Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony SLT-A33: přesvědčivý revolucionář

11.11.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnešním testem prošla revoluční zrcadlovka Sony SLT-A33 s polopropustným zrcadlem, které dovoluje fázové ostření i trvalý Live View s elektronickým hledáčkem. Má 14MPx rozlišení, Full HD video, hardwarové HDR a mnoho dalších. Jaká je tato zrcadlovka?

Autofokus, ostření


Sony SLT-A33 díky zrcátku nabízí ostření fázovým posunem, který bývá zpravidla výrazně rychlejší než "kompaktní" ostření detekcí kontrastu. Fotoaparát nabízí 15bodový autofokus. Může být středové, ale sami si můžete vybrat i jeden z těchto 15 bodů. Zde bych uvítal ostřící body i v rohové části obrazu, všech 15 bodů je namačkáno dost doprostřed. Automatický výběr jednoho či více z ostřících bodů pracuje překvapivě dobře. Samozřejmě jsou zde občas situace, kdy volí jiné body, než byste čekali, ve velké většině případů se trefí přesně.

Průběžné ostření při náhledu na LCD displeji jsem zde nenašel, je zde ale automatické ostření při pohledu do hledáčku, které je navíc průběžné. Najdete zde režim AF-S pro jednorázové ostření, dále AF-C pro průběžné zaostření (až po namáčknutí spouště neustále udržuje objekt zaostřený). Třetí režim AF-A pak automaticky vybírá mezi oběma předchozími (po změně pozice fotoaparátu přepne automaticky na AF-C).



Ostřící vzdálenosti jsou typické pro tuto třídu objektivů. Od čipu se vzdálenosti pohybují mezi 21 až 23 centimetry, od předního čipu je to pak v podstatě v celém ohniskovém rozsahu 10 centimetrů. Jak vidíte na dalším grafu, s rostoucí ohniskovou vzdáleností roste i schopnost foti makro. Na 55mm ohnisku objektiv s APS-C čipem dosahuje téměř 0,6× přepočtené zvětšení. Makro objektiv to tedy není, ale nouzově se pro nenáročnější makro dá použít.



Rychlost ostření je velmi dobrá, prakticky v celém rozsahu ohnisek se bez větších potíží vejdete do 0,3 sekundy. S úspěšností ostření jsem rovněž neměl žádný větší problém. Jen výjimečně se najde typický problém fázového ostření levnějších objektivů, kdy si neví rady a střídavě honí ostřící vzdálenost v různých polohách.


Makro režim


V tradiční zkoušce makro režimu jsem opět zkusil vyfotit kleště a zjistit, jak je na tom fotoaparát v praxi se zvětšením.


expoziční čas 1/100 s, clona F5,6, citlivost ISO 1000, ohnisko 55 (82) mm, klikněte pro zvětšení


Makro se jeví tradičně pro danou třídu fotoaparátů. Zázrak to není, ale příjemně rozmazané pozadí se často hodí a posílí tak dojem z makra.


Nastavení expozice, automatika


U zrcadlovek je typické, že vedle automatiky je zde i priorita clony, času a plně manuální režim. Ani Sony SLT-A33 není výjimkou. Měření expozice může být vícesegmentové, se zdůrazněným středem a bodové. Nutno říci, že na rozdíl od kompaktů této značky nemá A33 problémy s měřením a automatiku lze označit za dostatečně spolehlivou.

Výběr citlivostí je neuvěřitelně bohatý. Ručně lze vybrat ISO 100 až ISO 12800. Automatika končí na ISO 1600. Navíc je zde režim šestiexpozice pro snížení šumu a v takovém případě lze navolit dokonce až ISO 25600. Expoziční čas může nabývat délky 1/4000 s až 30 sekund, a to i v režimu P. V manuálním režimu lze využít i bulb režim.



Rozsahy clon závisí na použitém objektivu. 18-55mm objektiv od Sony má totožnou hraniční světelnost jako konkurenční objektivy, nicméně průběh světelnosti patří k těm horším. Maximální hodnota clony je F22 až F36 v závislosti na ohnisku. Nechybí možnost korigovat expozici od -2 EV do +2 EV, což je tradiční rozsah kompaktů a levnějších zrcadlovek. Je zde i expoziční bracketing, bohužel ve velmi omezeném rozsahu kroků po 0,3 EV nebo 0,7 EV,


Expoziční a fotografické režimy



Režimy focení jsou dostupné na ovládacím kolečku, které je docela netradičně umístěno nalevo od blesku.



    • AUTO - Klasická automatika
    • AUTO+ - Automatika s výběrem scénického režimu, včetně detekce HDR. Osobně bych HDR nastavoval mnohem častěji, i v protisvětle jej automatika moc ráda nepoužívá.
    • P (Program AE) - Automatické nastavení expozice, časy 1/4000 až 30 sekund, citlivosti automatikou do ISO 1600, ručně ISO 100 až ISO 12800, při multiexpozici až ISO 25600. Lze využít korekci od -2 EV do +2 EV.
    • A (Priorita clony) - Uživatel nastavuje clonu, fotoaparát dopočítá čas. S citlivostí a korekcí expozice je to stejně jako v předchozím případě.
    • S (Priorita času) - Uživatel nastavuje čas, clona se dopočítá.
    • M (Manual) - Fotograf má plnou nabídku časů (1/4000 s až 30 sekund, bulb režim), nastavuje i clonu a citlivost.
    • Sekvenční snímání 7 fps
    • Panorama
    • SCN (Scénické režimy)
    • Bez blesku.


expoziční čas 1/160 s, clona F9, citlivost ISO 100, ohnisko 35 (52) mm, klikněte pro zvětšení


Skládání panoramat je velmi rychlé a přesné. Kvalita je vynikající, fotí se ve vysokém rozlišení (tento snímek má 5536×2160 pixelů). Pro co nejlepší panoramata je ideální fotit je na výšku.


expoziční čas 1/200 s, clona F10, citlivost ISO 100, ohnisko 18 (27) mm, klikněte pro zvětšení


Pokud budete panorama fotit na šířku, můžete dosáhnout i rozlišení např. 12416×1856 pixelů jako v tomto případě.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.