Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony NEX-5R: fázový posun k lepšímu?

15.11.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Sony nedávno uvedlo nový NEX s označením NEX-5R. Navazuje na starší model NEX-5N, přináší však hybridní zaostřování, podporu bezdrátového Wi-Fi připojení a novinkou je opět o něco vylepšená ergonomie. Jak si povede v testu?

Autofokus, ostření


Jednou z hlavních výhod Sony NEX-5R má být nový hybridní systém ostření kombinující rychlé fázové ostření a kontrastní doostření. Uprostřed snímacího čipu je 99 fázových senzorů, které jsou doplněny 25 kontrastními AF body. Výsledkem má být rychlé fázové zaostření a jemné doostření pomocí kontrastní metody. Je možné, že s novým 16-50mm powerzoomem je ostření velmi rychlé (tento objektiv jsme bohužel neměli k dispozici), ale u standardního 18-55mm objektivu není ani s nejnovějším firmwarem ostření nikterak bleskurychlé. V podstatě v běžných podmínkách je to stále docela pomalé, lépe však funguje sledování objektu a průběžné doostřování. Na zrcadlovky vyšších tříd to ale stále nemá.

Vedle průběžného doostřování AF-C je zde samozřejmě i jednorázová varianta AF-S. Dále tu máme tři možnosti ostření. Autofokus AF, manuální ostření MF a autofokus s možností manuálního doostření DMF. U manuálního ostření si můžete zvolit, zda chcete zvětšovat náhled (4,8× nebo 9,6×), lze zapnout i pomocné obrysy, kdy fotoaparát barevně zvýrazní zaostřené hrany. Můžete volit mezi třemi sílami zvýraznění a třemi barvami (bílá, žlutá a červená). Nejužitečnějším režimem je patrně DMF. To je autofokus s možností manuálního doostření, což se vzhledem k ne až tak povedené automatice může hodit.

Samotné ostření je v pohodě, horší je to s automatickým výběrem ostřícího bodu, který vám zejména při focení makra nadělá docela problémy. Rád ostří až na pozadí a popředí nechává rozmazané. Proto zde přijde vhod středové nebo dokonce ruční ostření dotykem na displej. V takovém případě LCD displej ukáže svůj smysl. Detekce tváří je průměrně rychlá, ale nadprůměrně úspěšná a nemám k ní výhrady.


Nastavení expozice, automatika


U Sony NEX-5R můžete využít všechny expoziční režimy jako je automatika, priorita clony, času a plný manuál včetně bulb režimu. Expozice může být měřena vícebodově, středově nebo bodově. Displej zobrazuje snímky hodně podexponovaně, takže to vypadá, že musíte pořád používat výraznou korekci expozice do plusu. V praxi to tak není a expozice je měřena vcelku spolehlivě, případně jen s lehkou podexpozicí. Korekce expozice má velmi široký rozsah -3 EV až +3 EV. Oproti starším modelům byl značně rozšířen rozsah expozičního bracketingu. Původní rozdíly 0,3 EV a 0,7 EV nyní doplnily možnosti 1 EV, 2 EV a dokonce 3 EV.

Fotoaparát podporuje expoziční časy od 1/4000 s do 30 sekund, v manuálním režimu lze využít i bulb režim. Citlivosti pak mají rozsah od ISO 100 do ISO 25600. V režimu Ručně držený soumrak a Redukce rozmazání pohybu lze využít šestiexpozici pro snížení šumu. Multiexpozice pro každou citlivost tak, jak ji známe z fotoaparátů SLT, zde můžete stáhnout pomocí Wi-Fi (až bude tato funkce podporována i v České republice). Připravte si ale $4,99 za stažení.





Rozsah clon je dán objektivem. V našem případě je to světelnost F3,5 až F5,6 dle ohniska a maximální přiclonění je možné na F22 až F32 (opět dle ohniska). Pro scény s vysokým dynamickým rozsahem je tu hardwarové HDR. To můžete nechat pracovat automaticky, případně zvolit rozsah rozšíření automaticky od 1 EV do 6 EV (tedy rozdíly 0,5 EV až 3 EV).


Expoziční a fotografické režimy


Fotografické režimy (PASM kolečko) jsou přístupné po stisku prostředního tlačítka čtyřsměrného ovladače. Pak už točením vyberete potřebný režim.
  • M (Manual) - Manuální nastavení expozice. Časy od 1/4000 s do 30 sekund + bulb režim, clona v rozsahu objektivu (zde F3,5-5,6 dle ohniska až F22-F32). Citlivost od ISO 100 do ISO 25600. Obraz na displeji odpovídá nastavené expozici. Čas se nastavuje na čtyřsměrném ovladači, clona na horním kolečku.
  • S (Priorita času) - Uživatel nastavuje čas (1/4000 s až 30 s), fotoaparát vypočítá clonu v rozsahu viz režim M. Citlivost ISO 100 až ISO 25600, k dispozici je i automatika, která končí na ISO 3200. K dispozici je dále korekce expozice od -3 EV do +3 EV. I zde obraz na displeji odpovídá nastavené expozici. K ovládání času je možné použít horní kolečko.
  • A (Priorita clony) - Uživatel volí clonu (rozsah viz režim M a S), fotoaparát dopočítá čas (rozsah viz S). Ve všem ostatním odpovídá režimu S. I zde funguje pouze horní kolečko.
  • P (Program AE) - Automatické nastavení expozičního času a clony, rozsahy všeho jsou totožné s režimy A a S. Horním kolečkem můžete upravit dosažení expozice (upraví se clona a dle toho se přepočítá čas - v podstatě taková priorita clony).
  • Super auto - Plná automatika, volí i multiexpoziční režimy (např. HDR).
  • Inteligentní automatika - V podstatě totéž, jen bez podpory multiexpozice
  • SCN - Scénické režimy
  • Plynulé panorama - Točíte se a fotoaparát plynule zaznamenává panorama. Můžete volit normální a širokoúhlé, dále lze také volit libovolný ze čtyř směrů snímání.



expoziční čas 1/200 s, clona F9, citlivost ISO 100, ohnisko 18 (27) mm, klikněte pro zvětšení



Toto je širokoúhlé panorama snímané na výšku pro zvýšení výsledného rozlišení, které činí 12 megapixelů. Toto je docela náročná scéna pro správné zarovnání a jde vidět, že občas se to fotoaparátu nepovedlo.




expoziční čas 1/80 s, clona F6,3, citlivost ISO 100, ohnisko 37 (55) mm, klikněte pro zvětšení



Toto byla mnohem jednodušší scéna, takže fotoaparát neměl se skládáním sebemenší problém. Výhodou manuálního zoomu je to, že nejste omezeni jednou konkrétní ohniskovou vzdáleností a můžete fotit na libovolném "zoomu".




expoziční čas 1/30 s, clona F5, citlivost ISO 3200, ohnisko 45 (67) mm, klikněte pro zvětšení



Fotoaparát dále nabízí multiexpoziční režimy. Snímek, který vidíte výše, je pro srovnání focen bez této technologie. Kvalita není sice nejhorší, ale přesto si můžete všimnout barevného flekatění i spousty hrudek.




expoziční čas 1/80 s, clona F5, citlivost ISO 6400, ohnisko 45 (67) mm, klikněte pro zvětšení



Při multiexpozici se i přes vyšší ISO citlivost zbavíte barevných fleků a hrudky jsou také o něco slabší. Počítejte s trochu slabší ostrostí.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.