Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot HX9V: král kapesních ultrazoomů?

28.6.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Recenze na Sony Cyber-shot HX9V byla jedna z nejžádanějších. Dnes jste se dočkali. Připravili jsme pro vás test tohoto kapesního ultrazoomu s 1080p Full HD videosekvencemi, HDR režimem, 16MPx CMOS BSI čipem, GPS a dalšími technologiemi.
Sony Cyber-shot HX9V je bezesporu velmi zajímavý fotoaparát. Při relativně kompaktních rozměrech (do kapsy kraťasů se vejde vcelku bez problémů) nabídne zajímavý objektiv Sony G se 16× optickým zoomem. Makro je slušné (telemakro už méně), obraz ostrý, většina optických vad je softwarově potlačena. To platí zejména pro chromatickou aberaci, kterou odstraňuje velmi účinně, ale když už se někde zapomene, tak to stojí za to. Potlačováno je i zkreslení a pravděpodobně i vinětace.

Co se týče rychlosti ostření, nejen díky průběžnému doostřování za sebou nechává nejednu zrcadlovku. Ostření je na kompakt skutečně bleskové. Sony nám v poslední době nějak rezignovalo na antireflexní vrstvy, a tak i HX9V dělá v protisvětle hodně výrazné odlesky. LCD displej je vynikající, má ostrý a detailní obraz.

Trochu komplikovanější je hlavní menu, ale to už typická nectnost fotoaparátů Sony (výborná struktura, ale příliš mnoho položek). Obrovský aplaus musí jít na adresu videosekvencí. Ty jsou ve Full HD rozlišení a tentokrát se v nejlepší variantě nekonají prokládané snímky! Naopak, dostáváte poctivých 50 progresivních snímků každou sekundu, samozřejmě můžete navolit i datově méně náročné prokládané režimy. K tomu získáte plný optický zoom, dynamickou optickou stabilizaci (účinná i při chůzi) a stereo zvuk. Počítejte snad jen s mírným rolling shutter efektem a občas mže dojít k lehkému přeskočení objektivu při zoomování.





Zklamáním je pro mě ale nastavování expozice. Automatika je už v pohodě, proti starším kompaktům Sony tolik nepřepaluje a i ND filtr už používá logicky. Problém je právě v tom, že u fotoaparátu za téměř 10 tisíc korun, který má manuální ostření a dokonce uživatelské režimy typické spíše pro zrcadlovky, najdete jen obyčejný ND filtr! Kdyby k tomu byla i irisová clona, bylo by to super, ale pouze a jen ND filtr? V této kategorii? A kde jsou prioritní režimy clony a času? Naštěstí je zde manuál a až 30sekundová expozice, což je výborné, ale takhle se expoziční režimy opravdu oklešťovat neměly (u HX5 a HX7 budiž, ty jsou cenou trochu níže).

Integrovaný blesk je dost silný, i s funkcí předblesku se nezbavíte silného efektu červených očí. Na displeji vypadají snímky dost přepáleně, ale ve skutečnosti jsou víceméně v pořádku. Potěší velmi rychlé sekvenční snímání, multiexpoziční režimy účinně redukují šum, HDR režim je doslova vynikající, totéž platí pro snímání panoramat, které má nově i režim s vysokým rozlišením (panorama není skládáno z videa, ale z fotografií pořízených sekvenčním snímáním).

Dostáváme se k 16MPx Exmor R CMOS čipu. Jak už ukázaly jiné kompakty Sony, odšumování je vzhledem k příliš vysoké pixelové hustotě opravdu hodně vysoké a obraz se dost patlá. I přesto má Sony docela zajímavé "patlání", které obraz sice rozmývá, ale přesto zachovává hlavní detaily. I tráva je tak kombinací ostrých čas a rozmytých ploch. Ve výsledku tak snímky vypadají překvapivě ostře a detailně.

Pouze nevýrazné detaily ve stínech jsou opravdu úplně rozmyté bez jakékoli kresby. Dobré je, že přijatelná kvalita obrazu je dosažitelná i na vyšších citlivostech, kde získává výhodu proti rivalům s CCD čipy (nebo MOS u Lumixu TZ20). Ten má ale zase znatelně lepší expoziční režimy.

Sony Cyber-shot HX9V sice není dokonalý (zbytečně silné odšumování, okleštěné expoziční režimy, odlesky objektivu), ale svými pozitivy mnoho z těchto chyb snadno přebije a jednoznačně patří k tomu nejlepšímu ve své třídě. Je však nutno si vše také zaplatit a se zmíněnými chybami počítat.


Fantastické pravé Full HD video (1080/50p)
Silnější odšumování (zejména ve stínech)
Na svou třídu slušné snímky
Okleštěné expoziční režimy (jen ND filtr, chybí prioritní režimy)
Bleskurychlé ostření
Odlesky objektivu
Skvělý režim panoramat
Silný efekt červených očí i s předbleskem
Rychlé sekvenční snímání
Ikona Odkaz na databázi
Rychlá a přesná GPS
Ikona Odkaz na databázi
Vynikající LCD displej
Ikona Odkaz na databázi
Perfektní HDR režim
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 9 500 Kč s DPH


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Sony Cyber-shot DSC-HX9 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení fotoaparátu Sony Cyber-shot DSC-HX9V děkujeme Sony.

Fotoaparát Sony Cyber-shot DSC-HX9V a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.




Vývoj ceny testovaného produktu:


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.