Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot W570: jde to i s 16 megapixely

24.3.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na malý stylový kompakt Sony Cyber-shot W570. Na malém čipu má vysoké rozlišení 16 megapixelů. Objektiv Carl Zeiss nabídne 5× optický zoom od 25 milimetrů, najdeme zde i HD video. Zjistěme, jak fotí.
Sony Cyber-shot W570 se ukázal být zajímavým přístrojem s kladnými, ale i zápornými stránkami. Kdo si bude vědom toho, jak na něj a kde má své limity, může získat velmi kompaktní přístroj s lehce nadprůměrnými obrazovými výsledky při nejnižší citlivosti ISO. Kdo se však spolehne pouze na automatiku a bude fotit vše, může být nepříjemně překvapen občasnými nepovedenými snímky.

Objektiv nabízí příjemný 5× optický zoom s výbornou světelností na širším ohnisku. Silný ND filtr a poměrně dlouhý nejkratší expoziční čas spolu s občas zbytečným využitím ND filtru vedou k pohybově rozmazaným snímkům paradoxně za toho nejsilnějšího světla. Objektiv Carl Zeiss je jinak kvalitní, co se týče minima aberace, vinětace nebo nadprůměrně ostré kresby. Zkreslení je korigováno u fotografií, takže tam není problém, video ale bude poněkud šišaté. Zásadním nedostatkem objektivu (a fotoaparátu vůbec) je focení v protisvětle, kdy ani slunce nemusí být v záběru, aby na snímku byly silné barevné závoje.



Z dalších nevýhod objektivu mohu zmínit to, že s výjimkou průměrného makra na nejširším ohnisku potřebuje k ostření notnou dávku centimetrů mezi fotoaparátem a foceným objektem. Na focení detailů a zejména tedy telemakro není přístroj příliš vhodný. Zklamala mě úspěšnost ostření, i za běžného dne byl fotoaparát schopen ohlásit dobré zaostření a doma jste si prohlédli několik rozostřených snímků. Na noční snímky fotoaparát nabízí krátký nejdelší čas.

Ovládání je průměrné, uvítal bych lehce větší tlačítka a zklamal mě LCD displej s malými pozorovacími úhly. U fotoaparátu s cenou přes 4 tisíce korun bych už na displeji opravdu nešetřil. HD videosekvence jsou docela slušné s dobrým ostřením i optickým zoomem a stabilizací, ale opět, nesmíte se postavit čelem ke Slunci. Kvalita snímků na ISO 80 mě příjemně překvapila. Odšumování je sice silné a jde ze snímků cítit, ale i přesto je dojem kresby velmi dobře zachován, což spolu s ostrostí objektivu zaručuje na svou třídu pěkné snímky.

Citlivost ISO 400 je nicméně už jen těžko použitelná (odšumování je příliš silné, zde už 16MPx čip prokazuje svou obrovskou pixelovou hustotu) a cokoli vyššího je zde spíš z marketingové "nutnosti". Do citlivosti ISO 200 včetně je ale fotoaparát plně srovnatelný s konkurencí, ne-li trochu lepší.

Jako univerzální kompakt tedy Sony Cyber-shot W570 příliš nezazářil a např. levnější Cyber-shot W350 testovaný v září minulého roku mě oslovil více. Kdo však bude vědět, že proti Slunci to skutečně nejde, (tele)makro je poněkud limitované a má si dávat pozor na úspěšné zaostření, ten může v tomto modelu získat fotoaparát, který dokáže pořídit zejména ve dne velmi pěkné snímky, často mnohem lepší než s mnohem dražšími fotoaparáty. Mně se s fotoaparátem fotilo dobře. Bohužel se musí vědět, kdy fotoaparát může podat dobré výsledky, a kdy se o to raději ani nepokoušet. A tím se cílová skupina zákazníků dle mého názoru moc zabývat nechce.


Docela slušné snímky na ISO 80 (přijatelné do ISO 200)
Komplikované focení v protisvětle
Ostrost objektivu, nízká vinětace a aberace
Nespolehlivé ostření
Kompaktnost, stylový design
Slabší makro a prakticky chybějící telemakro
Dobré HD videosekvence
Zbytečné využívání ND filtru (dlouhý nejkratší exp. čas)
Ikona Odkaz na databázi
LCD displej (slabé pozorovací úhly)
Cena v době testování: 4 300 Kč s DPH


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu SONY Cyber-Shot DSC-W570 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení fotoaparátu Sony Cyber-shot DSC-W570 děkujeme Sony.

Fotoaparát Sony Cyber-shot DSC-W570 a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.




Vývoj ceny testovaného produktu:


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.