Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony NEX-5R: fázový posun k lepšímu?

15.11.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Sony nedávno uvedlo nový NEX s označením NEX-5R. Navazuje na starší model NEX-5N, přináší však hybridní zaostřování, podporu bezdrátového Wi-Fi připojení a novinkou je opět o něco vylepšená ergonomie. Jak si povede v testu?

Příslušenství


V krabici najdete fotoaparát s objektivem (vnitřní krytky nejsou k dispozici!), vnější krytku objektivu, sluneční clonu, popruh, akumulátor, externí blesk, dva nabíjecí kabely (pro evropskou a patrně britskou zásuvku), nabíjecí adaptér, USB kabel, CD-ROM se softwarem a manuálem a pak vícejazyčný manuál.






Výdrž baterie


K napájení se využívá Li-Ion akumulátor NP-FW50 s napětím 7,2V a kapacitou 1080 mAh. Podle výrobce má výdrž na 330 snímků, což není mnoho. Pokud se držíte, nezapínáte Wi-Fi a nepoužíváte moc blesk, můžete se dostat až na docela slušných 400 fotografií na jedno nabití. Obecně je ale nutno říci, že stav baterie klesá překvapivě rychle směrem dolů. Se zapnutou Wi-Fi ale kapacita letí dolů opravdu dost rychle.


Dodaný software


Pro download snímků do počítače slouží aplikace PlayMemories Home.





Po načtení snímků se zobrazí malé náhledy. Možnosti programu jsou širší, najdete tu např. vytváření disků, tisk, sdílení, tvorbu videosekvencí a další, my se ale budeme věnovat jen editaci fotografií.





Ty nejsou nejrozsáhlejší, pro základní úpravy je to ale dostatečné. Lze využít automatické úpravy, změnit jas, saturaci, jasové křivky, ostrost nebo vložit datumovku a ořezat snímek.





O něco zajímavější je Image Data Converter pro úpravu RAW snímků. Nabízí základní důležité úpravy včetně práce s rozšiřováním dynamického rozsahu. Jeho velkým problémem je ale neuvěřitelná pomalost. Každá změna se zpracovává několik sekund, což opravdu hodně zdržuje a dělá práci s programem značně nekomfortní.


Zobrazení displeje a menu


LCD displej má širokoúhlý poměr 16:9, takže pro snímky ve formátu 3:2 zbývá poněkud méně místa. Černý pruh napravo je ale užitečně využit jako nápověda k funkcím tlačítek po straně fotoaparátu. Horní řáděk je využit k informacím o rozlišení, počtu volných snímků, kvalitě a stavu baterie. Dole jsou pak expoziční hodnoty, chválím také to, že se ukazuje automatikou navolená citlivost. V levém sloupci mohou, ale nemusí být další informace o nastavení snímku. Po stisku tlačítka DISP se dá doklikat i k elektronické vodováze.


Další režim ukazuje rozsahy časů a clon na grafu dole, pak je ale zapovězen levý sloupec. Menu nabídky čtyřsměrného ovladače se zobrazují v černém sloupečku napravo.


Po stisku prostředního tlačítka vyjede toto elektronické PASM kolečko. Naopak tlačítko MENU spouští hlavní menu se sedmi podskupinami. Nutno říci, že orientace v nich je velmi složitá a jsou volby, které by logicky klidně mohly patřit i do tří z nich. Pamatovat si, kde je co, není jednoduché.


Takto pak vypadají některé z podskupin. Jedna je věnovaná autofokusu, druhá pak síťovým nastavením.


Novinkou je Wi-Fi připojení, kdy se můžete připojit a stáhnout aplikace z PlayMemories Camera Apps (za předpokladu, až to bude podporováno v České republice). Na výběr je zatím ze šesti aplikací.


Zobrazování snímků může být celoplošné se základními expozičními informacemi, případně je tu i zmenšený náhled s plnými informacemi i histogramy.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.