Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot HX5: pan téměř dokonalý

18.5.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Při představení způsobil Sony Cyber-shot HX5 velký rozruch. Exmor R CMOS snímač s ultrarychlým sekvenčním snímáním, objektiv Sony Lens G s 10× optickým zoomem a 25mm ohniskem stejně jako HW HDR, Full HD video a GPS modul dávají tušit mnohé. Jaký je doopravdy?

Příslušenství


Přístroj nám do redakce přišel v malé černošedé krabici.



V ní je fotoaparát, Li-Ion akumulátor, nabíječka s kabelem, poutko na ruku, CD-ROM se softwarem, USB/AV kabel, HDMI redukce a manuál. U manuálu bych se rád zastavil, neboť ten má několik set stránek. Vtip je v tom, že je snad ve všech možných jazycích. Proč zde raději není třetinový, ale plně český manuál?




GPS


Přístroj disponuje GPS modulem, který do snímků umí přidávat GPS souřadnice. První načtení satelitů trvá velmi dlouho, musíte si počkat tak dvě tři minuty. Poté už po příštím spuštění trvá lokalizace od pěti do dvaceti sekund, do doby, než se tak stane, přidává snímkům poslední platnou hodnotu. V EXIF datech pak máte zeměpisnou šířku a délku, nechybí dokonce ani nadmořská výška, zde ale musíte počítat s odchylkami i několik desítek metrů. Většinou to ale fotoaparát zvládne v rozmezí zhruba -15 až +15 metrů od skutečné hodnoty.


Výdrž baterie


Přísun elektrické energie zajišťuje Li-Ion akumulátor NP-BG1 s nízkým napětím 3,6 V a také trochu nižší kapacitou 910 mAh. Výrobce uvádí výdrž na 310 snímků, což je zhruba průměr. Se zapnutou GPS jsem se dostal na 270 snímků, což není mnoho. Když však GPS vypnete, dá se počítat s cca 350 snímky na jedno nabití, někdy se i přiblížíte k číslici 400. Baterie se nabíjí poměrně dlouho, přes tři hodiny.


Dodaný software


Na přiloženém CD je software PMB (původně Picture Motion Browser). Aplikace se sama zaregistruje ke čtení z paměťových karet a USB. Tyto screenshoty jsem z větší části pořídil na notebooku Sony Vaio, kde už byla nainstalována verze PMB Vaio Edition, funkčně jsou ale obě verze shodné.



Po rychlém načtení snímků do počítače se spustí katalogizace fotografií, která běží na pozadí. Současně se otevře okno s nejnověji načtenými fotografiemi.



Po rozkliknutí snímku se objeví podstatně větší náhled. Zajímat nás budou zejména editační možnosti.



S ohledem na to, že jde pouze o aplikaci dodávanou k fotoaparátu, má docela zajímavé možnosti. Ač jich není moc, překvapí např. oddělné vytahování jasu a stínů ze světlých a tmavých ploch, což lze jistě pochválit.



Fotografie lze zobrazit nejen pomocí tzv. Indexu, ale také kalendáře, který je řadí podle jednotlivých dnů pořízení.



Na fotoaparátu přímo je i software PMB Portable. Poněvadž Sony tradičně vyžaduje speciální kabely, jeho využití se tak snižuje a lze tak použít spíše jen pro ty, kteří nechtějí PMB instalovat do počítače. Idea, že byste jej mohli využít třeba na návštěvě pro kopírování fotografií, je právě díky speciální kabelům Sony značně naivní.





Zobrazení LCD a menu


LCD displej má klasickou 3,0" LCD úhlopříčku a rozlišení 230.000 bodů. Obraz je poněkud světlejší a ve zhoršených světelných podmínkách se poněkud seká. Pozorovací úhly patří pouze k průměru. Zobrazení je typické pro přístroje Sony. Nahoře vlevo je signalizace baterie, následuje fotografický režim, vyvážení bílé a bracketing. Směrem doprava je tu formát snímku, rozlišení, číslo složky, počet zbývajících fotografií na kartě a blesk. Dole pak najdete zvolenou citlivost, korekci expozice a je tu i histogram. Na pravém snímku je detekce úsměvu. Jakmile graf vyleze k šipce, snímek se automaticky vyfotí.


Tady vidíte manuální režim, kde šipkami nahoru/dolů upravujete čas, vpravo/vlevo pak clonu. Obraz se mění dle nastavené expozice a zobrazuje i pod(pře)expozici. Při otáčení hlavního kolečka se zobrazuje animace, takže je možné celkem snadno navolit požadovanou volbu i za horšího světla, kdy nelze na kolečko vidět.


Automatický režim zde poznal makro a vybral i adekvátní ostřící body. Menu je řešeno formou "rychlého menu", jsou zde ale veškeré volby, takže ztrácí svou rychlost a stoupá jeho komplikovanost.


Podobně se vybírají i scénické režimy. Na pravém snímku je vidět snímání panoramat, kdy se při otáčení přístrojem mění i poloha na grafu panoramatu.


U videosekvencí je menu podobné jako v předchozích případech. Na displeji se pak ukazuje formát ukládání videa a zbývající čas na kartě.


Při prohlížení snímků lze v pravém sloupci vidět pořadové číslo snímku s celkovým počtem, nastavení blesku, vyvážení bílé, ISO citlivost, korekci expozice, expoziční čas, clonu, histogram. Poněvadž má fotoaparát GPS a kompas, ukazuje i směr na sever a GPS souřadnici místa, kde byl snímek pořízen. Následuje složka a číslo souboru, dále také datum a čas pořízení. U videosekvencí odpadají expoziční nastavení.



Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.