Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot W150: solidní šikula

13.1.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Poměrně oblíbené kompakty jsou z řady W od Sony. Několik modelů totiž nabízí nejrůznější rozlišení a větší rozsah zoomu začínající na poněkud širších ohniscích. My jsme vyzkoušeli třetí nejlepší typ W150 s 5× optickým zoomem a rozlišením 8 megapixelů.

Optický a digitální zoom


Cyber-shot W150 je fotoaparátem, který svým rozsahem ohnisek jednoznačně potěší. Nabízí 5× optický zoom, a to od poměrně širokého ohniska 30 mm až po ohnisko 150 mm.


expoziční čas 1/80 s, clona F3,3, citlivost ISO 100, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení

Sami vidíte, jak se širší ohnisko projevuje. Je patrný o mnoho širší úhel záběru oproti kompaktům s klasickým rozsahem ohnisek. Obrazová kvalita v prostředku obrazu je dobrá, ale rohy ztrácejí až příliš mnoho ostrosti. Rovněž je přítomna aberace v průměrném množství. Dobře vidět je zejména na bílé šipce vlevo dole nebo na dveřích školky.


expoziční čas 1/125 s, clona F5,2, citlivost ISO 400, ohnisko 150 mm, klikněte pro zvětšení

Optický zoom se zde docela výrazně projevil, oproti základnímu ohnisku je skutečně vidět znatelné přiblížení. Zde fotoaparát zvolil dost krátký čas výměnou za vysokou ISO citlivost. To způsobuje opravdu vysoký šum ve stínech. Jedná se zejména o barevný šum. Na světlech je však šum ještě přijatelný. I zde kraje ztrácí kontrast.


expoziční čas 1/125 s, clona F5,2, citlivost ISO 320, ohnisko 150 mm + 2× digitální zoom, klikněte pro zvětšení

Společnost Sony si je patrně vědoma zbytečnosti digitálního zoomu, a tak u svých fotoaparátů nabízí pouhé 2× zvětšení. V malém náhledu vypadají snímky docela dobře, ale při detailnějším pohledu vynikne silný šum. A to jak jasový v podobě mnoha tmavých teček, tak i barevný. Ten je patrný zejména na chodníku.


Protisvětlo


Malinký 1/2,5" Super HAD CCD se se silným kontrastem mezi světlými a tmavými plochami vypořádával poměrně slušně. Pokud správně exponoval oblohu, tmavá krajina zpravidla měla ještě rozumnou kresbu. A to i bez zapnutého D-R, který má vyrovnávat stíny.


expoziční čas 1/500 s, clona F8, citlivost ISO 100, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení

Méně potěší silné odlesky kolem slunce patrné prakticky na každé fotografii. Naopak směrem od zdroje světla do fotografie už většinou odlesky nebyly, nebo byly málo patrné. Na této fotografii si ještě na obloze lze všimnout modrý odlesk kousek napravo dolů od slunce.

Pokud se chcete vyvarovat tmavým stínům v protisvětle, nabídne Sony W150 funkci D-R. Ta by měla stíny trochu zesvětlit. V praxi se mi však nepodařilo dosáhnout nějakého rozumného rozdílu mezi fotografiemi s touto funkcí vypnutou a zapnutou. Teprve D-R Plus dokázala stinné části aspoň trochu prosvětlit. Negativem je pochopitelně silně zvýšený šum v těchto oblastech.


D-R vypnuto

D-R zapnuto

D-R Plus zapnuto

Sony W150 bohužel neumožňuje nastavit clonu, takže předkládám pouze dvě fotografie při různých ohniscích. U obou snímků nastavil fotoaparát vzhledem k silnému protisvětlu nejvyšší clonu.



ohnisko 30 mm, clona F8

ohnisko 150 mm, clona F13

Na nejširším ohnisku je chromatická aberace vidět, patří spíše k průměru. V testech jsme měli rozhodně i horší fotoaparáty. Na nejdelším ohnisku je situace o mnoho lepší. Aberace je patrná pouze bezprostředně blízko světelného zdroje, v jiných oblastech ji prakticky nepostřehnete a vůbec vás nemusí trápit.


Noční scéna


Sony Cyber-shot W150 je spíše podprůměrným fotoaparátem pro focení nočních snímků. Maximálně lze totiž využít pouze 2sekundovou expozici, což je pro nízké citlivosti málo. Snímky jsou tedy tmavé a pro správný jas je nutné zvyšovat ISO citlivost, a tedy zanést do obrazu více šumu.


expoziční čas 2 s, clona F3,5, citlivost ISO 100, ohnisko 49 mm, klikněte pro zvětšení

Ani po kvalitativní stránce noční focení příliš fotoaparátu Sony nesvědčí. Pomineme-li silnou podexpozici snímku (tuto scénu fotím vždy maximálně na ISO 100), pak nepotěší zejména znatelný barevný šum.


expoziční čas 2 s, clona F5,2, citlivost ISO 100, ohnisko 150 mm, klikněte pro zvětšení

Obraz potvrdil typická pozorování pro tento fotoaparát. Redukce šumu, která se zapíná při delších časech, zde znatelně zapracovala. Šum tak není příliš vidět, ale snímek je v některých plochách a detailech dosti rozpatlaný.


expoziční čas 1 s, clona F5,2, citlivost ISO 400, ohnisko 150 mm, klikněte pro zvětšení

Expoziční čas 1 sekunda se při cloně F5,2 projevil jako dostatečný čas. Bohužel to je maximální čas, který je k dispozici v klasických režimech, kde lze volit ISO citlivost. 2sekundová expozice je k dispozici pouze při ISO 100 ve scénickém režimu soumrak.

Výsledek je na kompakt podprůměrný. Snímek obsahuje hodně barevného šumu, jasový je zde spíše ve formě občasných výrazně tmavších pixelů než jako větší množství méně výrazného zrna. Ve stínech přidává barevný šum poměrně netypicky hodně silné modré pixely. Podobné artefakty můžeme vidět také u fotoaparátů BenQ, většina jiných kompaktů se spokojí se zelenofialovým barevným šumem. Detaily jsou přijatelné, ale o výborné ostrosti se pochopitelně nedá hovořit.


expoziční čas 1 s, clona F5,2, citlivost ISO 800, ohnisko 150 mm, klikněte pro zvětšení

Další zvýšení citlivosti se projevilo ve větším zazrnění, které má ale pro citlivost ISO 800 tohoto fotoaparátu opět o něco hezčí a rovnoměrnější strukturu. Snímek si i přesto zachovává poměrně solidní ostrost.


expoziční čas 1/3 s, clona F5,2, citlivost ISO 1600, ohnisko 150 mm, klikněte pro zvětšení

Od citlivosti ISO 1600 barevný šum zázračně mizí. Fotoaparát očividně neměl problém správně zaostřit, ale silný šum detaily významně degraduje a ostrost není ideální.


expoziční čas 1/5 s, clona F5,2, citlivost ISO 3200, ohnisko 150 mm, klikněte pro zvětšení

Nejvyšší citlivost opět vrátila do hry barevný šum. Detaily zde téměř neexistují, nicméně Fabii od Škody 120L stále ještě rozeznáte.


Standardní scéna



expoziční čas 1/100 s, clona F9, citlivost ISO 100, ohnisko 41 mm, klikněte pro zvětšení

Sony má menší rozlišení 8 megapixelů, ale i to je dostačující. Opět se projevuje trochu nepříjemnější strukturou šumu a nepříliš výraznými detaily. To je bohužel typický projev většiny kompaktů.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.