Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot WX220: ostře nabitý drobek

30.7.2014, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
V dnešním testu se budeme věnovat malému kapesnímu ultrazoomu Sony Cyber-shot WX220. Disponuje 18MPx Exmor R CMOS čipem, 10× optickým zoomem, Wi-Fi připojením i 1080p50 Full HD videosekvencemi.

Stabilizace


Optická stabilizace má tři různé režimy nastavení, standardní, aktivní a inteligentní aktivní. Je trochu zvláštní, že se stabilizace nedá vypnout, což pak dělá zajímavé věci na stativu (každý snímek na stativu má trochu jinou kompozici, protože stabilizace každý snímek "uchytí" jinak).



se stabilizací (1/10 s, 106mm)



se stabilizací (1/10 s, 250mm)



se stativem (1/10 s, 250mm)



Jak je vidět, účinek stabilizace není špatný, ale stativ je stativ. V prvním případě byl vyzkoušen účinek 3,5 EV, ve druhém dokonce téměř 5 EV. V zásadě se dá očekávat tak okolo 3 EV.


Fotografování portrétů


Jak jsme již hovořili v předešlých kapitolách, detekce tváří sice není nějak bleskurychlá, potěší však solidní úspěšností. Vzhledem k malému senzoru a průměrné světelnosti nemůžete počítat s tím, že by se nějak dramaticky mazalo pozadí.


Sony Cyber-shot WX220 portrét

expoziční čas 1/160 s, clona F5,6, citlivost ISO 400, ohnisko 139 mm, klikněte pro zvětšení



Fotoaparát zde zvolil poměrně vysokou citlivost a obecně moc nespoléhá na optickou stabilizaci. Klidně mohl jít s časem tak na dvojnásobek a nižší citlivost by zvýšila množství detailů a snížila šum. Jak je vidět, pozadí se maže jen lehce.


blesk -2 EV (1/30 s, ISO 100)



blesk +0 EV (1/30 s, ISO 100)
 

blesk +2 EV (1/30 s, ISO 100)
 

blesk -2 EV (1/30 s, AUTO ISO 1250)

blesk +0 EV (1/30 s, AUTO ISO 1250)

blesk +2 EV (1/30 s, AUTO ISO 1000)

Interní blesk má jeden problém, a to je stínění objektivu v levém dolním rohu. Jeho výkon rovněž není nějak oslnivý. Jak vidíte při ISO 100, opravdu nikam nedosvítí a musíte si pomáhat vysokou ISO citlivostí. Je zajímavé, že v režimu P nelze nastavit automatika blesku, pouze vypnutí, zapnutí nebo pomalá synchronizace. Automatiku blesku lze nastavit v režimu iAuto(+) a zde je také volba pokročilého blesku (který by měl mít inteligentnější řízení pro tmu i protisvětlo).





Efekt červených očí je při použití blesku často docela patrný. Patří k těm středně výrazným, viděl jsem tedy lepší, ale i horší fotoaparáty.


Výdrž baterie


K napájení slouží Li-Ion akumulátor NP-BN, který má napětí 3,6 V a nízkou kapacitu 630 mAh. Podle výrobce má vydržet na pořízení 210 snímků a skutečnost tomu opravdu zhruba odpovídá. Když jsem nevyužíval moc blesku a vůbec nepoužil Wi-Fi, byl jsem schopen se dostat na cca 220 až 240 snímků.


Wi-Fi


Sony Cyber-shot WX220 je vybaven bezdrátovým Wi-Fi rozhraním s podporou NFC. Bezdrátové připojení Wi-Fi lze použít k několika zajímavým funkcím. Běžné je např. odeslání snímků do smartphonu. Konfigurace je velmi snadná, na smartphonu opíšete fotoaparátem poskytnuté heslo a přenos se bez potíží provede. Snímky jsou přenášeny v rozlišení 1440×1080 pixelů. Můžete to vzít i opačnou cestou a mobilem se připojit k fotoaparátu, tam vybrat snímky a ty si natáhnout (plus je můžete uploadovat na sociální sítě mobilem, přeposlat dál,...)


Další funkcí je ovládání fotoaparátu pomocí mobilního telefonu nebo tabletu. Můžete zoomovat a nastavit jen několik detailů jako je samospoušť a blesk. Tím to bohužel končí. Dále je tu zobrazení na televizi, což jsem netestoval a odeslání do počítače. Přes aplikaci PlayMemories Home na počítači můžete pomocí USB kabelu poslat do fotoaparátu konfiguraci vaší bezdrátové sítě (routeru, apod.), což se mi po kratším boji nakonec podařilo.


Wi-Fi modul fotoaparátu není žádný silák a tam, kde notebook funguje naprosto bez problémů, mobil s občasnými výpadky, WX220 sice nadetekuje síť, ale víc toho nesvede. Schopen je pracovat při přímé viditelnosti na pokojovou vzdálenost. I tak se mi stávalo, že připojení často vypadávalo a přestože fotoaparát byl jen metr od routeru, nahrál jen pár snímků a zejména videosekvence byly často problém.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.