Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot HX5: pan téměř dokonalý

18.5.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Při představení způsobil Sony Cyber-shot HX5 velký rozruch. Exmor R CMOS snímač s ultrarychlým sekvenčním snímáním, objektiv Sony Lens G s 10× optickým zoomem a 25mm ohniskem stejně jako HW HDR, Full HD video a GPS modul dávají tušit mnohé. Jaký je doopravdy?

Měření rychlosti


Zpracování obrazu má na starosti procesor BIONZ a pokud odhlédneme od poněkud složitějšího menu, které má sice geniálně dobrou strukturu, ale strašně moc položek, jde o skutečně velmi rychlý přístroj. Ostatně posuďte sami. U sekvenčního snímání se nezapočítává první snímek pořízený v čase 0,00 s.
  • První snímek - 2,4 sekundy (Toto je jen průměrný čas.)
  • Snímek bez namáčknutí wide - 0,25 až 0,3 sekundy (Ostření na nejširším ohnisku je skutečně výborné.)
  • Snímek bez namáčknutí tele - 0,25 až 0,5 sekundy (Díky průběžnému doostřování je výsledné ostření skutečně neuvěřitelně rychlé, pouze při opravdu šílených změnách ostřících vzdáleností za krátký čas, kdy nestihne automatika průběžně přeostřit, se může čas blížit k sekundě.)
  • Snímek s namáčknutí - Prodleva na zmáčknutí spouště je neznatelná.
  • Čas snímek-snímek - 1,6 sekundy (Opět velmi krásný čas, rychlé focení několika snímků za sebou je bez problémů.)
  • Čas snímek-snímek s bleskem - 2,9 sekundy (Nabíjení blesku si už vyžádá nějaký ten čas, stále je rychlost poměrně dobrá.)
  • Panorama - 8 sekund (Zahrnuje focení i složení snímku, takže skvělý čas, samotné zpracování a ukládání totiž tvoří sotva tři sekundy.)
  • HDR - 4,4 sekundy (Opět zahrnuje vyfocení obou snímků i jejich složení a uložení, skvělý čas téměř bez prodlevy.)
  • Redukce rozmazání pohybu/Ručně držený soumrak - 7,5 sekundy (Dobrý čas, zahrnuje vyfocení i složení a uložení.)
  • Přezoomování - 2,1 sekundy (Rozumná délka zoomování.)
  • Sekvenční snímání Hi - 9,5 fps (10 snímků za 0,95 sekundy. Vynikající rychlost při plném 10MPx rozlišení.)
  • Sekvenční snímání Mid - 5,3 fps (10 snímků za 1,7 sekundy.)
  • Sekvenční snímání Lo - 2 fps (10 snímků za 4,5 sekundy.)
  • Bracketing - 2,85 fps (3 snímky za 0,7 sekundy.)

Podle dosažených časů je velmi dobře patrné, že Sony Cyber-shot HX5 je skutečně velmi rychlý kompakt, patří k těm nejrychlejším a práce s ním je opravdu pohotová.


Optický a digitální zoom


Ačkoli je Sony Cyber-shot HX5 malinký kompakt, skrývá objektiv s 10× optickým zoomem. Jeho rozsah začíná na velmi širokoúhlých 25 milimetrech, je tedy skutečně velmi univerzální.


expoziční čas 1/125 s, clona F8, citlivost ISO F8, citlivost ISO 125, ohnisko 25 mm, klikněte pro zvětšení

Velmi dobrý výsledek. Úhel záběru je skvělý, ostrost v rozích není o moc horší než uprostřed, chromatická aberace tu také není. Obraz je trochu zvláštně zpracováván, ale nepůsobí slitě do jedné plochy, spíše se rozpíjí za současného zachování rozumné struktury (tj. nevytváří jednolité plochy, ale lehce rozpité plošky, které zachovávají barevnost původního obrazu).


expoziční čas 1/250 s, clona F5,5, citlivost ISO 250, ohnisko 250 mm, klikněte pro zvětšení

Přiblížení je tedy slušné, aberace zde není. Uvítal bych ale trochu větší kontrast a ostrost snímku, zejména v pravé polovině snímku působí fotografie poněkud mdle.


expoziční čas 1/250 s, clona F5,5, citlivost ISO 200, ohnisko 250 mm + digitální zoom, klikněte pro zvětšení

Poněvadž digitální zoom je jen dvojnásobný, kvalitu snímku drasticky nezhoršuje. Pochopitelně zde není mnoho detailů, ale v nouzi se dá docela dobře použít.


expoziční čas 1/250 s, clona F8, citlivost ISO 125, ohnisko 25 mm, klikněte pro zvětšení

Ostrost záběru je zejména uprostřed dobrá, směrem k rohům pozvolna klesá. Šum je minimální, plochy se nepatlají (spíše jen trochu rozpíjejí). Úhel záběru je opět díky 25mm ohnisku vynikající.


expoziční čas 1/500 s, clona F5,5, citlivost ISO 125, ohnisko 250 mm, klikněte pro zvětšení

Čekal bych o něco lepší detaily a ostrost. Dole na stříbrném Fordu Focus si můžete všimnout chromatickou aberaci, jinak se tato chyba téměř nevyskytuje.


expoziční čas 1/500 s, clona F5,5, citlivost ISO 125, ohnisko 250 mm + digitální zoom, klikněte pro zvětšení

Menší digitální zoom nemá příliš destruktivní charakter, a tak fotografie nevypadá špatně. Pochopitelně zde plná ostrost a detaily chybí, ale občas se to dá použít, pokud nečekáte nejvyšší kvalitu.


Protisvětlo


Ačkoli počasí posledních dní a týdnů svým deštivým charakterem moc nepřálo, přeci jen se mi podařilo vyfotit několik snímků i se sluncem.


expoziční čas 1/400 s, clona F8, citlivost ISO 125, ohnisko 25 mm, klikněte pro zvětšení

Odlesky jsou objektivu cizí, s těmi nebudete mít problém (ačkoli v tomto počasí by odlesky stejně moc šancí vzniknout neměly). Co se týče chromatické aberace, modré okraje jako takové zde neuvidíte, protože fotoaparát tuto vadu odstraňuje softwarově. Když se tedy podíváte na šedé okraje hran (které vzniknou právě po softwarovém odstranění aberace), zjistíte, že objektiv jako takový aberuje dost. Kdyby měl fotoaparát klasickou irisovou clonu, mohl by si pomoci přicloněním, ND filtr tuto úlohu nezvládne.


expoziční čas 1/200 s, clona F3,5, citlivost ISO 125, ohnisko 25 mm, klikněte pro zvětšení

Další scéna, kde si můžete všimnout softwarového odstraňování chromatické aberace, občas některé části zůstaly nezpracovány a jsou vidět silné červené a modré fleky.


expoziční čas 1/200 s, clona F3,5, citlivost ISO 125, ohnisko 25 mm, HDR režim, klikněte pro zvětšení

Velkou výhodou Cyber-shotu HX5 je přítomnost hardwarového HDR režimu. Tedy žádné softwarové prosvětlování, ale expozice dvou snímků a jejich následné složení dohromady. Účinek je znát. Tmavé kmeny se trochu prosvětlily a ostré prosvítající světlo mezi listy je slabší a s tím se trochu zmenšila i chromatická aberace. Zpracování dvou snímků zabere jen krátký čas, který lze překousnout.


expoziční čas 1/1000 s, clona F8, citlivost ISO 125, ohnisko 25 mm, klikněte pro zvětšení

V druhém panelovém domě (prvním bílém zleva) si lze zhruba uprostřed všimnout odlesk objektivu. Jinak tuto vadu moc často neuvidíte a odlesk je změnou kompozice docela lehké někam uklidit. Ve stínech je poměrně velké množství šumu.


expoziční čas 1/800 s, clona F8, citlivost ISO 125, ohnisko 25 mm, HDR režim, klikněte pro zvětšení

V HDR režimu jsou nejen stinné části lepšé (lépe prosvětleny), ale týká se to i těch světlých (kotouč slunce je naopak menší), šum ve stínech nijak nevzrostl (detaily ale nejsou právě nejlepší). HDR režim zpravidla snímkům prospívá, občas bych ale očekával vyšší účinnost. Každopádně je velmi dobře, že ho tu najdete.


ohnisko 25 mm


ohnisko 50 mm


ohnisko 82 mm


ohnisko 117 mm


ohnisko 250 mm

Ačkoli je chromatická aberace odstraňována, na nejširším ohnisku si ji občas všimnete, případně pozůstatky po jejím odstranění. S dalšími ohnisky vás v podstatě nebude trápit a trochu se zas objeví u nejdelších ohnisek.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.