Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot W510: červený základ

17.3.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na přístroj Sony Cyber-shot W510. Jde o jeden z nejlevnějších kompaktů značky Sony. Nabízí 4× optický zoom se širokoúhlým 26mm ohniskem a snímač s rozlišením 12 megapixelů. Jak si povede?
Jaký tedy Sony Cyber-shot W510 je? Předně je to pěkně vypadající malý stylový kompakt s rozumným ovládáním, byť výhrady se najdou. Výrobce nepřehnal rozlišení, což můžeme chválit, ale bohužel toho nevyužil ve svůj prospěch a nadělil modelu W510 zbytečně silné odšumování. I na nejnižší ISO 80 dochází ke znatelnému rozmývání obrazu. Do citlivosti ISO 200 se ale kvalita příliš nezhoršuje, a tak na této citlivosti dává snímky relativně pěkné (vztaženo k podobným kompaktům na této citlivosti). Od ISO 400 včetně je odšumování tak výrazné, že tyto citlivosti nelze smysluplně využít.

Objektiv potěší 26mm ohniskem a dobrou světelností F2,8. Spolu se stylovým designem by tak mohl být ideálním fotoaparátem do dámské kabelky a na focení při různých společenských příležitostech. V Sony ale nevybavili model W510 přisvětlovací diodou, čímž ze slibně vypadajícího kompaktu udělali přístroj, který za horšího světla v podstatě téměř nemůže zaostřit. Musíte mu podstrčit hodně kontrastní linie, aby se chytnul.



Co se ještě týče objektivu, mohu pochválit makro, které je ve své třídě lehce nadprůměrné. Potěšila i velmi nízká úroveň chromatické aberace, zkreslení a ani vinětace není problémem. Problémem jsou občasné odlesky. Pokud se objeví, tak jsou dost silné (pokud slunce těsně není v záběru). Příjemně mě potěšila DRO funkce na prosvětlení stínů.

Zklamal mě LCD displej, který má slabé pozorovací úhly a pokud se nedíváte opravdu přesně kolmo, nemáte dobré ponětí ani o barvách, ani o expozici. Škoda, že fotoaparát neumožňuje dosáhnout delších časů než 2 sekundy. Na noční snímky ze stativu to nemusí stačit, nicméně typický uživatel tohoto přístroje něco takového často dělat nebude, takže to lze přístroji odpustit. Videosekvence mají dnes již zastaralé VGA rozlišení a bohužel neumožňují zoomovat. Naproti tomu zde velmi dobře funguje průběžné ostření.

Ve výsledku je Sony Cyber-shot W510 typickým představitelem své třídy. Má pár zajímavých vlastností, ale také nedostatky, mezi kterými vyčnívá chybějící AF přisvětlení a podprůměrný LCD displej.


Stylový design a barva
Chybějící AF dioda
Slušné makro
Podprůměrný LCD displej
26mm ohnisko
Silné odlesky objektivu
Relativně dobrá světelnost, nízká vinětace, aberace a zkreslení
Zbytečně silné odšumování (zejména u ISO 400 a výše)
Překvapivě kvalitní prosvětlování stínů (funkce DRO)
Podprůměrné videosekvence
Cena v době testování: 2 700 Kč s DPH


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Sony Cyber-Shot DSC-W510 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení fotoaparátu Sony Cyber-shot DSC-W510 děkujeme Sony.

Fotoaparát Sony Cyber-shot DSC-W510 a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.




Vývoj ceny testovaného produktu:


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.