Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot TX10: odolný zálesák

11.4.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
V dnešním testu se podíváme na zoubek vodotěsnému kompaktu Sony Cyber-shot TX10. Nabízí 16MPx Exmor R CMOS čip s podporou Full HD videa, HDR snímání, rychlého sekvenčního snímání i zajímavých stabilizačních programů.
Sony Cyber-shot TX10 je zajímavým odolným fotoaparátem, do přírody je skutečně jak dělaný. Jednak je vodotěsný a vydrží i nějaký ten pád, jednak má vynikající makro i telemakro, takže na focení květin, hmyzu a dalších věcí nic tak dobrého a skladného zároveň jen tak nenajdete. K tomu se přidává spousta zajímavostí, jako je nadprůměrné Full HD video, opravdu velmi dobře funkční HDR a další technologie.

Bohužel jsou zde i nějaké negativní stránky. LCD displej je nádherně ostrý, ale na dotyk je trochu imunní a ovládání pak není zrovna snadné. Při focení v poměru stran 4:3 zbývá na zobrazení snímku málo místa, poněvadž displej má formát 16:9. Výdrž baterie je jen průměrná. Rychlost přístroje je dobrá až výborná, co se týče focení (ostření), ale dost pomalá, co se týče procházení menu nabídek a náběhu přístroje, pokud chcete zároveň něco nastavovat nebo zoomovat.



Objektiv potěší velmi širokoúhlým 25mm ohniskem a ačkoli nemá na širokém konci dobrou světelnost, její další průběh je velmi dobrý. Skvělé je makro a telemakro, potěšilo mě i to, že Sony nepoužilo svůj typický ND filtr ke clonění, ale je zde nějaká forma zmenšování vstupního otvoru (těžko říci, zda irisová clona nebo sklo s menším vstupním otvorem, jak to používá např. Fujifilm). Výhodou je tak to, že za všech okolností fotoaparát používá rozumnou clonu a necloní zbytečně a nelogicky jako jiné kompakty Sony.

Objektiv Carl Zeiss má sice zvučné jméno, ale opticky patří spíše k lehkému podprůměru. Problémem, se kterým se z nějakého prapodivného důvodu setkáváme snad u všech nových kompaktů Sony, jsou odlesky v protisvětle a barevné závoje. Z toho důvodu např. HDR v mnoha případech ztrácí možnost ukázat svůj přínos (výborně se hodí pro prosvětlování stínů, ale Slunce by pokud možno nemělo být v záběru - snímky jsou v takových podmínkách často příliš flekaté). Vinětace je poněkud silnější, chromatická aberace je většinou slabá a softwarově odstraňována.

Velkou otázkou je, jaký je obraz z nového 16MPx CMOS BSI čipu. Kvůli vysoké pixelové hustotě jsme se báli šumu, případně odšumování a bohužel oprávněně. Sony nasadilo těžký kalibr v odšumování, takže po šumu sice opravdu není žádná památka (chválím zejména nadprůměrné odstraňování barevného šumu), ale rovněž nic nezbylo po detailech. Budovy, auta a podobné věci jsou sice krásně ostré a detailní (zde fotoaparát opravdu potěší), ale méně výrazné detaily jako je např. tráva nebo listy a větve stromů, se slévají ve zvláštní plochu a snímky vypadají jak malované akvarelem. To bohužel platí i pro nejnižší citlivost. RAW, který by toto zachránil, zde typicky pro danou kategorii přístrojů není.

Ve výsledku Sony Cyber-shot TX10 není špatný přístroj, nabízí skutečně velmi zajímavé technologie a do přírody jsem s ním chodil skutečně velmi rád, zde je skutečně jako doma. Bohužel musíte počítat s tím, že protisvětlo je problém a odšumování dává snímku často na frak. Ve své třídě odolných kompaktů však určitě patří k těm přístrojům, které byste měli zahrnout do užšího výběru.


Hardwarové HDR
Příliš silné odšumování
Vynikající makro a telemakro
Odlesky a světelné závoje v protisvětle
Slušná rychlost ostření
Pomalé menu, dlouhý náběh (se zoomem)
Odolná konstrukce
Ikona Odkaz na databázi
Vysoké rozlišení LCD displeje
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 8 000 Kč s DPH


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu SONY Cyber-Shot DSC-TX10 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení fotoaparátu Sony Cyber-shot DSC-TX10 děkujeme Sony.

Fotoaparát Sony Cyber-shot TX10 a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.




Vývoj ceny testovaného produktu:


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.