Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony SLT-A77: megapixelový přeborník

3.1.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Další recenze se podívá na fotoaparát Sony SLT-A77. I když se tento fotoaparát prodává už nějaký ten pátek, stále je vlajkovou lodí APS-C fotoaparátů Sony SLT s 24MPx snímačem. Tentokrát jsme k testu dostali i zajímavý 16-50mm F2,8 SSM objektiv.

Autofokus, ostření


Sony SLT-A77 má trvalý fázový systém ostření, kdy je světlu v cestě zrcátko trvale odrážející třetinu světla do fázových ostřících senzorů. Najdete tu 19 ostřících bodů, z čehož je 11 křížových. Výběr ostřících bodů můžete nechat na automatice, která funguje vcelku dobře, nicméně osobně se mi více líbilo zónové ostření. V takovém případě máte ruční výběr jedné ze tří zón (vpravo, uprostřed a vlevo) a v těchto zónách se už ostří automaticky. Výběr zóny provádíte joystickem. V neposlední řadě tu najdete jednobodové ostření a ruční výběr z 19 bodů.

Pochopitelně můžete ostřit i ručně. Kvalita ručního ostření samozřejmě závisí na použitém objektivu, v našem případě to s 16-50mm F2,8 objektivem nebyl žádný problém. Díky dobré světelnosti se docela dobře ostří i za horšího světla a šum hodně vadí až za dosti výrazné tmy (v osvětlených interiérech je to akceptovatelné). Pokud využíváte 5,9× nebo 11,7× zvětšení, začíná se šum objevovat o něco dříve. U manuálního ostření můžete využít i zvýrazňování zaostřených hran, takže hned vidíte, které linie jsou ostré, aniž byste si náhled vůbec museli zvětšovat. Střední ostřící bod navíc blikne zeleně, pokud je správně zaostřeno, takže manuální ostření je tu opravdu radost.

Režimů automatiky je tu povícero a jejich výběr je umožněn na kolečku pod objektivem zleva. Zde máte na výběr AF-S, AF-A a AF-C. První režim je jednorázový, v okamžiku zaostření se tedy už nic nemění. AF-A je režim AF-S s automatickým přepnutím na AF-C pokud se objekt pohne, v praxi jsem ale toto přepínání nezaznamenal. AF-C je pak průběžný systém, který svou funkci zvládá poměrně slušně. Zvládá rozumné zvětšení objektu, pokud jej ale pomalu ztrácí, ostřící bod zešedne. Rychlost ostření závisí na objektivu, s dodaným 16-50mm objektivem rozhodně nejsou žádné problémy. Ostření je rychlé a dokonce i přeostření z nekonečna na vzdálenost několika decimetrů je záležitostí několika málo desetin sekundy (zhruba mezi 0,3 až 0,4 sekundy). Ostření je většinou přesné, za špatného světla ale potřebuje nějakou ostřejší linii (doporučuji ponechat aktivní AF lampu).


Nastavení expozice, automatika


Vzhledem k tomu, že Sony SLT-A77 je pokročilá zrcadlovka, nepřekvapí bohatá nabídka expozičních režimů. Vedle programové automatiky tu máte prioritu clony, času a plný manuál včetně bulb režimu. Expozice může být měřena celoplošně (vícesegmentově), se zdůrazněným středem a bodově. Měření je v běžných podmínkách poměrně spolehlivé, v zimě to ale jednoznačně bude chtít výraznou korekci expozice do plusu. Samotná korekce expozice má vysoký rozsah od -5 EV do +5 EV. K dispozici je expoziční bracketing pro tři nebo pět snímků s rozdíly expozice 0,3 EV, 0,5 EV nebo 0,7 EV. Větší rozdíly expozic 2,0 EV a 3,0 EV pak lze dosáhnout při bracketingu s maximálně třemi snímky.

Expoziční časy mají velmi bohatý rozsah od příjemně krátkých 1/8000 sekundy (což se hodí při snímání s velmi světelnými objektivy) do 30 sekund. Nechybí ani bulb režim. Citlivosti mají rozmezí od ISO 100 do ISO 16000 po 1/3EV krocích, je zde ale i rozšiřující režim až na ISO 50. Fotoaparát dále podporuje multiexpozici, která pracuje s citlivostmi od ISO 100 do ISO 25600 (po 1EV krocích). Automatice lze nastavit rozsah, ve kterém pracuje. To se týká nejen horní hranice (max. ISO 12800), ale i té spodní.





Možné nastavení clony závisí na použitém objektivu. V celém ohniskovém rozsahu lze clonit od F2,8 do F22, clona má 7 lamel. Jak vidíte v porovnání se základním setovým 18-55mm objektivem, na širokých ohniscích má 2/3 EV k dobru, na nejdelším ohnisku pak už 2 EV. V průměru je tak tento objektiv zhruba o 1,3 EV světelnější.


Expoziční a fotografické režimy


Výběr fotografických režimů lze provést na ovládacím kolečku na levé straně přístroje. Některým specifickým režimům (sekvenční snímání, 3D,...) se budeme podrobněji věnovat později.




  • AUTO - Automatika
  • AUTO+ - Automatika včetně multiexpozičních režimů jako je HDR (kterému se na rozdíl od některých jiných starších fotoaparátů Sony nevyhýbá)
  • P (Program AE) - Programová expozice, automatika. Expoziční čas je nastaven automatikou od 1/8000 s do 30 sekund, clona pak v rozmezí podporovaném objektivem (v našem případě F2,8-22 v celém ohniskovém rozsahu). Můžete využít i programový posun, kdy upravíte nastavení času a adekvátně tomu se upraví clona. Nesmí chybět korekce expozice od -5 EV do +5 EV. Citlivost může být nastavena ručně od ISO 50 do ISO 16000, může být využita multiexpozice od ISO 100 do ISO 25600 a samozřejmostí je i podpora automatika ve zvoleném rozsahu (max. ISO 100 až ISO 12800).
  • A (Priorita clony) - Uživatel volí clonu, fotoaparát volí čas. Zbytek je shodný s režimem P.
  • S (Priorita času) - Uživatel volí čas, fotoaparát pak clonu. Zbytek je opět shodný s režimy P a A.
  • M (Manuál) - Manuální nastavení expozice, uživatel tak volí expoziční čas clonu v rozsazích uvedených výše, navíc je tu i bulb režim. Citlivost lze nastavit od ISO 50 do ISO 16000, můžete použít i multiexpozici od ISO 100 do ISO 25600. Automatika zde nefunguje.
  • MR - Tři pozice pro uživatelská nastavení
  • Videosekvence
  • Rychlé 12fps sekvenční snímání
  • 3D snímky
  • Sweep Panorama
  • SCN - Scénické režimy



expoziční čas 1/200 s, clona F7,1, citlivost ISO 100, ohnisko 18 (27) mm, klikněte pro zvětšení



3D snímky si ukážeme ke konci recenze, nyní se mrkneme na panoramata. Sony už tradičně nabízí výborné panoramatické režimy, které jsou složeny bez viditelných artefaktů s rozlišení 5536×2160 pixelů je také docela slušné. Můžete mít i podlouhlejší panoramata v nižším rozlišení na výšku.


GPS


Fotoaparát je vybaven i GPS modulem. Ten nabíhá skutečně velmi rychle, v podstatě do pár desítek sekund od zapnutí máte k dispozici docela přesný signál. Po cca deseti sekundách je pozice trochu ustřelená, ale postupně se upřesňuje a pak je mimo maximálně do deseti metrů.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.