Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Yi M1: čínský útok na Micro Four Thirds

6.2.2017, Milan Šurkala, recenze
Rodina výrobců Micro Four Thirds fotoaparátů se nedávno rozšířila o čínskou společnost Yi Technology. Dnes se podíváme na její první fotoaparát M1 vybavený 20MPx senzorem. Fotoaparát umí i 4K video. Jaký tedy bude?

Fotografování portrétů, blesk


Detekce tváří je velmi rychlá, zde Yi M1 určitě potěší. Na focení portrétů ale setový objektiv nebude úplně ideální, to je spíše doménou druhého setového objektivu Xiaoyi 42,5mm F1,8.


Yi M1 portrét

expoziční čas 1/100 s, clona F5,6, citlivost ISO 640, ohnisko 40 (80) mm, klikněte pro zvětšení



Zde se mi podařilo zaostřit kousek za, díky tomu ale vidíte ostrost detailů ve vlasech. Kvůli střední citlivosti ISO 640 ale dochází místy k odšumování a slévání detailů. Jak je vidět, pozadí se může trochu mazat, základní zoomovací setový objektiv ale na portréty není to pravé ořechové. Můžete si stáhnout snímek ve formátu RAW.


Výdrž baterie


K napájení slouží netradičně Li-Pol akumulátor (u fotoaparátů je obvyklejší spíše Li-Ion), jeho napětí činí 8,8 V a kapacita má hodnotu 900 mAh. Výrobce hovoří o dosti slušné výdrži na 450 fotografií na jedno nabití. V průměru ze tří nabití jsem se dostal na přibližně 350 fotografií a 14 minut videa. To jsou docela pěkná čísla, uvážíme-li navíc, že testování probíhalo často v mrazivém počasí. Stinnou stránkou je zde akorát nepřesný ukazatel stavu baterie, který se z plného nabití dostane na menší hodnoty překvapivě rychle. Na červené signalizaci téměř vybité baterie ale pořídíte stovky snímků, tento ukazatel se totiž poprvé objeví snad v polovině.


Displej


Přestože je displej hlavním ovládacím prvkem, je jeho zobrazení překvapivě jednoduché. Ve spodním proužku vidíte informace o kvalitě, baterii nebo volném místě, nahoře pak např. citlivost nebo ostřící režim. Na levé straně jsou pak tři kolečka pro clonu, čas a korekci expozice. Kliknutím na ně můžete nastavit daný parametr. Pokud je kolečko šedé, znamená to, že jej nelze nastavit (např. v prioritě clony tak bude šedě zobrazený expoziční čas).


Takřka veškeré nastavení se dělá v menu přístroje, které vyvoláte tažením prstu z levé strany displeje doprava. Odezvy menu by ale rozhodně měly být výrazně kratší.


Vidíte zde tedy všechny tři obrazovky (ještě při použití starého firmwaru, ten nový tu má např. ještě zobrazení kompozičních linií). Vpravo pak ukazuji speciální režim pro focení portrétů, kdy si vyberete pózu, obrysy se zobrazí na displeji a vy se můžete inspirovat touto kompozicí. Zajímavé je, že fotoaparát nedovoluje použít tuto funkci se základním objektivem a vyžaduje montáž 42,5mm F1,8 objektivu.


Další snímek ukazuje výběr různých kvalit videa. Vpravo je pak celoplošné zobrazení displeje.


Náhled si lze i zmenšit a doplnit i histogram a expoziční informace. Pokud na fotografii ťuknete prstem a podržíte jej chvíli na displeji, zobrazí se menu, které vidíte vpravo. To umožní konverzi z RAWu do JPEG. Nepřišel jsem na to, zda se dá konverze udělat i dávkově nebo je opravdu nutné to dělat jeden snímek po druhém.


Tuto konverzi ale patrně nikdy dělat nebudete, protože jen doklikání se k snímku může trvat minuty. Poněvadž se JPEGy číslují jinak než výchozí RAWy, způsobuje to chaos ve fotografiích a nutnost opětovného proklikání se ke snímkům, které chcete převádět.


Wi-Fi


Zajímavým překvapením byla Wi-Fi. Co se týče obvyklých funkcí, umí snad jen jednu, a to stahování snímků z fotoaparátu do telefonu. Na rozdíl od jiných ale Wi-Fi a Bluetooth přináší jiné funkce. Pomocí Bluetooth se dokáže telefon s fotoaparátem spárovat bezproblémově a rychle, není třeba ani žádné NFC. Spojení fungovalo krásně na první pokus, nebylo třeba vůbec nic řešit, paráda.

Neobvyklou věcí je i to, že aplikace v telefonu sama zjistí verzi firmwaru fotoaparátu a nabídne jeho upgrade. Je však trochu divné, že výrobce neměl na stránkách žádnou novou verzi, ale aplikace ji nabídla. Samotný upgrade firmwaru byl perfektní. Aplikace sama z internetu stáhla novou verzi firmwaru, pak se sama připojila zpět na fotoaparát, firmware do něj odeslala, spustila aktualizaci a za něco málo přes čtvrt minuty bylo hotovo. Když si vzpomenu, kolik desítek minut mi zabrala aktualizace firmwaru u Sony, tak musím Yi opravdu zatleskat.


Aplikace dokáže zobrazit stav baterie a verze firmwaru, Také umožňuje přecházet na internet pro získání manuálu nebo FAQ.


Stěžejní částí jsou ale portréty. Fotoaparát obsahuje několik ukázkových fotek a k nim jsou k dispozici náčrtky, které se zobrazí na displeji, abyste vaši fotografii mohli snáze "profesionálně" zarámovat. Pomocí aplikace by posléze mělo být možné stahovat další pózy.


V neposlední řadě tu máme i již zmíněné kopírování snímků z fotoaparátu do telefonu. Zde mě akorát zarazila jedna věc. Aplikace neumí zobrazit a kopírovat RAWy, takže pokud fotíte do RAWu, neuvidíte zde žádný snímek. Samotné kopírování je rozumně rychlé a bezproblémové. 

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.