Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Souboj senzorů: 1/2,3" proti 1/1,7"

28.6.2013, Milan Šurkala, recenze
Dnes jsme pro vás připravili trochu neobvyklý test. Postavili jsme proti sobě dva fotoaparáty s podporou RAWu, kde jdou oba vybaveny 12MPx snímači. V prvním případě má úhlopříčku 1/2,3", v druhém 1/1,7". Jak moc se budou lišit jejich výkony?
Kapitoly článku:
  1. Úvod
  2. Digitální šum
  3. Dynamický rozsah
  4. Závěr
První test budeme věnovat digitálnímu šumu snímačů. Nebude nás zajímat JPEG, ale RAW, a to bez odšumování. Ke všem testům byl použit Adobe DNG Converter a Camera Raw. Začneme klasickou scénou s autíčky, pro větší názornost ale vezmeme jen polovinu snímku a oba "poloviční" výsledky budou vedle sebe.


Porovnání šumu 1/1,7" a 1/2,3" čipu (1)

Vlevo je 1/1,7" snímač (Olympus Stylus XZ-2), vpravo je 1/2,3" snímač (Olympus Stylus XZ-10).


Výsledky jsou vskutku zajímavé. Větší snímač má lepší a ostřejší detaily (může být i vlivem objektivu), naproti tomu menší snímač nešumí o moc více než ten větší, dokonce u velmi vysokých citlivostí to vypadá, že je na tom 1/2,3" o trochu lépe. Ale abychom tu neměli jen vizuální posuzování, změřil jsem barevné rozdíly mezi jednotlivými pixely při všech citlivostech (po 1/3EV krocích) na bílé ploše.


Porovnání šumu 1/1,7" a 1/2,3" čipu (2)

Vlevo je 1/1,7" snímač (Olympus Stylus XZ-2), vpravo je 1/2,3" snímač (Olympus Stylus XZ-10).


Zde už to vypadá poněkud jinak a 1/2,3" čip má šumu o něco více. Jeho výsledek je ale také trochu tmavší, přestože byly nastaveny naprosto stejné expoziční hodnoty. Podrobněji se podíváme na rozdíly jasů jednotlivých pixelů v různých směrech. Byly provedeny dvě měření a výsledky zprůměrovány.


Porovnání šumu v jasové složce


U nižších citlivostí jsou rozdíly trochu více patrné, mezi 2/3 EV až 1 EV, na vyšších citlivostech rozdíly naopak klesají lehce pod 2/3 EV. To znamená, že např. 1/2,3" čip má při ISO 3200 stejně vysoký šum jako 1/1,7" čip až při citlivosti ISO 5000.


Porovnání šumu v červené složce


V červené složce jsou rozdíly trochu menší, zde je to spíše mezi 1/2 až 2/3 EV. Všimněte si, že rozdíly jasů při nejvyšší citlivosti rostou až na 30 u 1/2,3" čipu.


Porovnání šumu v zelené složce


Naopak v zeleném kanálu jsou rozdíly mezi čipy výraznější a pod 2/3 EV se dostávají jen u nejvyšších citlivostí. Díky Bayerově masce s dvojnásobným počtem zelených pixelů rozdíly jasů při ISO 6400 u 1/2,3" čipu dosahují jen hodnoty lehce přes 20.


Porovnání šumu v modré složce


Modrá složka je někde tak uprostřed. Rozdíly mezi čipy jsou opět okolo 2/3 EV a maximální jasový rozdíl při ISO 6400 u 1/2,3" čipu je okolo 25.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.