Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Zoner Photo Studio 15 PRO

26.7.2013, Milan Šurkala, recenze
Předmětem dnešní recenze nebude žádný fotoaparát, ale editační software Zoner Photo Studio 15 PRO. Jde o českou aplikaci, která toho nabízí opravdu hodně a přitom je k mání za velmi příjemné částky. Jak si povede?
Kapitoly článku:
Nyní se ještě podíváme na slíbená panoramata a HDR režim. Panoramata lze skládat jen v jednom směru (horizontálně nebo vertikálně), bohužel maticové skládání není podporováno.


Zoner Photo Studio 15 panoramata

klikněte pro zvětšení



Panoramata jsou v drtivé většině poskládána správně bez nějakých jasových nebo skládacích artefaktů. Zde se např. pět 14,6MPx snímků podílelo na vzniku výsledného panoramatu v rozlišení přes 50 megapixelů.


Zoner Photo Studio 15 menu HDR prolínáním expozic

menu pro HDR s prolínáním expozic, klikněte pro zvětšení



Dále jsem vám slíbil ukázky HDR. Jako první tu máme HDR prolínáním expozic, které vytváří vcelku realisticky vypadající snímky. Pro snímky, kde chcete jen trochu rozšířit dynamický rozsah, naprosto ideální.


Zoner Photo Studio 15 menu HDR prolínáním expozic 2

menu pro HDR s prolínáním expozic, klikněte pro zvětšení



Aplikace sama zarovná obrázky a zvolí vhodný poměr. Nic vám ale nebrání toto upravit a vytvořit si vlastní HDR efekt. Skládání pracuje většinou dobře, ale u některých snímků se může lehce seknout (např. u fotky tohoto hradu byl vždy jeden snímek asi o 2-3 pixely posunutý).


Zoner Photo Studio 15 HDR prolínáním expozic

HDR snímek skládáním expozic, klikněte pro zvětšení



Toto je snímek pořízený kompaktem Olympus Stylus XZ-10, složený ze tří expozic. Jak sami vidíte, stíny jsou prokreslené vcelku slušně, podobně jako obloha. Můžete to srovnat s náhledy tří snímků o pár obrázků výše, kde "správně exponovaný snímek" má celou konstrukci v podstatě černou.


Zoner Photo Studio 15 menu HDR mapováním tonality

HDR mapováním tonality, klikněte pro zvětšení



Je zde i HDR pomocí mapování tonality, které přináší více "umělecké" výsledky. Pokud tedy nevyžadujete přímo realistické HDR, ale chcete i trochu zajímavých efektů, toto je funkce pro vás.


Zoner Photo Studio 15 HDR mapováním tonality

HDR snímek s mapováním tonality, klikněte po zvětšení



Jde o složeninu z těch samých tří snímků pořízených kompaktem. Je jasné, že tady už více vylézá šum, skládání a jasy jsou ale provedeny výborně. Není to přehnané, přitom HDR efekt je dost dobře patrný. Musel jsem ještě potlačit chromatickou aberaci, která byla na snímku moc vidět. Výsledek hodnotím jako výborný.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.