Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

DSLR vs kompakt: Canon EOS 1200D s 18-55mm, Sony RX100

12.3.2015, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Máme zde další zajímavý srovnávací test. Postavíme proti sobě low-endovou zrcadlovku a profi kompakt za zhruba 10-11 tisíc Kč. Půjde o Canon EOS 1200D s 18-55mm objektivem a proti němu velmi oblíbený Sony Cyber-shot RX100.
Nyní se podíváme, který fotoaparát je lepší na makro. U Canonu musíte počítat s 10 až 11 centimetry od přední čočky (22 až 23 cm od senzoru), to ale platí v celém ohniskovém rozsahu. Sony Cyber-shot umožňuje jít na pouhé 4 centimetry, ale to platí pouze pro 28mm ohniskovou vzdálenost. S takřka každým zazoomováním se minimální ostřící vzdálenost zvyšuje a od 50mm ohniskové vzdálenosti už překračuje hranici 40 centimetrů, ze kterých je nutno snímat, aby byl fotoaparát schopen zaostřit. Na nejdelších ohniskových vzdálenostech je to dokonce téměř 50 cm. Od senzoru je to tak necelých 55 cm.





A to už je hodně velký rozdíl proti hodnotám od Canonu, který může jít mnohem blíže. Vidět je to i na přepočtených zvětšeních. Na nejširším úhlu záběru jasně vede Sony s 0,46× zvětšením (Canon jen 0,19×). Jenže jak už bylo řečeno, velmi široký úhel záběru není pro makro úplně nejvhodnější. Můžete si snadno stínit, do pozadí se dostane skoro vše, co je okolo, nemluvě o perspektivním zkreslení.





Už od 33mm ohniskové vzdálenosti ale vede Canon. Zatímco Sony RX100 na maximálním zoomu u telemakra nabídne velmi nezajímavých 0,22×, Canon 18-55mm má už 0,6× přepočtené zvětšení. To je tedy vyšší než u Sony (dokonce lepší než na nejlepší hodnotě u Sony na nejširší ohniskové vzdálenosti) a navíc je dostupné při užším úhlu záběru. Zde je to drtivé vítězství pro Canon. Abyste si ale dokázali představit, co jednotlivá čísla znamenají, ukážeme si několik ilustračních snímků.




Canon EOS 1200D + 18-55mm @ 88 mm, klikněte pro zvětšení





Sony Cyber-shot RX100 @ 28 mm, klikněte pro zvětšení





Canon EOS 1200 D (vlevo) / Sony Cyber-shot RX100 (vpravo), klikněte pro zvětšení



Dobře jde vidět, že Sony zabírá hodně široký úhel, výrazněji perspektivně zkresluje. Někdy to sice může být ku prospěchu věci, většinou ale u makra člověk nechce tolik pozadí a perspektiva snímku z Canonu 18-55mm III bude vhodnější. Na porovnání 1:1 výřezů nicméně Sony předvedlo lepší ostrost snímku, takže skutečné detaily jsou v podstatě srovnatelné.




Sony Cyber-shot RX100 @ 100 mm, klikněte pro zvětšení



Tady je vidět telemakro v podání Sony Cyber-shot RX100 (0,22× přepočtené zvětšení). Proti Canonu je to opravdu slabota. Canon má navíc velkou výhodu v závitu pro filtry, který umožňuje použít makro předsádky. Dají se použít i levné čínské makro předsádky za dvě stovky, kdy ty středně silné (+2 nebo +4 dioptrie) příliš nezhorší kvalitu obrazu, ale přepočtené zvětšení už přiblíží k 1× zvětšení a tedy pravému makru. U Sony RX100 se dají předsádky použít v případě, že je ručně přidržíte před objektivem (což je značně nepohodlné) nebo když koupíte příplatkový závit pro filtry, který se nalepí na objektiv a zvětší tak jeho rozměry.
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.