Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot WX5: kompaktní klenot

26.10.2010, Milan Šurkala, recenze
Sony Cyber-shot WX5 přináší stejný objektiv se širokoúhlým objektivem jako úspěšný model WX1, Full HD video, CMOS čip s 12MPx rozlišením, režim HDR, vynikající digitální i optickou stabilizaci, panoramata a spoustu dalších věcí.

Příslušenství


Fotoaparát přišel v tradiční malé krabici.



Uvnitř jsme našli fotoaparát s poutkem na ruku, Li-Ion akumulátor, nabíječku s kabelem, kombinovaný AV/USB kabel, CD-ROM se softwarem a mnohojazyčný manuál.





Výdrž baterie


Energie je uchovávána v miniaturním Li-Ion akumulátoru NP-BN1 s nízkým napětím 3,6V a opravdu velmi nízkou kapacitou 630 mAh. Sony hovoří o výdrži na 230 snímků, což je průměr dané třídy. Skutečná výdrž přístroje je však hodně různorodá. Z počátku jsem se pohyboval kolem číslice 200 (plus minus 20 fotek) na jedno nabití, ke konci testování jsem ale byl schopen dosáhnout i 340 snímků, což vůbec není špatné. Celkově bych ale výdrž hodnotil jako průměrnou, ukazatel vybití baterie za přesný, a tedy docela pesimistický. Relativně rychle zmizí ukazatel plného nabití, ale každá čárka opravdu znamená těch 60-70 snímků. Oproti jiným tedy neukazuje plné nabití celou věčnost a pak během několika fotek nespadne na nulu. Tuto přesnost a rovnoměrnost ukazatele oceňuji.


Dodaný software


K přenosu snímků do počítače i publikaci na internetu slouží software PMB (Picture Motion Browser), který je ve fotoaparátu uložen i v přenosné podobě.



Přenos snímků je rychlý, aplikace si pamatuje zvolenou složku. Po přenosu dochází ke katalogizaci snímků, což si vyžádá další čas navíc (snímky si ale už lze prohlížet).



Prohlížení náhledů snímků je bez větších problémů. Řadit je můžete dle dní a jednotlivých fotoaparátů.



Stejně tak je možné řadit je podle dní a hodin. V levém sloupci vidíte, kolik fotek jste vyfotili ten který měsíc.



Zobrazení snímku ve větším umožňuje také jeho základní editaci. Najdete zde vedle ořezu, kontrastu a dalších podobných základních věcí dokonce i možnost ovládat stíny a jasy zvlášť (tedy zvyšovat dynamický rozsah snímku např. stažením jasů).



Nechybí ani ovládání křivek. Možnosti tedy sice nejsou příliš bohaté, ale to, co aplikace umí, považuji za dobře fungující a dostatečné.


Zobrazení displeje a menu


Na zádi je 2,8" LCD displej s vysokým rozlišením 460.000 bodů (320×480 pixelů). V praxi ale tak moc detailně nepůsobí, spíše vypadá jako standardní 230.000bodový displej. Zobrazení se nijak nevymyká značce Sony, ikonky jsou tedy po ploše displeje poněkud rozházené. Tlačítka čtyřsměrného ovladače spouští malé menu nabídky, viz pravý obrázek.


Hlavní menu má tvar tzv. rychlých menu, jsou zde ale všechna fotografická nastavení a kvůli většímu počtu položek tak poněkud ztrácí ze své rychlosti a přehlednosti. Ostatně samotná rychlost nastavování není příliš dobrá.


Výběr sekvenčních režimů můžete provést nejen v tomto menu, ale také v tom předešlém (viz dva obrázky výše). Jako poslední položka v menu je další menu, které slouží k technickým nastavením fotoaparátu.


Při natáčení videosekvencí se na displeji mnoho věcí neukazuje. Při prohlížení snímků nechybí histogram a expoziční nastavení.


Na posledních dvou snímcích vidíte ve skutečnosti snímek jediný. Jde o 3D panorama, kdy naklopením přístroje můžete scénu natáčet (zobrazeny jsou limitní naklopení).



Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.