Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Cyber-shot WX7: překoná skvělou WX5?

13.4.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
V dalším testu v rámci našeho tematického celku věnovanému kompaktům a ultrazoomům se podíváme na nový Sony Cyber-shot WX7 se 16MPx CMOS BSI čipem, Full HD videem, hardwarovým videem i 3D snímáním.

Autofokus, ostření


Sony Cyber-shot WX7 nabídne slušné vícebodové ostření s neméně tak dobrou detekcí tváří (byť trochu pomalejší), středové a bodové ostření. Nenajdete zde žádný makro režim, ten si automatika volí sama.



Na nejširším ohnisku fotoaparát potřebuje 4 centimetry, což je lehce podprůměrné makro (přepočtené zvětšení zhruba 0,55×). Pak už to rychle roste nahoru až k 80 centimetrům a přepočtené zvětšení se pohybuje mezi 0,1× až 0,2×, což je opravdu málo. Na telemakro zapomeňte.



Rychlost ostření je za dne dobrá, za horšího světla se znatelně zhoršuje. Co se týče úspěšnosti, ta je ale dobrá, a to i ve tmě, pokud najdete aspoň trochu kontrastní linii. Fotoaparát se může jevit značně nespolehlivý při ostření na krátké vzdálenosti, ale to je dáno právě tím, že minimální ostřící vzdálenosti jsou dost dlouhé.


expoziční čas 1/40 s, clona F2,6, citlivost ISO 100, ohnisko 25 mm, klikněte pro zvětšení


I ze snímku kleští jde vidět, že makro je průměrné. I přes nízkou clonu se pozadí maže jen lehce. Šum je nízký, za což může silné odšumování.


Nastavení expozice, automatika


Přestože Cyber-shot WX7 patří k trochu vyspělejším fotoaparátům v portfoliu značky Sony, nastavení expozice je bohužel podobně omezené jako u všech levnějších kompaktů. Rozsah citlivostí je od ISO 100 do ISO 3200 v plném rozlišení, expoziční časy mají rozsah jen 1/1600 s až 1 sekundy, v nočním režimu pak do 2 sekund. Dobré by bylo, kdyby zde byl jak kratší, tak i delší expoziční čas.



Světelnost F2,6 na širokém ohnisku je velmi dobrá, F6,3 na nejdelším bohužel patří k silnému podprůměru. Průběh světelnosti je nicméně docela dobrý. Stinnou stránkou je však použití ND filtru a jeho nelogické ovládání automatikou. Je velmi silný (přes 3 EV) a automatika jej nepochopitelně strašně ráda používá. Za slunného dne raději přicloní, než by měla jít s časem pod 1/640 sekundy. Výsledky jsou takové, že čím silnější je světlo, tím častěji ND filtr přicloní, což vede paradoxně k časům až kolem 1/60 sekundy za slunného dne! Kompakty Sony s ND filtrem obecně jsou pro focení rychlých dějů za dobrého světla nevhodné, protože dochází k silné pohybové neostrosti a pro rozumné výsledky je nutné pohybující se objekty sledovat (panning).

Expozici můžete měřit celoplošně, středově nebo bodově. Korekci expozice můžete provést v rozmezí od -2 EV do +2 EV, pouze v HDR režimu to nelze. Právě HDR režim toto občas potřebuje. Sony si vzalo k srdci výtky z modelu WX5, kdy HDR dělalo přeexponované snímky (zejména prosvětlovalo stíny), nicméně u WX7 snímky naopak podexponovává (především stahuje jasy, ale na stíny tolik nesahá).


expoziční čas 1/80 s, clona F13, citlivost ISO 100, ohnisko 65 mm, klikněte pro zvětšení


Toto je ukázka špatného clonění fotoaparátu. Pokud za slunného dne budete fotit pohybující se objekty, většinou to dopadne takto. Nechápu, proč v těchto podmínkách musí fotoaparát tvrdošíjně naprosto zbytečně clonit, i bez ND filtru by se s přehledem vešel do nejkratšího času 1/1600 sekundy.


expoziční čas 1/125 s, clona F11, citlivost ISO 100, ohnisko 48 mm, klikněte pro zvětšení


Pokud tedy fotíte za slunečného počasí a víte, že ve scéně bude něco pohybujícího se, holt vám nezbude nic jiného, než objekt sledovat a fotit panning.


Videosekvence


CMOS BSI snímač nabídne možnost natáčení Full HD videosekvencí v rozlišení 1920×1080 pixelů při 50 prokládaných snímcích za sekundu (60fps, pokud natáčíte v normě NTSC). K dispozici máte stereo zvuk, optický zoom i dostatečně účinnou optickou stabilizaci.



Kvalita obrazu je nadprůměrná, videosekvence jsou detailní. Dobrá kvalita je i v interiérech, ale tam to platí jen u širších ohnisek, kde je ještě dobrá světelnost. Na delších ohniscích se špatnou světelností obraz rychle tmavne a ani vyšší citlivost to už není schopna dostatečně dohnat. Videosekvence můžete natáčet v AVCHD kodeku nebo MPEG-4.
  • 1920×1080 / 50i FX - cca 2700 kB/s
  • 1920×1080 / 50i FH - cca 2100 kB/s
  • 1440×1080 / 50i HQ - cca 1300 kB/s
  • 1440×1080 / 25 fps MP4 - cca 1500 kB/s
  • 1280×720 / 25 fps MP4 - cca 800 kB/s
  • 640×480 / 25 fps MP4 - cca 400 kB/s

Úroveň videa můžete posoudit podle 37sekundové videosekvence (100 MB).


expoziční čas 1/320 s, clona F6,3, citlivost ISO 100, ohnisko 125 mm, klikněte pro zvětšení


Toto je pak snímek získaný při natáčení videosekvencí (zmáčknutím spouště). Rozlišení činí 3 megapixely, kvalita snímku je průměrná.


Fotografování portrétů


WX7 dobře zvládne skupinové fotografie i v interiérech díky dobré světelnosti a širokému ohnisku. Rovněž detekce tváří je slušná. Detailnější portréty jsou na tom trochu hůře, na delších ohniscích totiž světelnost není právě nejlepší.


expoziční čas 1/400 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 105 mm, klikněte pro zvětšení


Pozadí se trochu maže, ale není to výrazné. Odšumování a patlání si jistě všimnete, přesto však detaily hodnotím na svou kategorii jako přijatelné, i ve stínech není příliš výrazný šum, detaily jsou v nich ale podstatně slabší.


expoziční čas 1/400 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 105 mm, klikněte pro zvětšení


Blesk tvář příjemně prosvětlil, detaily kolem očí a nosu jsou velmi dobré, vlasy ale fotoaparát opravdu vůbec nezvládl, jsou příliš odšuměné.


Výdrž baterie


Fotoaparát je napájen známým Li-Ion akumulátorem NP-BN1 s nízkým napětím 3,6V a neméně tak nízkou kapacitou 630 mAh. Sony uvádí, že vydrží na pořízení 230 snímků, resp. 115 minut videa. V praxi jsem dosahoval 180 až 270 fotografií na jedno nabití, v průměru jsem se pohyboval skutečně kolem těch 230 fotografií na jedno nabití. Výdrž je jen průměrná.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.