Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot W350: šikovný prcek

9.9.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
V další kratší recenzi se podíváme na kompaktní Sony Cyber-shot W350. Tento fotoaparát nabízí 14MPx CCD snímač a objektiv se 4× optickým zoomem. Nechybí dokonce ani optická stabilizace a HD videosekvence. Bude to pecka v levných kompaktech?
Sony Cyber-shot W350 je pozoruhodný malý kompakt. Potěší velmi malými rozměry, hmotností i zpracováním. Titěrná tlačítka ale lidem s většíma rukama nebudou vyhovovat. Ovladatelnost je jinak vzhledem k málo možnostem nastavení dobrá. Přístroj je přiměřeně rychlý, ostření je snad nejrychlejší, jaké jsem kdy u kompaktu viděl. Makro je přijatelné, telemakro ale příliš nepřesvědčí. Objektiv začíná na netradičně širokoúhlých 26 milimetrech, nabízí tedy velmi široký úhel záběru, velké přiblížení ale po něm nečekejte. Světelnost je poměrně dobrá, fotoaparát ale často zbytečně cloní, což nezřídka vede k rozmazaným fotkám i ve dne.

Sférické zkreslení je softwarově vyrovnáváno (softwarově), totéž se týká chromatické aberace, trpí však na odlesky. Ostrost obrazu v prostřední části obrazu je vynikající, bohužel rohy jsou zejména na širších ohniscích poněkud neostré. Malinký 14megapixelový snímač ve spolupráci s velmi příznivým odšumováním (více odstraňuje barevný šum, jasový spíše ponechává) dokáže na nejnižší citlivost ISO 80 vykouzlit až překvapivě krásné fotografie. Nicméně už od citlivosti ISO 100 začíná být šum dost patrný. Každopádně musím pochválit to, že na zmíněných ISO 80 jsou fotografie opravdu velmi slušné.



V náročných světelných podmínkách (protisvětlo, silné boční světlo,...) si ale fotoaparát neví moc rady, občas dělá příliš přeexponované snímky. Obecně za těchto podmínek člověk nikdy neví, co z fotoaparátu vypadne. LCD displej není žádný zázrak, pozorovací úhly jsou špatné. Videosekvence v HD rozlišení nabízí vše, co by si člověk mohl přát (optickou stabilizaci, zoom, zvuk, průběžné ostření), bohužel kvalita obrazu vysokému rozlišení příliš neodpovídá a je zde i viditelné sférické zkreslení. Výdrž baterie je přiměřená. Nepotěšil mě malý rozsah expozičních časů, který dělá noční focení značně obtížným. Pochválit lze také skládání panoramat přímo v přístroji.

Ve výsledku tak Sony Cyber-shot W350 určitě nezklamal. Je to příjemný přístroj zejména pro ženskou část populace. Pokud má vhodné podmínky, umí fotit i opravdu hodně pěkně. Díky velmi širokému ohnisku a dobré počáteční světelnosti to je ideální kompakt do společnosti. Sony by ale mohlo zapracovat na nesmyslném clonění a cena by také mohla být o pár stokorun nižší.


Výborná ostrost a detaily na ISO 80
Nesmyslné clonění (občas rozmazané fotky i za dne)
26mm ohnisko se světelností F2,7
Vysoký šum od ISO 100
Stylový design, malé rozměry, zpracování
Nevyrovnanost výkonů ve složitém světle
Neuvěřitelně rychlé ostření
Nepřesvědčivý LCD displej
Režim panoramat
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 4 500 Kč s DPH


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Sony Cyber-shot DSC-W350 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení fotoaparátu Sony Cyber-shot DSC-W350 děkujeme Sony.

Fotoaparát Sony Cyber-shot DSC-W350 a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.




Vývoj ceny testovaného produktu:


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.