Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot W150: solidní šikula

13.1.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Poměrně oblíbené kompakty jsou z řady W od Sony. Několik modelů totiž nabízí nejrůznější rozlišení a větší rozsah zoomu začínající na poněkud širších ohniscích. My jsme vyzkoušeli třetí nejlepší typ W150 s 5× optickým zoomem a rozlišením 8 megapixelů.
V předposlední kapitole se můžete podívat na několik dalších snímků, na kterých můžete ještě lépe posoudit možnosti a kvalitu fotoaparátu Sony Cyber-shot DSC-W150.


expoziční čas 1/200 s, clona F11, citlivost ISO 100, ohnisko 95 mm, klikněte pro zvětšení

Sony podalo na své rozlišení velmi pěkný výsledek. Ani tenké větvičky stromů nepůsobí příliš rozmazaným dojmem, snímek je poměrně ostrý. Šum je málo patrný, ale s typickou nepříjemnou strukturou občasných výraznějších hrudek.


expoziční čas 1/100 s, clona F3,3, citlivost ISO 100, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení

Sony opět potvrzuje svůj charakter. Na nižší citlivosti pořizuje pěkné fotografie, přestože má trochu menší rozlišení. Šum příliš neruší, ale jako obvykle u méně kontrastních částí fotografie snímek jakoby rozpíjí.


expoziční čas 1/30 s, clona F3,3, citlivost ISO 320, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení

V malém rozlišení vypadá snímek ostře, bohužel při bližším pohledu si lze všimnout výrazného šumu, zejména barevného. Ten při citlivosti ISO 320 už citelně zasahuje do obrazu.


expoziční čas 1/50 s, clona F3,3, citlivost ISO 100, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení

Citlivost ISO 100 přináší pěkný obraz v osvětlených částech obrazu. Bohužel ve stínech je jasný barevný šum a jasový má u Sony typickou strukturu nepříjemných náhodných tmavých oblastí, které jen těžko půjdou rozumně odstranit.


expoziční čas 1/100 s, clona F3,3, citlivost ISO 100, ohnisko 30 m, klikněte pro zvětšení

Cyber-shot W150 není zrovna přeborník v makru, což je škoda. To však neznamená, že se s ním nedají udělat zajímavé fotografie z menších vzdáleností. Zde není snímku co vytknout.


expoziční čas 1/640 s, clona F8, citlivost ISO 100, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení

Mít možnost fotit přímo do černobílé má své výhody. Nemusíte odhadovat, jak bude fotografie v černobílé vypadat. Na snímku se mi nelíbí jen typická struktura šumu.


expoziční čas 1/160 s, clona F8, citlivost ISO 100, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení

Zde se fotoaparát pochlapil. Byl schopen zaostřit na poměrně malou vzdálenost, šum je zde jen nepatrný.


expoziční čas 1/125 s, clona F5,2, citlivost ISO 125, ohnisko 150 mm, klikněte pro zvětšení

Maximální ohnisko 150 milimetrů docela potěší. Takové přiblížení totiž každý kompakt nenabízí, přičemž se jedná o docela slušnou hodnotu pro rozmanitou práci. Úroveň detailů je dobrá, snímek nemá vážnějších chyb.


expoziční čas 1/200 s, clona F9, citlivost ISO 100, ohnisko 60 mm, klikněte pro zvětšení

Zde trochu zklamala automatika, neboť snímek buď trochu podexponovala (což je tento případ), nebo naopak přeexponovala. Rozumný snímek jsem bohužel nepořídil. Potěšila mě absence chromatických aberací i rozumná míra šumu.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.