Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot WX220: ostře nabitý drobek

30.7.2014, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
V dnešním testu se budeme věnovat malému kapesnímu ultrazoomu Sony Cyber-shot WX220. Disponuje 18MPx Exmor R CMOS čipem, 10× optickým zoomem, Wi-Fi připojením i 1080p50 Full HD videosekvencemi.
Dnes jsme pro vás otestovali malý kapesní kompakt, Sony Cyber-shot WX220. Ten se se svým 10× zoomem dnes pohybuje na hranici mezi běžnými kompakty a kapesními ultrazoomy. Navazuje na své předchůdce, Sony Cyber-shot WX100 a WX200. Prvně jmenovaný jsme už testovali a patřil k tomu nejlepšímu v své třídě. Ano, měl své chyby, ale laickým fotografům posloužil dobře díky příjemné automatice, malým rozměrům, slušnému zoomu a bohaté technologické výbavě jako je např. hardwarové HDR, Sweep Panorama, multiexpozice nebo výborné Full HD video. To vše dokázalo zakrýt nedostatky jako vyšší patlání obrazu, silné odlesky v protisvětle nebo slabou výdrž na baterii.

Nová WX220 sdílí stejný senzor i objektiv, proto i výsledky jsou hodně podobné. Takže se znovu připravte na zbytečně vysoké 18MPx rozlišení a vyšší míru odšumování. To je typický problém většiny kompaktů a WX220 tedy není výjimkou, přesto to v rámci konkurence není nejhorší a typický uživatel fotoaparátu spíše ocení již zmíněnou dobrou automatiku a většinou pěkné barvičky. Přijde mi ale, že novinka vybavená novým procesorem BIONZ X hůře pracuje s dynamickým rozsahem. Hodně často mě překvapilo, co vše se dokázalo přepálit, a to i přes použití technologie DRO. Naštěstí je tu hardwarové HDR, které přeci jen dokáže snímkům trochu pomoci.


Sony Cyber-shot WX220 závěr


Objektiv nadále potěší solidní kresbou v celém ohniskovém rozsahu, i na maximálním zoomu kreslí dost ostře. Problém je s chromatickou aberací na nejširší ohniskové vzdálenosti a se silnými odlesky objektivu v protisvětle. Makro rovněž není žádný zázrak, ale s lehkým zazoomováním (1,5-1,8× zoom) se dá vcelku dobře použít. Výborná je rychlost ostření a obecně svižnost přístroje. Naopak mě zklamal displej, který nemá nějak velké pozorovací úhly a proti modelu WX100 zmizelo quick menu. Většina nastavení je tak přístupná pouze hluboko v hlavním menu, což zdržuje (např. ISO nebo korekce expozice).

Potěší i vysoce kvalitní Full HD videosekvence s 1080p50 progresivním záznamem, výbornou stabilizací i autofokusem. Najdete tu možnost bezdrátového připojení pomocí Wi-Fi s NFC, které umožňuje pohodlné kopírování snímků do smartphonu, omezené dálkové ovládání (v podstatě jde nastavit jen samospoušť a blesk).

Ve výsledku WX220 přináší pár vylepšení proti starším modelům (progresivní video, Wi-Fi), ale potřebné problémy nevyřešil (vysoké rozlišení a z toho plynoucí vyšší šum, odlesky v protisvětle) a v určitých oblastech se dokonce zhoršil (trošku více přepaluje, hůře se ovládá - zmizelo totiž quick menu). Na fotoaparátu jednoznačně oceňuji to, že disponuje velkým množstvím technologií, které nejen, že tu jsou, ale také na rozdíl od konkurence v drtivé většině případů i v praxi velmi dobře fungují. HDR tedy dělá reálně vypadající snímky, bez artefaktů a bez potřeby stativu, Sweep Panorama je rovněž bez artefaktů, Full HD video je dostatečně kvalitní, dobře stabilizované a zaostřené, atd... Pár neduhů by se dalo překousnout, ale chtělo by to snížit běžnou cenu zhruba na nějakých 4500 Kč, za které se dlouhou dobu prodávala WX100. Šest tisíc je dnes moc.


Fotoaparát je vhodný pro:


1) Laiky, kteří chtějí solidní automatiku a trochu větší zoom
2) Natáčení slušných "domácích" Full HD videosekvencí
 
 

Plusy


+ Výborné Full HD 1080p50 video
+ "Fungující" funkce 
(HDR, Sweep Panorama, multiexpozice)
+ Malé rozměry a hmotnost

+ Výborná rychlost (zejména ostření)
+ Wi-Fi s NFC
+ Dobrá kresba objektivu i na max. zoomu
 
 

Minusy


- Odlesky v protisvětle, chromatická aberace
- Zbytečně vysoké rozlišení čipu

- Silné odšumování a nízký dynamický rozsah
- Slabá výdrž na baterii
- Horší ergonomie (často nastavované volby jen v hlavním menu)
- Vysoká cena

 
Za zapůjčení fotoaparátu Sony Cyber-shot WX220 děkujeme Sony.
 

Cena v době testování: cca 6 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Sony Cyber-shot WX220?
V anketě lze hlasovat do 2.7.3333. Počet hlasujících: 8
Výborný0 %
Průměrný13 %
Špatný88 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.