Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony DSC-T300: stylových 10 MPx s dotykovým LCD

15.5.2008, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Ve třídě stylových kompaktů má i společnost Sony svého bojovníka. Je jím Cyber-shot DSC-T300, který přináší celých 10 megapixelů, zajímavý design a obrovský 3,5" dotykový LCD displej přes celou zadní stranu, na které tak nejsou žádná tlačítka.
Z mnoha fotografií pořízených během testu předkládám několik pro lepší posouzení fotografických kvalit fotoaparátu.


expoziční čas 1/250 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 165 mm, klikněte pro zvětšení

Budova starého dolu v probouzející se přírodě. Ostré slunce vytváří ostré stíny, obloha je poměrně světlá, ale vcelku si se snímkem poradil fotoaparát dobře. Na fotografii nejsou velké plochy stínů bez kresby a ani obloha se ještě úplně neztrácí.


expoziční čas 1/100 s, clona F4, citlivost ISO 100, ohnisko 96 mm, klikněte pro zvětšení

Na tomto snímku jde docela dobře vidět úroveň detailů. I při ISO 100 se objevují na chodníku zelené a fialové skvrny. K focení nemám větší výhrady, detaily by mohly být vždy lepší, ale není to špatné. I vzdálené objekty jsou dobře rozeznatelné, i když ne perfektní. S vyšší clonou by se jistě dosáhlo ostřejšího obrazu objektů na druhé straně ulice.


expoziční čas 1/500 s, clona F4,5, citlivost ISO 100, ohnisko 69 mm, klikněte pro zvětšení

I zde odvedl fotoaparát poměrně dobrou práci, ale několika negativům se přeci jen nevyhnul. Díky silnému slunci byla obloha světlá, na fotografii tak vytváří trochu nepříjemný přepal. Nepotěší však opět zelené a fialové skvrny na šedivém kamení, na první pohled kameny vidíte, v detailech jsou však jen těžko patrné. Na běžné fotografii si však ničeho takového nevšimnete a podobný problém mají všechny fotoaparáty.


expoziční čas 1/400 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 158 mm, klikněte pro zvětšení

Nezvyk na umístění objektivu mě stál spoustu fotografií, na kterou se dostal můj prst. K této fotografii labutě dodám, že byla focena na mód Portrét. Škoda, že automatika nenastavuje v příhodných podmínkách ISO 80, mírně by se snížil šum a čas by stoupl jen neznatelně, fotografie by byla stále ostrá. Naštěstí šum je v tomto případě rozumný, při tisku i na trochu větší formáty s ním nebude problém.


expoziční čas 1/200 s, clona F3,5, citlivost ISO 100, ohnisko 33 mm, klikněte pro zvětšení

Fotografie pořízená v protisvětle, nahoře je patrný světlý modrý odlesk. Fotoaparát správně a rychle zaostřil na trávu v popředí, díky čemuž se les v pozadí pěkně rozostřil. Pořízení fotografie z delší vzdálenosti by přineslo ještě silnější rozostření. I zde je trochu vidět chromatická aberace, okraje stromů jsou modré v barvě oblohy, ta je ale přepálená.


expoziční čas 1/400 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 33 mm, klikněte pro zvětšení

Další z přírodních makrofotografií. Zde si fotoaparát počínal velmi dobře, jen bylo nutné jej přesvědčit, aby ostřil jen na pampelišku a ne na okolí. To se dá jednoduše nastavit v menu ostření, kde jsem zrušil do té doby často používané automatické ostření na více bodů.


expoziční čas 1/100 s, clona F4, citlivost ISO 320, ohnisko 86 mm, klikněte pro zvětšení

Na první pohled krásně barevná fotografie. Při detailním zkoumání však zjistíte, že ISO 320 už není to pravé ořechové. Silnice má spoustu tmavých pixelů, se vzrůstající vzdáleností se šum stále více podepisuje na ztrácejících se detailech.


expoziční čas 1/13 s, clona F3,5, citlivost ISO 400, ohnisko 33 mm, klikněte pro zvětšení

Zde přišlo ke slovu supermakro, ostření od jednoho centimetru. Překvapivě i přes použití vysoké citlivosti podal fotoaparát docela dobrý výkon a zaostřené detaily nejsou šumem příliš poškozeny. Jediné, co vás bude možná trochu limitovat, je umístění objektivu. Na pořízení supermakro fotografie na šířku vám nezbude nic jiného než otočit fotoaparát vzhůru nohama.


expoziční čas 1/1000s, clona F,6, citlivost ISO 100, ohnisko 33 mm, klikněte pro zvětšení

Poslední fotografie z této galerie, radnice v Opavě. Na této fotografii je dobře patrná vinětace, i když ta se tady dobře maskuje jako prosvítající nebe mezi mraky.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.