Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony NEX-5N: téměř ideální NEX

27.1.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Nedávno jsme se podrobně podívali na Sony NEX-C3 a dnes se budeme věnovat jeho výkonnějšímu bráškovi NEXu-5N. Ten má rovněž 16MPx Exmor CMOS snímač, vylepšuje ale ergonomii, má automatickou korekci optických vad objektivu i Full HD video.
Sony NEX-5N byl pro mě velmi příjemným překvapením. S relativně slušným gripem se dá docela dobře držet a díky programovatelnosti většiny tlačítek i možnosti si uživatelsky sestavit tzv. quick menu je i ergonomie ovládání podstatně lepší než v minulosti. I přesto tu prostě a jednoduše nějaké to tlačítko navíc chybí a ani téměř nekonečná programovatelnost to nezachrání. Ergonomie ovládání je tak stále trochu slabinou tohoto přístroje. Vadila mi obtížně ovladatelná páčka pro zapnutí přístroje. LCD displej je krásný a ostrý, nově i dotykový, byť nějak zásadní pozitiva nepřináší (chválím to, že "dotykovost" doplňuje tlačítkové ovládání místo toho, aby jej nahrazovala). Každopádně možnost polohovat ostřící bod bez nutnosti lézt do menu je příjemná.

Ostření přístroje je spíše průměrně rychlé, manuální ostření je díky zvětšování náhledu a nízkému šumu velmi snadné. Možnosti nastavení expozice jsou typické, měření má tendenci spíše podexponovávat. Hodně potěší Full HD video s 50 progresivními snímky za sekundu. Zoomovací kroužek základního objektivu má nádherně plynulý chod, přeostřování je rychlé a většinou přesné. K dispozici máte dokonce nastavení expozice, tedy clony, času a ISO citlivosti, a to i v průběhu natáčení videosekvence! Aby toho nebylo málo, můžete natáčet i s různými barevnými filtry.




Ocenění TREFA získává Sony NEX-5N za nadprůměrný dynamický rozsah, velmi nízký šum a vynikající Full HD video. Logo ocenění je ke stažení zde.


Dodávaný blesk je poněkud slabý, ale lepší než žádný. Jeho montáž ale vyžaduje trochu delší čas (je nutné jej přišroubovat). Výdrž na baterie je průměrná. Nyní se ale dostaneme k hlavním výhodám fotoaparátu. Tím je jednoznačně 16MPx Exmor CMOS čip. Ten může nejen za skvělé Full HD video, ale také za velmi nízký šum. V podstatě do ISO 1600 o šumu nevíte a teprve ISO 3200 už začíná trochu patlat snímky. Myslím, že si u běžných snímků můžete dovolit i ISO 6400 a u dokumentačních snad i ISO 12800. Je až neuvěřitelné, co lze z čipu vytřískat.

Vynikající je i dynamický rozsah čipu. Když to poněkud přeženu, je téměř jedno, jak budete exponovat, v RAWu vytáhnete co je třeba. Jak ve stínech, tak i ve světlech máte obrovskou rezervu ve srovnání s konkurencí v CSC fotoaparátech. Kdo se nechce patlat s RAWy, má k dispozici DRO technologii, což v JPEGech právě vytáhne co nejvíce z jasů i stínů. Další možností je vynikající HDR režim ze tří různých expozic. Multiexpozici můžete využít i pro snížení šumu při vysokých citlivostech.

Další výhodou nového modelu NEX-5N je i automatická (ale vypínatelná) korekce optických vad objektivu jako je chromatická aberace, vinětace a zkreslení. Jediné, s čím vám fotoaparát nepomůže, je neostrost objektivu. A to právě problém celého systému NEX. Nedostatek rozumných levných objektivů. Právě základní zoom i pancake na tom s ostrostí (v rozích a na hranách) nejsou právě nejlépe. Lepší pevné objektivy jsou na cestě, ale v nabídce chybí nějaký pořádný pancake, který by s fotoaparátem NEX-5N vytvořil skvělou dvojku. Základní objektivy na to příliš nestačí, byť nutno uznat, že s korekcemi optických vad jsou nyní JPEGy opravdu mnohem lepší než v minulosti.

Fotoaparátu Sony NEX-5N tedy dnes prominu stále ještě ne úplně dokonalou ergonomii i prozatím podprůměrnou nabídku objektivů a udělím mu ocenění TREFA. Za bezkonkurenčně nejlepší výsledky v oblasti šumu a dynamického rozsahu a jednu z nejlepších Full HD videosekvencí ve své třídě si to zaslouží. Dnes to sice ještě není úplně "pecka", ale až Sony představí nějaké pořádné objektivy (a doufejme, že představí), bude NEX-5N výborným základem pro jeden z nejlépe fotících CSC fotoaparátů na trhu.
 
 

Plusy

 
+ Velmi nízký šum
+ Obrovský dynamický rozsah čipu, výborný DRO a HDR režim
+ Full HD video s možností manuálního nastavení expozice
+ Programovatelnost většiny tlačítek
+ Zajímavé barevné režimy
+ Automatická korekce optických vad
+ Výborný polohovatelný dotykový LCD displej
+ Režim panoramat a multiexpozice
 
 

Minusy

 
- I nadále poněkud slabší ergonomie
- Nedostatečná nabídka objektivů (navíc podprůměrných)

 
Za zapůjčení fotoaparátu Sony NEX-5N včetně objektivu děkujeme Sony.
Fotoaparát Sony NEX-5N a další produkty najdete na www.fotoskoda.cz.
 
 
Cena v době testování: cca 16.500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.