Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Ericsson Xperia X10: fotící elegán

28.2.2011, Milan Šurkala, recenze
Dalším otestovaným fotomobilem je Sony Ericsson Xperia X10 s 8MPx CMOS snímačem. Fotomobil disponuje obrovským 4" WVGA dotykovým displejem a podporuje i natáčení HD videosekvencí. Jak dobře fotí?

Ostření, makro


Fotomobil disponuje autofokusem, který má zároveň makro režim a je možné jej přepnout také na nekonečno, díky čemuž autofokus vyřadíte ze hry a výrazně zrychlíte focení. V takovém případě můžete fotit za cca 0,3 až 0,4 sekund, což je rychlé (když ale uvážíte, že jde v podstatě z drtivé části jen o prodlevu spouště, už to tak pěkně nevypadá). Pokud máte autofokus zapnutý, musíte držet namáčknutou spoušť a čekat až rámeček ostření zezelená (standardně je při ostření červený, což opravdu hodně mate). Pak se připravte v lepším případě na časy kolem 0,7 sekundy, v tom horším i kolem 2,5 sekundy. Autofokus není právě rychlý.


expoziční čas 1/30 s, clona F2,8, citlivost ISO 64, ohnisko 35 mm, klikněte pro zvětšení


Snímat můžete ze vzdálenosti 18 centimetrů v normálním režimu, makro vám pak umožní jít na velmi slušných 7 centimetrů, což dává s 35mm ohniskem docela pěkné zvětšení na kategorii fotomobilů. Pak dosahuje velmi slušného 0,55× přepočteného zvětšení. Úspěšnost ostření je poměrně dobrá (pokud se naučíte počkat na to, až ostřící rámeček skutečně zezelená).


Nastavení expozice


U expozice toho skutečně mnoho nenastavíte. Není zde žádné nastavení ani u citlivosti. podle dosahovaných hodnot můžu jen předpokládat, že rozsah citlivostí je od ISO 50 do ISO 5000, u expozičních časů pak od 1/5000 s do 1 sekundy. Můžete využít korekci expozice od -2 EV do +2 EV po 1/3EV krocích.


Zobrazení LCD a menu


Sony Ericsson Xperia X10 je vybaven obrovským 4,0" LCD displejem s rozlišením 854×480 pixelů. U fotografií s poměrem stran 4:3 jsou po stranách dva černé sloupce. Nalevo jsou tlačítka pro volbu fotografického režimu, rozlišení, další volba scénických režimů a volba ostření. Dole si vybíráte mezi fotografiemi a videosekvencemi. Napravo je pak filmový pás pěti posledních snímků, úplně vpravo je pak ještě volba korekce expozice.


Můžete si vybrat režim focení, o dvě pozice níže pak máte i nabídku scénických režimů. Vpravo vidíte natáčení videosekvencí, širokoúhlý obraz zabírá celou plochu displeje.


Samozřejmě je možné se podívat na zaznamenané snímky. Při focení si kliknutím na levé spodní tlačítko telefonu můžete spustit menu Nastavení.


V něm lze volit některé z technických nastavení jako je např. stabilizace, samospoušť nebo přisvětlení LED diodou. Z fotografických nastavení zde najdete např. vyvážení bílé a měření expozice.




Videosekvence


Xperia X10 nabízí natáčení HD videosekvencí v rozlišení 1280×720 pixelů do 25 snímků za sekundu. Kvalita obrazu je bez zoomu docela přijatelná, je však viditelná komprese.



Digitální zoom je hotovým zabijákem kvality. Ještě do cca 2× až 3× zoomu to jde, ale maximální 16× přiblížení je opravdu nesmyslné. Nejen že to nejde udržet, ale také je to jen jedna velká patlanice.
    • 1280×720 pixelů - cca 750 kB/s
    • 864×480 pixelů - cca 250 kB/s
    • 640×480 pixelů - cca 250 kB/s
    • 320×240 pixelů - cca 75 kB/s

Kvalitu videa můžete posoudit na 21sekundové videosekvenci (15 MB).


Stabilizace


Na mobilu najdeme i stabilizaci, pochopitelně pouze digitální. Ta funguje na jednoduchém principu zvyšování citlivosti a tím i zkracování expozičního času.


bez stabilizace, expoziční čas 1/13 s, citlivost ISO 200



se stabilizací, expoziční čas 1/19 s, citlivost ISO 320


Stabilizace sice opravdu zkracuje čas, čímž trochu potlačuje pohybovou neostrost, silnější odšumování při vyšších citlivostech ale zhoršuje ostrost celkovou.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.