citlivost ISO 200, ohnisko 25 mm, klikněte pro zvětšení



Tradiční bolístkou mnoha kapesních ultrazoomů je stín objektivu při focení s bleskem. Bohužel ani HX20 není výjimkou a 25mm ohnisko není ideální pro snímky s bleskem. Dobré je velmi lehce přizoomovat. U této scény agresivní odšumování tolik nevadí a patří k nadprůměru.




expoziční čas 1/320 s, clona F4, citlivost ISO 100, ohnisko 63 mm, klikněte pro zvětšení



Na makro je HX20V skutečně velmi dobrým fotoaparátem, při poněkud delším ohnisku a přiměřené světelnosti dokáže i mazat pozadí. Jen kdyby se některé linie tolik netřepily.




expoziční čas 1/400 s, clona F4, citlivost ISO 100, ohnisko 51 mm, klikněte pro zvětšení



Situace z předchozích snímků se opakuje. Tráva je silně rozmydlena a objevují se v ní čtverečkované artefakty. V méně jednolitých plochách je ale kresba dostatečná. Objektiv očividně hodně trpí na chromatickou aberaci, firmware se to snaží potlačovat, úplně to ale nedokáže.




expoziční čas 1/1000 s, clona F4, citlivost ISO 100, ohnisko 63 mm, klikněte pro zvětšení



Kresba zde působí detailně až na břízu v pozadí. Snímek jsem si vytisknul na formát A4 a fotografie vypadá krásně ostře, detailně a barevně, výjimkou jsou ony břízy, které už na tomto formátu působí hodně nepatřičně. Odšumování jde vidět.




expoziční čas 1/800 s, clona F3,5, citlivost ISO 100, ohnisko 43 mm, klikněte pro zvětšení



Snímek má příjemné detaily a minimální množství chromatické aberace. Slušná práce.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.