Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Velbon EX-Mini: šikovný ministativ

16.11.2015, Milan Šurkala, recenze
Ministativy jsou docela zajímavou pomůckou pro lehčí fotoaparáty. My se v dnešním testu podíváme na jeden z nich, Velbon EX-Mini. Má si poradit s maximálně 1,5kg zátěží, sám se přitom vleze do půl kila.
Kapitoly článku:
Stativ Velbon EX-Mini je sice relativně jednoduchý, nicméně ve své kategorii nabídne docela solidní možnosti nastavení a patří k tomu zajímavějšímu. Zamlouvaly se mi pojistné šrouby, které umožňují snadné silné dotažení. Rozumná je i stabilita stativu s kompakty, ultrazoomy i některými zrcadlovkami. Čím více váhy bude v těle a čím méně v objektivu, tím lépe. Low-endová zrcadlovka s těžkým ultrazoomovým objektivem tak může být problém, naopak těžší zrcadlovka s lehčím objektivem bude obvykle v pohodě.





S většinou ovládacích prvků se dobře pracuje, stativ nabízí panorámování, naklápění před a vzad, lze povytáhnout středový sloupec, nohy mají dva segmenty a podporovány jsou dva úhly rozevření nohou (bavíme-li se o nastavení na doraz). Jediným vážnějším problémem jsou pojistky segmentů, které jsou příliš tuhé a vyžadují hodně síly pro odjištění i zajištění. To může občas komplikovat přesně nastavení stativu, což je u stativu bez kulové hlavy kritické. Nečekejte ani žádnou vodováhu.

Pokud chcete něco skladného pro nepříliš těžký fotoaparát, mohu tento stativ určitě doporučit. Počítat musíte s tím, že moc vysoko nad zem se nepodíváte a pokud něco takového budete chtít, měli byste se podívat spíše po verzi EX-Macro. I ta se ve složeném stavu s přehledem vejde pod 30 centimetrů, v rozloženém se ale dostane už přes 56 cm (s EX-Mini jen na 42 cm).


Stativ je vhodný pro:


1. Kompakty nebo běžné ultrazoomy
2. Snímání z menších výšek


Plusy


+ Malé rozměry a přijatelná hmotnost
+ Dostatečná stabilita s lehčími fotoaparáty (především s lehčími objektivy)
+ Rozumná nabídka funkcí vzhledem k ceně
+ Dobře ovladatelné pojistné šrouby


Minusy


- Příliš tuhé pojistky noh
- S lehkou zrcadlovkou a těžkým, ohniskově delším objektivem si už moc dobře neporadí


Cena v době testování: cca 600 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.