Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony NEX-6: pan dlouho očekávaný

18.3.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme snad na nejvíce očekávaný Sony NEX, papírově nejzajímavější verzi NEX-6. Má prověřený 16MPx Exmor CMOS APS-C snímač, hybridní ostření, lepší ergonomii ovládání a také nový 16-50mm powerzoom objektiv.
Sony NEX-6 je NEXem, který jsme si přáli už od začátku. Většinu svých papírových předpokladů velmi dobře splnil i v praxi, přesto tu najdete několik negativ, která fotoaparátu (a potažmo i fotografovi) ve výsledku moc neprospívají. Trochu větší tělo než u běžných NEXů dovoluje znatelně vylepšit ergonomii ovládání, je tu trochu více tlačítek, funkční tlačítko s velmi dobrým quick menu, najdete tu i naklápěcí LCD displej a hlavní výhodou je jednoznačně elektronický hledáček. Fotoaparát se tak dá držet stabilněji, obraz v hledáčku je dostatečně velký a opravdu velmi ostrý.

Díky možnosti zvětšování náhledu je manuální ostření naprostá hračka a fotoaparát se tak hodí zejména při používání různých redukcí a starších manuálních objektivů. Oproti konkurenčnímu systému Samsung NX je tu i možnost polohování zvětšeného náhledu, což mnoho zákazníků ocení (ne vždy je potřeba ostřit právě na prostředek).

Trochu se mi nelíbila tvrdost některých ovládacích prvků. Páčka pro zapnutí přístroje by mohla být trochu jemnější, otočné kolečko fotografických režimů je jedno z nejtužších, které jsem zažil a blesk je nutno vyklápět nehtem, neboť na běžné zmáčknutí tlačítko nechce moc reagovat. Toto ale samozřejmě mohou být jen vlastnosti daného kusu. Už tradičně je tu nesmírně komplikované menu fotoaparátu, kdy není jasné, kde danou volbu hledat, navíc poslední menu "nastavení" má těch nastavení 66. V tom se prostě nedá vyznat.

Jednou z hlavních výhod má být fázové ostření, v testu bych ale řekl, že problémem je spíše to, že se nedá vypnout. Jeho pozitivem rozhodně je to, že průběžné doostřování a sledování většinou funguje opravdu rychleji než u kontrastního, nicméně mi přišlo, že častěji tuto rychlou formu ostření vzdává a projíždí celý ostřící rozsah. Jednoduše při velmi podobných podmínkách občas zaostříte téměř okamžitě (ale ani zde není proti kontrastnímu nějak znatelně rychlejší) a občas si počkáte i více než sekundu.

Dalším problémem je to, že s 16-50mm objektivem při focení makra trpí na docela nepříjemný back focus (což je s podivem, když ostří a fotí jeden a tentýž senzor) a podle ohlasů na internetu jde o běžnou vlastnost, nikoli chybu některých kusů. V budoucnu to možná vyřeší nový firmware, dnes je řešením ostřit manuálně nebo clonit na F7,1 a výše, což je jediný způsob, jak fázové detektory uživatelsky vypnout.




Ocenění TREFA získává Sony NEX-6
za dobrou kvalitu obrazu, vynikající hledáček a zajímavé technologie. Logo ocenění je ke stažení zde


Možnosti nastavení expozice jsou dostatečně bohaté, potěší rozšířené možnosti expozičního bracketingu, hardwarové HDR a nadmíru dobře pracující funkce DRO pro rozšíření dynamického rozsahu. Oceňovaný 16MPx APS-C senzor je totiž v oblasti dynamického rozsahu opravdu jeden z nejlepších a je až neuvěřitelné, co vše lze z jasů i stínů ještě vytáhnout. Na druhou stranu je nutno říci, že tuto schopnost budete občas potřebovat, což platí zejména o zimním období. Zatímco u fotoaparátů Sony většinou automatiku oceňuji jako velmi spolehlivou, NEX-6 ukázal, že doslova selhává v zimě se sněhem, byť nemusí jít vyloženě o zasněženou krajinu. Podexpozice je obrovská (korekce +1 EV je minimum, ideál se blíží tak k +1,7 EV), vyvážení bílé ve sněhu hodně ladí do modra. Jak je všude tráva, interiér nebo cokoli jiného, automatika pracuje perfektně, jak je v záběru trochu sněhu, bez manuálních zásahů se v podstatě neobejdete.

Tradičně vynikající jsou Full HD videosekvence s přiměřenou stabilizací (záleží na objektivu, 16-50mm verze v tomto až tak moc nevyniká), výborným průběžným doostřováním a možností nastavit expoziční čas až na 1/4 sekundy pro velmi zajímavé časové efekty. Interní blesk je dosti slabý, výdrž na baterii hodnotím jako solidní. Bezdrátové Wi-Fi připojení, další z "novinek" nových NEXů, opět nefungovala tak, jak by měla. Oproti NEX-5R, který byl schopen se aspoň připojit k notebooku Sony VAIO, se mi to zde plně nepodařilo (viděli se, ale finální navázání neproběhlo). Sony Entertainment Network podle všeho v ČR nefunguje a pro připojení k bezdrátové síti potřebujete být velmi blízko routeru a mít ideálně přímou viditelnost.

Oblastí, kde NEX-6 exceluje, je ale snímací čip. Dnes už není z těch nejnovějších, nicméně mnoho výrazně lepších čipů dodnes nebylo představeno a i nadále tak patří k tomu nejlepšímu. 16 megapixelů je více než dostatečných, šum je do ISO 800 téměř nulový, ISO 1600 v JPEGu přináší občas viditelné rozmývání, ale z RAWu vytřískáte velmi kvalitní snímky a ISO 3200 je rozhodně ještě použitelné, což platí zejména o RAWu. K tomu nabídne již zmiňovaný vysoký dynamický rozsah a také rychlé sekvenční snímání.

V testu jsem sice nedosáhl udávaných 10 fps, ale nebyl problém pohybovat se lehce nad 9 fps, což je vynikající. RAW buffer je dostatečný, zápis na kartu velmi rychlý a lze měnit parametry a fotit, zatímco se zapisuje. Samozřejmostí jsou dobré multiexpoziční režimy, Sweep Panorama a někoho potěší i velmi zajímavé barevné efekty.

Sony NEX-6 je rozhodně nejlepším NEXem, který byl kdy vyroben. Proti pětkové řadě (NEX-5N, NEX-5R) nabídne podstatně lepší ergonomii a konečně i elektronický hledáček, proti NEX-7 zase čip s nižším rozlišením a menším šumem, výhodou je také znatelně nižší cena. Přesto musím přiznat, že mě některé věci zklamaly, zejména automatika na sněhu je velmi špatná (totéž bylo velmi dobře patrné i u NEX-5N) a novinky jako Wi-Fi a fázové ostření mě nepřesvědčily, že by byly až tak moc užitečné, jak tvrdí výrobce. I přes těchto pár neduhů si NEX-6 zaslouží ocenění TREFA, lepší NEX totiž neseženete.


Fotoaparát je vhodný pro:


1) Focení v dynamicky náročných scénách a při vyšším ISO (od ISO 1600 preferujte RAW)
2) Natáčení velmi kvalitního Full HD videa s možností manuálního ovlivňování jeho expozice
3) Focení s manuálními objektivy přes redukce
4) Snímání panoramat a HDR snímků
 
 

Plusy


+ Nízký šum a vysoký dynamický rozsah čipu
+ Vynikající elektronický hledáček
+ Vynikající Full HD video 1080p50

+ Rychlé sekvenční snímání
+ Zajímavé technologie (HDR, Sweep Panorama)
+ Výklopný LCD displej

 

Minusy


- Velmi slabá automatika na sněhu (nutnost velmi výrazné korekce expozice a vyvážení bílé)
- Problematické fázové ostření (méně spolehlivé, back focus s 16-50mm objektivem při makru)
- Některé tužší ovládací prvky
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Sony NEX-6 děkujeme Sony.
Fotoaparát Sony NEX-6 a další produkty najdete na www.fotoskoda.cz.
 
 
Cena v době testování: cca 24 500 Kč s DPH (tělo + objektiv 16-50mm)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Sony NEX-6?
V anketě šlo hlasovat od 18.3.2013 do 16.3.2014. Počet hlasujících: 23
Výborný39 %
Průměrný57 %
Špatný4 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.