Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot W150: solidní šikula

13.1.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Poměrně oblíbené kompakty jsou z řady W od Sony. Několik modelů totiž nabízí nejrůznější rozlišení a větší rozsah zoomu začínající na poněkud širších ohniscích. My jsme vyzkoušeli třetí nejlepší typ W150 s 5× optickým zoomem a rozlišením 8 megapixelů.

Autofokus, ostření


Fotoaparát má velmi zajímavou nabídku režimů ostření. Kromě klasického středového nabízí i vícebodové ostření (ostří na jednu až všechny z devíti zón), dále bodové a poté pseudomanuální režimy ostření! Můžete nastavit ostření na vzdálenost 0,5 metru, 1 metr, 3 metry, 7 metrů a nekonečno. Pochopitelně nechybí ani detekce tváří. Ta je průměrná, při některých náročnějších světelných podmínkách (silnější boční světlo) se nechytí ani tváře otočené přímo do fotoaparátu, v rozumném světle je však schopna detekovat i obličeje natočené do boku i do strany. Mohla by být trochu rychlejší.

Ostření působí na kompakt poměrně svižně. Nevyrazí vám sice dech, ale jeho rychlost je přijatelná a nezdržuje. Co se týče úspěšnosti ostření, ve dne prakticky nemá problém. V noci na větší vzdálenosti paradoxně hůře ostří na kratším ohnisku, lépe si vede s delším. Nicméně, kam si dosvítí pomocnou AF lampou, tam zaostří s téměř stoprocentní jistotou. Fotoaparát nemá žádný makro režim, má pouze volbu, která fotoaparátu říká, aby raději ostřil na bližší objekty. Skutečnost je tedy taková, že při širokém ohnisku zaostří na podprůměrných 7 centimetrů, na nejdelším pak na 43 centimetrů a více. Ani to není nijak zázračný výsledek.


Makro režim


Celých 7 centimetrů od objektu je na makro režim poměrně velká vzdálenost. Je to škoda, fotoaparát by si zasloužil focení z kratších vzdáleností, výrazně by mu to přidalo na zábavnosti.


expoziční čas 1/15 s, clona F3,3, citlivost ISO 200, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení

Malinký čip s vysokým crop faktorem, ještě k tomu široké ohnisko a vysoká clona s velkou vzdáleností od objektu se nutně podepsala na veliké hloubce ostrosti. Kleště jsou ostré v celé první polovině a jejich konec je rozostřen jen minimálně.


Nastavení expozice, automatika


Sony bohužel nenabízí manuální ani prioritní režimy, takže se budete muset spokojit s automatikou. Automatická volba citlivosti se může zastavit až na ISO 800. Ideálně bych viděl spíše ISO 400, protože takto vysoká citlivost skutečně nedává ani trochu pěkné fotografie. Ručně lze navolit citlivosti ISO 80 až ISO 3200, a to v plném rozlišení.

Expozici může automatika měřit celoplošně a vyvážit tak expozici v celém snímku, dále je to celoplošné měření se zdůrazněním středu a bodové měření. Osobně mi nejvíce vyhovovalo měření se zdůrazněním středu. Tímto můžete cíleným namířením fotoaparátu upravovat expozici bez toho, abyste používali korekci expozice (svou vlastní korekci provedete namířením na světlejší nebo tmavší část snímku). U fotoaparátu Sony W150 toto funguje bez problémů a není problém na první pokus upravit si expozici dle svého. Toto měření není přehnaně citlivé, ale opravdu rozumné.


Zde celoplošné měření pro vyváženou expozici v celém snímku příliš dobře nefungovalo. Tento snímek jsem tak raději pořídil s měřením se zdůrazněním středu, což mi dovolilo fotografii trochu podexponovat. Vylezly tak stromy v mlze, které se na snímcích s celoplošným měřením ztrácely úplně a fotografie tak naprosto postrádala svou mlhavou atmosféru.

Expoziční časy jsou omezeny časem 1/1600 s jako nejkratším. V automatických režimech je pak nejdelší čas 1/4 sekundy, v režimu programové automatiky je pak možno dosáhnout času 1 sekunda. To je ale bohužel málo, na noční fotografie ještě poslouží noční režimy, které dovolí 2 sekundy, ale víc ani ťuk. Clona má pouze dvě polohy, F3,3 a F8 na nejkratším ohnisku, dále F5,2 a F13 na nejdelším. Fotoaparát umožňuje zobrazit histogram ještě před pořízením fotografie. Velmi příjemným překvapením je expoziční bracketing, který můžete nastavit dokonce ve třech stupních. A to v rozmezí +/- 0,3 EV, 0,7 EV nebo 1 EV.




Stabilizace obrazu


U fotoaparátu Sony W150 naleznete vedle mechanické stabilizace také vysokocitlivostní režim HI ISO, který dokáže při plném rozlišení pořizovat snímky až s citlivostí ISO 3200. Většinou se ale zastaví na ISO 1600. Snímky byly pořízeny s časem 1/2,5" sekundy, clonou F5,0 a ohniskem 138 mm.


bez stabilizace


se stabilizací Super SteadyShot


se stativem


HI ISO režim - ISO 1600, čas 1/13 s

Stabilizace Super SteadyShot mi přišla středně účinná. Rozhodně lze vidět, že pracuje, ale mohlo to být ještě trochu lepší. Rozdíl mezi snímkem ze stativu a snímkem se stabilizací bez něj je stále patrný. Fotografie v režimu HI ISO přináší větší míru šumu, který nahlodává detaily, díky kratšímu času je ale snímek o něco ostřejší. Není však pěkný.


Expoziční a fotografické režimy


Ovládací kolečko je netradičně umístěno na zadní straně fotoaparátu a trochu zvláštně se s ním točí. Není to však nijak nepříjemné, což mě vzhledem k umístění a tvaru dost překvapilo.



Nabídka režimů je zde typická, jdou zde různé fotografické režimy (poloautomatika, dva režimy plné automatiky), vysokocitlivostní režim, několik vybraných scénických režimů a položka SCN, která skrývá další (velmi omezený počet), výčet pak končí natáčením videosekvencí. Na velkém kolečku naleznete tyto režimy:
  • Program Auto (P) - Programová automatika, fotoaparát sám nastaví expozici, fotograf může všechna další nastavení měnit. Expozici může upravit její korekcí.
  • AUTO (zelený fotoaparát) - Opět automatika, fotograf má omezené možnosti. Nicméně stále může použít korekci expozice, sekvenční snímání a několik dalších věcí.
  • EASY - Plná automatika, fotograf nemůže skoro vůbec nic. Má možnost pouze měnit rozlišení, nastavit blesk na vypnuto/auto a použít 10sekundovou samospoušť.
  • HIGH ISO - Tento režim dovoluje automatice používat vyšší ISO citlivosti, v podstatě jde o digitální stabilizaci.
  • Snímání úsměvu - Po zmáčknutí spouště uvidíte na LCD displeji sloupeček síly úsměvu a až překoná hraniční mez, snímek se vyfotí. Do té doby nikoli.
  • Zamlžení - Slouží k focení portrétů s rozmazaným pozadím.
  • Krajina - Pro focení krajiny.
  • Noční portrét - V tomto režimu je možné využít maximálně 2sekundovou expozici.
  • SCN - Poměrně omezená nabídka scénických režimů.
  • Videosekvence - Pro natáčení videosekvencí.

Dále se podíváme na poměrně krátkou nabídku scénických režimů. Popisy funkcí jsou převzaty z manuálu.
  • Soumrak - Umožňuje fotografovat noční scény z velké vzdálenosti při zachování setmělé atmosféry okolí.
  • Pláž - Umožňuje věrně zaznamenat modř vody, fotografujete-li u moře či u jezera.
  • Sníh - Umožňuje zaznamenat jasné snímky zasněžené scény nebo scény, ve které převažuje bílá barva, aniž by barvy byly zašedlé.
  • Ohňostroj - Umožňuje zaznamenat ohňostroj v celé jeho kráse.
  • Pod vodou - S použitím vodotěsného pouzdra umožňuje fotografovat pod vodou v přirozených barvách.


Videosekvence


Videosekvence lze natáčet v maximálním rozlišení 640×480 pixelů při 30 snímcích za sekundu. Jejich kvalita je spíše nižší, obraz je rozmazaný a postrádá jasné barvy. Videa jsou totiž ukládána pouze ve formátu MPEG, který je značně ztrátový. Radost udělá přítomnost stabilizace a velmi rychlé přeostřování.



Dobré je také plynulé přicloňování. Horší je to se smear efektem. Bílý pruh od slunce je sice stejně tak patrný jako u konkurence, nicméně v poměrně velké ploše od něj dochází k citelnému zesvětlování obrazu. Dalším velmi nepříjemným zjištěním je naprostá nemožnost zoomovat. Tedy nemůžete využít nejen optický zoom, ale dokonce ani ten digitální. Fotoaparát nabízí tři kvalitativní úrovně videosekvencí:
  • 640×480 / 30 fps - cca 1350 kB/s
  • 640×480 / 15 fps - cca 350 kB/s
  • 320×240 / 15 fps - cca 100 kB/s

Chcete-li sami posoudit kvalitu videosekvencí, můžete si stáhnout 18sekundový videoklip (21,7 MB).


Fotografování portrétů, blesk


Pro focení portrétů je fotoaparát vybaven scénickým režimem Zamlžení, kterým se snaží rozostřovat pozadí, přičemž uživateli dále pomáhá zapnutím detekce tváří. Rozsah ohnisek je velmi dobrý, a tak není velký problém fotit snímky mnoha lidí na příklad kolem stolu stejně jako detailní portréty na větší ohniskové vzdálenosti. Velkou zábavou může být detekce smíchu.


expoziční čas 1/125 s, clona F5,2, citlivost ISO 160, ohnisko 150 mm, klikněte pro zvětšení

Po barevné stránce se snímek fotoaparátu vyvedl. Snaží se krásně vykreslit jednotlivé vlasy, nicméně nepříjemná struktura šumu to začíná kazit a některé části fotografie působí spíše rozpitě než detailně. Nechybí ani trochu barevného šumu, nicméně na kompakt vcelku slušná práce.


expoziční čas 1/320 s, clona F5,2, citlivost ISO 320, ohnisko 150 mm, blesk, klikněte pro zvětšení

Není mi jasné, proč fotoaparát volil citlivost ISO 320. Kupodivu jasový šum zde téměř nenaleznete, barevný však ano. Snímek má slušné detaily a zajímavé barvy. Nicméně v tomto případě ale blesk snímku trochu uškodil, lépe vypadající je přirozený snímek bez blesku.

Blesk má na nejnižší nastavení poměrně slušnou sílu, ale ta se s vyšším nastavením zvyšuje jen minimálně. Ubrání blesku skutečně sníží sílu záblesku, přidání blesku ale už zvyšuje ISO, proto při pevné citlivosti ISO nenaleznete rozdíl mezi střední a největší silou blesku.


blesk -1 (ISO100)


blesk +0 (ISO 100)


blesk +1 (ISO 100)


blesk -1 (ISO 400)

blesk +0 (ISO 400)

blesk +1 (ISO 640)
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.