Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Srovnávací test pevných 50mm objektivů

24.2.2011, Milan Šurkala, recenze
V cyklu věnovanému objektivům jsme si posvítili na pevné 50mm objektivy pro zrcadlovky Canon. Otestujeme 50mm F1,8, 50mm F1,4 a dokonce i velmi drahý 50mm F1,2L objektiv. K tomu si přidáme i 50mm F1,4 objektiv značky Sigma.
Nyní si shrneme vlastnosti všech testovaných objektivů. Podíváme se, zda některý opravdu stojí za koupi.


Canon EF 50mm F1,2L USM


Nejsvětelnější objektiv Canonu si mnoho zákazníků nenajde kvůli své vysoké ceně. Ta je dána výbornou světelností i odolnou konstrukcí, takže použití v dešti nebo při sněžení by nemělo být problém. Autofokus je tichý, bohužel u testovaného kusu jsem zaznamenal mírný front focus. Objektiv ale jako takový má sám o sobě silný focus shift. Jde o jev, kdy různá clona znamená různé zaostření. Pokud tedy zaostříte se clonou F1,4 a fotíte při F2,8, bude snímek lehce rozmáznutý, protože clona F2,8 rovinu ostrosti trochu posune. I proto je autofokus na nižších clonách (F1,4 až cca F4) docela nespolehlivý.



Pokud ale zaostříte správně, už od clon cca F2,5 dostanete velmi detailní obraz, naopak hodně otevřené clony do cca F1,8 znamenají zejména při ostření na krátkou vzdálenost nepříliš ostrý obraz (na větší vzdálenosti kreslí lépe, dalo by se říci výborně). V rozostřených oblastech trpí na velmi silnou chromatickou aberaci. Pokud je na objektivu něco výborného, tak je to zejména opravdu nádherný krémový bokeh. Ten opravdu stojí za to.

Pokud navíc používáte clony, kdy objektiv stále výborně maže pozadí, ale zároveň už výborně kreslí v zaostřené části (zhruba F2,5 až F3,5), pak výborně vytahuje objekty ze snímku a dává fotografiím krásný dojem prostoru. Objektiv rovněž dobře fotí v protisvětle, kdy netrpí na světelný závoj, snímky mají vyšší kontrast, než je obvyklé. Celkově je ale objektiv dost drahý vzhledem k tomu, jakými neduhy trpí. Pokud se jej ale naučíte správně používat, může být velmi zajímavým náčiním.

Krásný krémový bokeh
Vysoká cena
Výborná kresba uprostřed obrazu - nadprůměrný kontrast
Chromatická aberace (zejména mimo hloubku ostrosti)
Odolnost vůči nepřízni počasí
Silný focus shift
Cena v době testování: 38 000 Kč s DPH

 

Stále aktuální cena v českých obchodech


 

 

Canon EF 50mm F1,4 USM

 

F1,4 verze objektivu Canon dokáže nabídnout velmi dobré výkony při mnohem nižší ceně než u objektivu 50mm F1,2L. Chybí mu však odolnost vůči nepřízni počasí. I zde testovaný kus trpěl na front focus (zejména na APS-C zrcadlovce EOS 550D, jde však o záležitost, kterou lze snadno seřídit v servisu). Horší je spíše to, že i tento objektiv trpí na focus shift, nicméně ne tolik jako F1,2L verze. Rychlost ostření je dobrá, manuální ostření má dobrou citlivost. Objektiv má docela příjemný bokeh daný 8lamelovou clonou, osmiúhelníky jsou trošku patrné. Podobně jako i jiné Canony, i zde do clony F2,8 trpí na silnou vinětaci.

 




Podobně jako F1,2L objektiv vykazuje výbornou středovou ostrost už od mírného přiclonění, rovněž rohy na tom v praxi většinou nejsou špatně. Na nejnižších clonách a zejména při snímání na kratší vzdálenosti je kresba objektivu poněkud "snová". Chromatická aberace je proti F1,2L objektivu mnohem nižší, ale i tak jí lze zejména na nižších clonách často jasně vidět.

Výborná ostrost (zejména uprostřed) již od mírného přiclonění
Občasná chromatická aberace (mimo hloubku ostrosti)
Dobrá cena
Focus shift
Cena v době testování: 9 000 Kč s DPH


Stále aktuální cena v českých obchodech





Canon EF 50mm F1,8 II


Nejlevnější objektiv Canonu byl docela příjemným překvapením zejména s ohledem na velmi nízkou cenu pod 3 000 Kč. Potěší rychlý autofokus (přestože zde není USM motor), je však opravdu velmi hlučný. Není zde bohužel ani možnost manuálního doostření autofokusu, manuální ostření je trochu citlivější, ale stále v normě, focus shift zde naštěstí neexistuje. Nízká cena se odráží ve velmi levné plastové konstrukci, kdy objektiv působí spíš jako plastová hračka pro děti.



5lamelová clona vytváří docela nepříjemný bokeh při přiclonění, pětiúhelníky jsou jasně viditelné zejména u zdrojů světla, jinak problém není tak výrazný. Překvapilo mě, že objektiv naprosto nezná chromatickou aberaci, v tomhle ohledu byl jasným vítězem testu. Obraz bohužel není tak brilantní jako u 50mm F1,4 a zejména F1,2L objektivu, schází mu výraznější kontrast. Rovněž rohy obrazu jsou častěji lehce rozmazané. Nicméně za necelé tři tisíce korun toho nabízí opravdu mnoho.

Velmi nízká cena
Příliš levná plastová konstrukce
Žádná chromatická aberace
Pětiúhelníkový bokeh
Překvapivě rychlý i přesný autofokus (ale velmi hlučný)
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 2 800 Kč s DPH


Stále aktuální cena v českých obchodech





Sigma 50mm F1,4 EX DG HSM


Sigma byla zajímavým zpestřením testu. Oproti srovnatelnému Canonu je mnohem větší a těžší, téměř srovnatelně s Canonem F1,2L. Autofokus byl ze všech modelů nejrychlejší (byť rozdíly nejsou velké), rovněž jeden z nejpřesnějších. Také manuální ostření je snadné. 9lamelová clona má kulatější tvar než u Canonu F1,4, ale na F1,2L objektiv ještě nemá. Bokeh tedy rozhodně patří k nadprůměru.



Po optické stránce na tom objektiv není špatně. Na rozdíl od Canonů, které na kratší vzdálenosti potřebují clony od cca F2,5 pro rozumně ostrou kresbu, Sigma má příjemné výsledky už na F2. Při ostření na delší vzdálenosti se ale rozdíl smazává a zejména F1,2L Canon má naopak brilantnější obraz i při takto otevřených clonách. Celkově to ale znamená, že Sigma podává nezávisle na cloně velmi dobré výsledky. Na hodně otevřených clonách mi přijde lepší než Canony, naopak po přiclonění se už optická kvalita tolik nezlepší jako u Canonů a tyto pak mají trochu navrch.

Objektiv trápí vyšší chromatická aberace na ostrých hranách, naopak ji nenajdete v oblastech mimo hloubky ostrosti jako u Canonů. Cena je o třetinu vyšší než u srovnatelného Canonu, což může rozhodnout.

Rychlý a přesný autofokus
Chromatická aberace
Nadprůměrný bokeh
Ikona Odkaz na databázi
Vyrovnané optické výsledky nezávisle na cloně
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 12 000 Kč s DPH


Shrnutí


Test 50mm objektivů máme zdárně za sebou. Všechny objektivy prokázaly dobré, ale i špatné vlastnosti a vyloženého favorita jsem v této čtveřici bohužel nenašel. I proto dnes neudělím žádné ocenění. Světelné Canony F1,2L a F1,4 vykazují velmi dobré, či spíše vynikající výsledky po přiclonění, ale na velmi nízkých clonách mě zklamaly obecně "snové" fotografie, ostří-li se na kratší vzdálenosti a focus shift také nebyl příjemný. Tyto objektivy dovedou odvést výbornou službu, zejména pokud se to s nimi umí, nicméně F1,4 verze je přeci jen trochu snadněji použitelná.

Příjemným překvapením byla Sigma. Ta měla dobrou optickou kvalitu, především však byla velmi dobře použitelná prakticky na jakékoli cloně i díky velmi rychlému a spolehlivému autofokusu. Takový nenáročný pracant pro každou příležitost. Pokud jí odpustíte chromatickou aberaci a velké rozměry, může být příjemným společníkem. Canon F1,8 sice není dokonalý, ale za danou cenu je velmi solidním objektivem. Každý objektiv tak má něco do sebe a jistě si najde své zákazníky. Osobně mě v poměru cena výkon nenadchnul jen F1,2L objektiv, který mi přijde poněkud drahý.


Za zapůjčení fotoaparátů Canon a tří objektivů Canon děkujeme Canonu.

Za zapůjčení objektivu Sigma 50mm F1,4 děkujeme Hamě.




Objektivy Canon EF 50mm F1,2L USM, Canon EF 50mm F1,4 USM, Canon EF 50mm F1,8 II, Sigma 50mm F1,4 EX DG HSM pro Canon a široký výběr dalších produktů naleznete na
www.fotoskoda.cz.



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.