Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot W570: jde to i s 16 megapixely

24.3.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na malý stylový kompakt Sony Cyber-shot W570. Na malém čipu má vysoké rozlišení 16 megapixelů. Objektiv Carl Zeiss nabídne 5× optický zoom od 25 milimetrů, najdeme zde i HD video. Zjistěme, jak fotí.

Autofokus, ostření


Fotoaparát nabízí autofokus s poměrně inteligentním automatickým výběrem ostřícího bodu, je však možno využít i středové a bodové ostření. Každé z nich má něco do sebe, osobně jsem používal nejčastěji to vícebodové. Detekce tváří je pomalejší, ale má docela dobrou úspěšnost.



Ostření je přiměřeně rychlé, potěší i na nejdelším ohnisku, kde se stále vejde pod půl sekundy, což je výborný výsledek. Úspěšnost je průměrná až lehce podprůměrná. I venku ve dne občas ohlásí zaostření, ale to není správné (velké problémy jsem měl i s focením CD pro posouzení ISO citlivosti), v interiérech za horšího světla už na delších ohniscích ostří dost neochotně, a to i přesto, že má přisvětlovací diodu. Na širších ohniscích ale ostření funguje výborně. Na rozdíl od nedávno testovaného modelu W510 umí W570 podstatně lépe ostřit v noci.



Stinnou stránkou je makro. Na nejširším ohnisku dosahuje ještě rozumného 0,5× přepočteného zvětšení, ale pak to jde strmě dolů a na telemakro zapomeňte. Na focení detailů si pořiďte něco jiného.


expoziční čas 1/30 s, clona F2,6, citlivost ISO 80, ohnisko 25 mm, klikněte pro zvětšení


Makro je spíše slabší. I přes nízkou clonu nedochází k rozmazání pozadí, což svědčí o delší snímací vzdálenosti. Ve stínech je vidět barevný šum.


Nastavení expozice, automatika


S expozicí si věru moc nepohrajete. Je zde pouze automatika, což je v této třídě obvyklé. Nabízí celoplošné, středové a bodové měření expozice. Uživatel může ovlivnit ISO citlivost od ISO 80 do ISO 3200. Automatika končí na ISO 800. Časy jsou plně v režii fotoaparátu, a to od 1/1600 s do 2 sekund. Tento rozsah se mi moc nelíbil. 2 sekundy jsou málo na noční fotografie a 1/1600 s zas není tak krátký čas, jak by mohl být. Způsobuje to pár problémů, které se vztahují k cloně, o čemž si za chvíli povíme.



Světelnost F2,6 na nejširším ohnisku je výborná. Bohužel světelnost na nejdelším ohnisku dosahuje velmi nepříjemné hodnoty F6,3, která je ve své třídě jedna z nejhorších. Objektiv Carl Zeiss má aspoň docela dobrý průběh světelnosti, a tak na většině ohnisek tento objektiv patří k těm světelnějším.

Problém se clonou je ten, že fotoaparát používá velmi silný ND filtr, který je navíc trochu nelogicky využíván. Pokud je hodně světla, fotoaparát aktivuje ND filtr (byť by podle mého názoru mohl využít nejkratší čas 1/1600 s, tam by se ještě vešel), což způsobí, že expoziční čas se prodlouží někam k 1/100 s. Paradoxně tak dostanete nejvíce pohybově rozmazaných fotografií za toho nejsilnějšího světla. Postavené na hlavu. Toto je ale typická nectnost fotoaparátů Sony, o to větší škoda, že Sony dává silné ND filtry i do fotoaparátů vyšších tříd, kde by už určitě měla být clona irisová. Uživatel může využít korekci expozice od -2 EV do +2 EV, a to i v režimu plné automatiky.


Videosekvence


Model W570 umí natáčet HD videosekvence v rozlišení 1280×720 pixelů. Ukládá je do formátu MP4, k dispozici je optická stabilizace, průběžné ostření i optický zoom.



Videosekvence jsou tedy na slušné úrovni, musíte se však vyhýbat protisvětlu. CCD čip je ze své podstaty dost háklivý na smear efekt a navíc u objektivu se nějak pozapomnělo na antireflexní vrstvy. Ne že by ani tak vznikaly odlesky, jako spíše silné světelné závoje. Obraz v protisvětle (zejména když slunce není v záběru, ale do objektivu stále svítí ze strany) velmi výrazně ztrácí kontrast.
    • 1280×720 pixelů / 30 fps HQ - cca 1100 kB/s
    • 1280×720 pixelů / 30 fps STD - cca 700 kB/s
    • 640×480 pixelů / 30 fps - cca 350 kB/s

Videosekvence můžete posoudit na přiložené 30sekundové ukázce (32,4 MB).


Fotografování portrétů


Sony Cyber-shot W570 je fotoaparát vhodný pro společenské události. Široké ohnisko a dobrá světelnost (oproti W510 i užitečná AF dioda) jsou právě ideální do stísněnějších prostor. Detekce tváří není sice nejsvižnější, ale aspoň je dostatečně účinná.


expoziční čas 1/320 s, clona F6,3, citlivost ISO 80, ohnisko 125 mm, klikněte pro zvětšení


Snímek nevypadá špatně, ale jistě si všimnete silného odšumování, a tak obočí či vlasy nemají právě mnoho kresby. Vysoké rozlišení 16 megapixelů tak paradoxně vede k tomu, že detailů je méně.


Výdrž baterie


Malinký Li-Ion akumulátor NP-BN1 má nízké napětí 3,6V a velmi nízkou kapacitu 630 mAh. Sony tvrdí, že vydrží na pořízení 220 snímků, případně 100 minut HD videa. Přestože mi přišlo, že fotoaparát vydrží docela dost, ve skutečnosti v testu vydržel přesně oněch udávaných 220 fotografií.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.