Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Zoner Photo Studio 17 v testu

3.12.2014, Milan Šurkala, recenze
Zavítáme i do vod softwaru a dnes se podíváme na oblíbené Zoner Photo Studio, které přišlo na trh už ve verzi 17. Vývojáři vylepšili RAW modul, zapracovali i na vkládání klíčových slov. Jaká bude nová verze tohoto programu?
Kapitoly článku:
Nyní se budeme věnovat kapitole, která si vezme na paškál zajímavé možnosti skládání snímků za nejrůznějším účelem.





Pokud rádi skládáte obrázky dohromady, jistě využijete nabídku Vytvořit. Najdete tu tvorbu panoramat, 3D snímků, HDR fotografií, pohlednic a skládání multiexpozic např. za účelem snížení šumu.


Zoner Photo Studio 17 Správce panoramata

klikněte pro zvětšení



Modul pro tvorbu panoramat se patrně nezměnil. Stále tedy neumožňuje maticové skládání (pouze horizontálně nebo vertikálně) a zejména u širokoúhlých snímků často vytváří skládací artefakty. Snímky, které jsou focené s delšími ohniskovými vzdálenostmi, jsou ale skládány slušně.


Zoner Photo Studio 17 Správce HDR

klikněte pro zvětšení



Rovněž u skládání HDR jsem proti předchůdcům nezpozoroval žádná vylepšení. Umí tedy nejen krásně realistické skládání, ale i použít mapování tonality k výraznějším HDR efektům. Zarovnání i nadále funguje bez korekcí perspektivy, tedy se může stát, že rohové části budou vlivem jiného natočení fotoaparátu neostré (prostředek je zarovnán správně, zde nemám námitek). Pro výborné výsledky je tedy dobré použít stativ.


Zoner Photo Studio 17 Správce odšumování 1
výchozí snímek



Zoner Photo Studio 17 Správce odšumování 2
multiexpozice (4 sloučené expozice)



Zde si ukážeme např. multiexpozici pro snížení šumu. Vyfotil jsem čtyři snímky s vysokou citlivostí, což se projevilo na vysokém šumu (viz první snímek). Pak tyto čtyři snímky byly sloučeny pomocí Zoner Photo Studia 17. Jak je vidět na druhém snímku, výsledná fotografie má znatelně nižší šum.


Zoner Photo Studio 17 Správce multiexpozice pro snížení šumu

klikněte pro zvětšení



Tady jde vidět, že zatímco skládání uprostřed je opravdu v pořádku, rohy se při pootočení nekorigují a může dojít k vytváření duchů. Dobře vidíte, že i pouhé dva snímky (levý a pravý) stačí k lehkému snížení šumu (snímek uprostřed).





Následuje nabídka Publikovat. Již dle názvu je jasné, že se zabývá publikací snímků nejrůznějšími způsoby. Můžete zde tedy vytvářet HTML galerie, vypálit CD a DVD, můžete nahrát snímky na Zoneramu, Facebook, Flickr nebo Picasu. Např. u Flickru si aplikace sama spustí Flickr v prohlížeči, přihlásíte se, získáte kód, který opíšete do aplikace a Zoner tak autorizujete. Pak už snímek nahrajete na server, tam jej pak můžete pojmenovat a dále upravovat. Pozor na firewall, který může spojení zablokovat. Nabídce Zobrazit se podrobněji věnovat nebudeme, ta jen upravuje zobrazení jednotlivých panelů.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.