Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony DSC-T300: stylových 10 MPx s dotykovým LCD

15.5.2008, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Ve třídě stylových kompaktů má i společnost Sony svého bojovníka. Je jím Cyber-shot DSC-T300, který přináší celých 10 megapixelů, zajímavý design a obrovský 3,5" dotykový LCD displej přes celou zadní stranu, na které tak nejsou žádná tlačítka.
Sony Cyber-shot DSC-T300 se velmi těžko hodnotí. Má spoustu skvělých věcí stejně jako spoustu chyb. Začnu nejprve pozitivy. Fotoaparát má zajímavý design, velký dotykový LCD displej, který velmi urychluje práci s fotoaparátem. To je navíc podpořeno vcelku přehlednými a logickými menu nabídkami. Potěší 5× násobný optický zoom velmi dobře zvoleného rozsahu. Radost udělá i solidní autofokus, který dokáže ostřit již z velmi malých vzdáleností a především dost rychle. Obecně celý fotoaparát je poměrně rychlý. Celkem slušnou stabilizaci lze využít i u videí, které jsou ozvučené a lze i zoomovat, takže fotoaparát zčásti nahradí i videokameru.



Bohužel fotoaparát má i několik negativ. Ty většinou plynou z jeho designu a určení. Prvním je umístění objektivu, které přímo svádí k jeho zakrytí prstem. Z počátku si budete nosit domů spoustu zkažených fotek, než se naučíte fotoaparát držet jinak, než by bylo přirozené. Poměrně velkým problémem je nízká výdrž baterie, kde se mi ani zdaleka nepovedlo přiblížit údajům výrobce a ani tyto údaje nebyly nijak vysoké. 150 - 180 fotografií na nabití je velmi málo. Miniaturní objektiv si vybral svou daň na příliš výrazné vinětaci v celém rozsahu ohniskových vzdáleností. Ani se šumem na tom fotoaparát není nejlépe, dá se použít maximálně ISO 200, pak už je to spíše špatné.

Ve výsledku tak jde o fotoaparát, který je vhodný pro pohotové focení a nesejde tolik na kvalitě obrazu. Tu trochu dohání vyšším rozlišením, takže po zmenšení lze dostat velmi pěkné fotografie a zejména pěkně barevné (už na základní barevnost, na živé barvy je to ještě lepší). Je určen těm zákazníkům, kteří preferují zajímavý design, stejně tak zvláštní způsob ovládání a jsou mu ochotni odpustit několik fotografických prohřešků daných právě jeho "stylovostí". K dispozici je v červené, černé a stříbrné barvě, takže si každý najde svého favorita. Radost kazí příliš vysoká cena, ve většině obchodů cena přesahuje 10 000 Kč s DPH, a to je příliš.


Dotykový LCD displej (rychlost, pohodlí)
Silná vinětace v celém rozsahu
Rychlý autofokus
Vysoký šum
Zajímavý design
Vysoká cena
Dobře zvolený rozsah zoomu
Nízká výdrž na baterie
Cena v době testování: 10 000 Kč s DPH


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Sony Cyber-Shot DSC-T300 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení fotoaparátu Sony Cyber-shot DSC-T300 děkujeme Sony.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.