Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Ericsson C903: kamarád se Sluncem

3.11.2009, Milan Šurkala, recenze
Jako další jsme otestovali fotomobil Sony Ericsson C903. Ten patří v nabídce svého výrobce k mainstreamu. Má tedy rozlišení 5 megapixelů a spoustu zajímavých technologií jako BestPic, Smile Shutter a další. V recenzi se podívejme, jaké jsou praktické výsledky.

Příslušenství


Fotomobil Sony Cyber-shot C903 je dodáván v malinké krabici.



Uvnitř je samotný fotomobil, nabíječka, headset a několik manuálů. CD-ROM se softwarem se nedodává, software si musíte stáhnout ze stránek výrobce. Dokonce zde není ani USB kabel, takže minimálně přetahování do PC bez Bluetooth bude hodně problematické a za toto si Sony Ericsson pochvalu určitě nezaslouží. Nutnost kupovat si USB kabel zvlášť považuji za hodně velký prohřešek, který měl být už dávno vymýcen.




Software


Výrobce k telefonu nedodává žádný software, ten si tedy musíte nejprve stáhnout z internetu. Tím je Sony Ericsson PC Suite. Režim spojení si vyberete po připojení k PC, poté jej již nelze měnit (pouze opětovným vytažením a zastrčením USB kabelu).



Nicméně proto, abyste mohli přenášet fotografie z telefonu do PC, potřebujete ještě jednu aplikaci, a tou je Media Go (cca 77 MB).




Zobrazení LCD a menu


Obraz se ukazuje na 2,4" LCD displeji, který má typické rozlišení 240×320 pixelů. Pro fotoaparát je jeho obraz otočen o 90°, takže je logicky na šířku, a nikoli na výšku. Zobrazení je vcelku jednoduché, tři modré ikonky odpovídají tlačítkům nejblíže displeji, to prostřední pak signalizuje střední tlačítko čtyřsměrného displeje. Vrchním se tedy vracíte zpět (resp. ukončujete režim fotoaparátu), prostředním fotíte (fotoaparát po stisku sám zaostří a vyfotí snímek), spodním se pak dostáváte do hlavního menu.

Vlevo dole je počet volných snímků, v nejspodnějším řádku pak zleva rozlišení snímku, místo ukládání fotografií (zde do vnitřní 130MB paměti) a poté zde mohou být volitelně ikonky aktuálních nastavení. V tomto případě se jedná např. o zapnutý makro režim, vypnutý blesk a zapnutý geo-tagging. Tlačítky čtyřsměrného ovladače můžete některé z těchto voleb (makro, samospoušť, blesk a korekci expozice) pohodlně zapnout. Poté vyjede pomocné menu s volbami jako na pravém snímku.


Stiskem ikonky klíče (příslušným tlačítkem) vejdete do hlavního fotografického menu přístroje. Jen nesmíte být moc rychlí, protože jinak jsou stisky tlačítka zaznamenávány pomaleji. Jsou zde nabídky, které byste od fotomobilu skoro ani nečekali, naopak některé překvapí, že zde nejsou (např. ISO citlivost byste hledali marně). Jako poslední položka je technické menu fotoaparátu, které po své aktivaci zobrazí obrazovku, viz pravý snímek.


Při natáčení videosekvencí slouží prostřední tlačítko ke spuštění i ukončení nahrávání. Po pořízení snímku i videosekvence si můžete zobrazit pomocné menu a s pořízenými snímky provést některé činnosti. Vzhledem k tomu, že jsem neměl k dispozici M2 kartu, velmi často jsem používal mazání.


Režim prohlížení je docela skoupý na informace. Vlevo dole je čas a datum pořízení, nahoře vlevo se dozvíte, že u snímku by měla být GPS poloha. Přehrávání videosekvencí vidíte na pravém snímku.


V režimu prohlížení nechybí ani možnost nejrůznějších úprav snímku, případně zobrazení jejich informací (viz vpravo).



Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.