Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony SAL-18250 (DT 18-250mm F3,5-6,3)

21.1.2013, Milan Šurkala, recenze
Přinášíme recenzi dalšího objektivu pro fotoaparáty Sony s paticí A (A-mount). Dnes je to ultrazoomový objektiv DT 18-250mm F3,5-6,3 s téměř 14× optickým zoomem. Bude tento objektiv nejen univerzální, ale také opticky nadprůměrný?
Objektiv Sony DT 18-250mm F3,5-6,3 je typickým zástupcem své třídy se svými klady i zápory. Kladem je jednoznačně univerzálnost objektivu, který pobere vše od širokoúhlých snímků až po pořádné přiblížení a přiměřené telemakro. U tohoto Sony je ale problém s kresebností na nižších clonách, takže pro telemakro doporučuji výrazněji přiclonit. Líbil se mi relativně plynulý chod zoomovacího kroužku, objektiv se navíc samovolně nevysouval (to je problém většiny objektivů této třídy, zde to tedy neplatí). Kdyby už k tomu náhodou mělo dojít, je tu zámek zoomu. Naopak se mi nelíbilo ostření. To je hodně hlučné, pomalé a manuální ostření není jednoduché díky trhavému pohybu ostřícího kroužku, nemluvě o silném focus breathingu (1,8× zvětšení ohniskové vzdálenosti u největšího zoomu).





Opticky bohužel objektiv také nevyčuhuje ze standardu své třídy. U testovaného kusu byla pravá strana obrazu na středních ohniscích poněkud neostrá, bohužel optická nerovnoměrnost ve výrobě je u této třídy objektivů více než obvyklá (podobný problém jsme měli např. v recenzi Samsungu 18-200mm, Tamronu 18-200mm, v menší míře i u Sigmy 18-200mm a mnoha dalších).

Najdete tu sférické zkreslení (fotoaparáty Sony jej automaticky účinně potlačují), u nižších clon také vinětaci. Fotoaparáty Sony také velmi účinně potlačují chromatickou aberaci, menší pozůstatky najdete na delších ohniscích. V RAWu bez korekce uvidíte tuto vadu zejména na dlouhých ohniskových vzdálenostech. Na středních ohniscích v podstatě není a při širším úhlu záběru je středně viditelná. Kresbou objektiv nepřesvědčí, a to zejména na obou krajích ohniskového rozsahu. Na širokých i dlouhých ohniscích to pro přijatelné výsledky vyžaduje hodně clonění, pod F8 bych nechodil a ideálně clonil až přes F10. Naopak u některých středních ohnisek má objektiv až téměř 3D efekt, na delších ohniscích je kresba obecně měkká i po přiclonění. Oceňuji velmi mírné odlesky v protisvětle, a pokud už se výrazněji vyskytují, vypadají velmi vkusně a efektně.

Celkově musím říci, že mě objektiv Sony DT 18-250mm F3,5-6,3 moc nepotěšil podobně jako většina jiných konkurenčních objektivů. Kompromisů je zde opravdu mnoho a obecně na trhu existuje jen velmi málo ultrazoomových objektivů pro zrcadlovky a CSC fotoaparáty (vím o dvou, a to ještě u jednoho s rezervou), které mohou být použity i pro focení celoplošně kvalitních snímků bez přehnaných optických vad. Toto Sony se k nim bohužel nezařadilo a patří k mnoha jiným ultrazoomovým objektivům, které pro kvalitní snímky nelze moc doporučit.


Objektiv je vhodný pro:


1. Ty, kteří chtějí univerzální objektiv a nezáleží jim na vysoké optické kvalitě (prezentace snímků v menších rozlišeních, nenáročné rodinné snímky).
 

Plusy


+ Solidní univerzálnost
+ Relativně hladký chod zoomovacího kroužku
+ Méně výrazné odlesky v protisvětle (a vypadají vcelku efektně)
 
 

Minusy


- Velmi hlučné a pomalé ostření, složité manuální ostření
- Výrazný focus breathing
- Potřeba výrazného clonění pro přijatelnou kresbu
- Chromatická aberace (na dlouhých ohniscích), vinětace (na nízkých clonách) a zkreslení (na širokých ohniscích)
 
 
Za zapůjčení objektivu Sony SAL-18250 děkujeme Sony.
Objektiv Sony SAL-18250 a další produkty najdete na www.fotoskoda.cz.



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Sony DT 18-250mm F3,5-6,3?
V anketě šlo hlasovat od 21.1.2013 do 19.1.2014. Počet hlasujících: 13
Výborný0 %
Průměrný46 %
Špatný54 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.