Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
8.4.2010, Milan Šurkala, Aktualita
Mnozí z vás jsou jistě napjatí, co nás čeká v blízké budoucnosti na poli snímacích čipů. Panasonic vydal roadmapu připravovaných čipů pro blízkou budoucnost. Pojďme se podívat, čeho všeho se do roku 2010 patrně dočkáme. Jaké budou nové CCD a CMOS čipy?
ToMáš Jedno | 8.4.201023:22
No a co? Firmy musí vydělávat a vydělávají na kompaktech. A protože většina lidí nakupuje podle hesla větší=lepší, tak se ty firmy prostě přizpůsobují. Kdyby zákazníci chtěli lepší světelnost, nebo třeba WiFi v každým kompaktu, tak to dostanou, protože těm firmám nejde o uspokojení několika náročných zákazníků, ale o zisk ­(a ten dělá většina, tedy ­"cvakalisté­"). A lidem kteří chtějí fotografovat a ne cvakat to může být jedno, protože tu vždy budou zrcadlovky a ty jsou na tom s kvalitou čipů výrazně líp ­(a i zde rozlišení roste­). Takže na rovinu, ­"průměrný uživatel­" bude 20MPx a 40x zoom prostě nadšen, kdo chce fotit, koupí si zrcadlo a kdo chce prima kompakt, tak si koupí něco jako Canon řady G, nebo Panasonic řadu LX, prostě něco pro ­"starší a pokročilé­". Kompakty s pidimidi čipy nás můžou nechat chladnými, protože to nebudeme my, kdo to bude používat. Život nám to nezachrání, ani nás to nespasí, tak proč se tím zabývat?
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6630) | 8.4.201023:45
Ackoli tento nazor ma neco do sebe, nemas uplne pravdu. Hodne lidi chce levny maly fotak, ktery bude rozumne fotit. To si vsichni maji kupovat LX3 nebo G11 za 11 tisic? Nekdo chce dobre fotici ultrazoom, tak mu mam rict, at si koupi zrcadlovku a k tomu 18­-200mm objektiv za 20 tisic? Samozrejme vetsine lidi to staci a jsou ze svych supermegapixelu, ktere jim prinasi jen negativa, nadseni. Proste bych ocenil, kdyby se nejaka spolecnost odhodlala k riskantnimu kroku a sla proste opacnym smerem, opravdu za kvalitou snimku a dokazala to take marketingove zduvodnit. Pred tremi lety byla na trhu spousta obycejnych kompaktu s 1­/1,8­" cipy. Dnes jsou na trhu asi tri a to uz jsou ty ­"profesionalni­".
Co kdyz nekdo chce maly fotak s rozumnym zoomem s dobrou kvalitou obrazu? Takovy temer neexistuje. Dnesni vyber je naprosto tragicky. V podstate tu za rozumnou cenu mame jen Fuji F200EXR. Pak uz jsou tu jen ­"spatne kompakty, ktere nejsou az tak spatne, jako ostatni­" :­-­( Ja se treba nechci tahat se zrcadlovkou, chci maly kompakt, rozumny zoom, rozumnou svetelnost a dobrou kvalitu obrazu. Pred nekolika lety jich byly plne regaly. Dnes nejsou. To je to, co mi vadi a s 20 megapixely se to rozhodne nezlepsi.
Odpovědět0  0
Pavel Matějka (1045) | 9.4.20106:51
Ale no tak, pane Šurkalo, klidně doporučujte, nebudete výjimka. Stačí se podívat do libovolného fotografického fóra, kdokoli chce doporučení na slušný kompakt do pěti tisíc, odchází s doporučením na DSLR Canon ­"desítkové­" řady se dvěma až třemi L skly a pevnou padesátkou navrch. A se stativem za těch pět tisíc jako s naprostou nezbytností. :­-­)

Jinak máte samozřejmě pravdu ­- člověk by nad výběrem kompaktů brečel ­- nebo blil.
Odpovědět0  0
nephilim (906) | 9.4.20107:43
Když už jsme u těch doporučení. On takový Nikon D3S také není k zahození. K tomu 70­-200­/2.8 VRII a tradá do ZOO. ;)
Odpovědět0  0
Choakinek (4691) | 9.4.201015:46
Jste skromní... Co rovnou středoformát? :­-D
Odpovědět0  0
ToMáš Jedno | 9.4.201015:12
Souhlasím, bylo by fajn, kdyby se taková firma našla, ale chtěl bych vidět která ze společností by chtěla dobrovolně zbankrotovat. :­) Je to prostě trh, kdo určuje směr. A trh ­(většina kupujících­) chce maličký kompaktík do kapsy, slyší na MPx, slyší na ZOOM. ­"Spotřebnímu uživateli­" nevysvětlíte, že: malý fotoaparát = malý čip a proto i menší optika a proto horší světelnost a proto se musí zvýšit ISO a s tím roste šum. Stejně tak jim nevysvětlíte, že 26x zoom, jim stejně k ničemu nebude, protože v místnostech na něj bude tma ­(špatná světelnost na konci rozsahu, navíc kdo potřebuje přibližovat v místnosti­) a venku se zase projeví prach v atmosféře a vzdálené fotky budou šedé a nekontrastní. Jistě, my to víme, ale spotřebiteli je to jedno. On chce vyfotit srnku vzdálenou 2km ­(což ale stejně i se stabilizátorem neudrží­) a chce fotit děti v tanečních, nebo přátele na plese ­(a tady se zas vymstí špatná světelnost­). Tak to holt je, protože kdyby to tak nebylo, tak by tyhle superzoomy s 14MPx nikdo nekupoval. Pokud by všichni chtěli kompakty s velkými čipy a dobrou světelností, tak by jich opravdu byly plné regály. Jenže spotřebitelé ­(popletení jednoduchým heslem marketingových oddělení ­- větší = lepší ­-­) chtějí právě toto ­(hodně MPx, malé tělo a velký zoom­).
Všude kolem sebe vidím malé kompakty Canon, Olympus, Panasonic ­- krásné ukázky trendu. Ale vůbec nevidím kvalitní kompakty např od Fuji ­(s EXR čipem­). Proč asi? Že by prostě netáhly? Samozřejmě, že ne, nemají totiž to co spotřebitel chce.
Zajisté by kompakt s kvalitní optikou, čipem a za dobrý peníz šel vyrobit, ale koupil byste si ho Vy, já a pár dalších jako my, ale my nejsme většina a navíc s takovým fotoaparátem bychom ­"fungovali­" dost dlouhou dobu, což firmy které musí vydělávat a prodávat, rozhodně nechtějí. Proto vám neudělají SUPERfoťák, protože by prodělali. Nejde o kvalitu fotek, ale o zisky výrobců. Je to sice hnusný, ale je to pravda.
Naštěstí, i na nás nadanější občas firmy myslí a právě proto jsou kompakty typu Canon G11 nebo Panasonic LX3. Sice jich není mnoho, ale jsou dobré a já myslím, že si je možné vybrat.
A i když se mi váš názor líbí a souhlasím, že by některé společnosti takových fotoaparátů mohli dělat více, tak bohužel, realita je neúprosná a nám nezbývá nic jiného, než tento fakt přijmout a koupit si právě některý z profi­-kompaktů.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6630) | 9.4.201016:21
On Fujifilm ma nevyhodu v marketingu. Bohuzel neumi prodat nejen ty dobre, ale ani ty spatne fotoaparaty ­(ktere jini prodavaji jak cerstve rohliky­). Nicmene si vsimnete, jaky je humbuk s HS10, ono to s tim Fujifilmem nebude tak spatne, minimalne v kategorii ultrazoomu hodne zabojoval ­(samozrejme zatim presne nevime, jaka HS10 bude, ale je to odklon od tradicknich ultrazoomu a brutalni zajem tomu odpovida­).
Me slo spise o to, ze kdyz to fungovalo pred nekolika lety, proc to nejde dnes? I tehdy byly ty fotoaparaty velmi popularni, pripomenme napr. A radu od Canonu. Co fotoaparat to perla, od tech nejlevnejsich po ty nejdrazsi. Kazdy z nich byl naprosta bomba a pokryvaly cele cenove spektrum. Vynikajici A590IS s manualnim nastavenim byla vytecny malinky kompakt i pro ty, kteri si chteli hrat, A720 IS k tomu pridala lepsi makro a vetsi zoom, A650 IS pak vyklopny displej a velky cip. Dnes je A rada naprosty nevyrazny prumer. Doufam, ze to Fuji s nastupcem modelu F200EXR nezkazi a objevi se tu nova bomba v mensich kompaktech. Pak bychom tu mozna mohli mit neco, co by trochu pohnulo s ledy, podobne jako LX3 ­(diky niz se objevil Canon S90 a Samsung EX1­). Co jsem slysel, nova F300EXR by mohla mit 1­/1,4­" Super CCD EXR cip, 1080i Full HD video, 24mm ohnisko,... To nezni spatne.
Odpovědět0  0
xtonda (92) | 9.4.201017:14
Problém je, aspoň to je tedy můj dojem z recenzí např. na F200EXR a F70EXR, že Fuji má sice velmi zajímavé a inovativní čipy, ale většina ostatních věcí je na jejich kompaktech spíše podprůměrná.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6630) | 9.4.201018:20
To je sice take pravda, ale prave F200EXR je i v ostatnich ohledech docela povedeny fotak. A co se tyce F70EXR, to co ztraci na objektivu, to EXR cip nejen vyrovna, ale i trochu predhoni. Uvidime, jak to bude s Fujifilmem dale.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 9.4.201019:37
Absolutne nesuhlasim s tvrdenim, ze velke zoomy su zbytocne. Okrem tmavych miestnosti a hrubej vrstvy vzduchu je tu este telemakro, kde sa daju velke zoomy krasne vyuzit. Napriklad chcem vyfotit detail vtacika v korune stromu, alebo motyla na kvetinke. Je jasne, ze blizko ist nemozem, tak velky zoom je jedina moznost ako to vyfotit. Dalsie vyuzitie je ked sice mozem ist blizsie, ale nie je dobre svetlo ­(napr. v tej miestnosti­) a chcem pouzit blesk. Blesk sa neda pouzit na prilis male vzdialenosti, nutne musim ist od foteneho objektu dalej, avsak pokial je tento objekt velky zopar milimetrov, tak si ho zaroven potrebujem aj zvecsit. Napriklad chcem vyfotit nausnicu prisediacej slecny v restauracii s intimnym osvetlenim :­)

Argument, ze sa tak velke zoomy aj tak nedaju udrzat v ruke, tu absolutne neobstoji. S dobrym stabilizatorom ­(napr. FZ28­) nemam najmensi problem vyfotit vsetky vyssie spominane veci. A navyse pri blesku nejaka pohybova neostrost naozaj nehrozi :­)

Je pravda, ze velke zoomy su spojene s kompromismi v optickej kvalite. Lenze toto nie je kompromis medzi velkosotu zoomu a optickou kvalitou, ale medzi optickymi vlastnostami ako takymi a cenou, ktoru sa vyrobca vzdy snazi co najviac skresat dole. Z cisto technickeho hladiska by nebol problem vyrobit velky zoom s vynikajucou kvalitou.
Odpovědět0  0
ToMáš Jedno | 10.4.20100:11
Ale já nikde nenapsal, že ultrazoomy jsou špatné. Napsal jsem, že 26x zoom ­(a případně více!­) nemají opodstatnění. Těžko si představím nějaký kompakt s minisenzorem a superzoomem jak fotí hezky na maximální zoom. Vaše připomínka s FZ28 ­(mimochodem tento fotoaparát se mi válí ve skříni­) je správná, ale ale dnešní ultrazomy nemají 18x zoom, mají 26x, 30x ... a trend bude pokračovat dále. Nechtěl jsem tvrdit, že bychom měli ultrazoomy zahodit nebo přestat vyrábět. Naopak mě se ultrazoomy líbí, ale všeho s mírou. Ta ovšem jak jistě uznáte u dnešních modelů chybí. Snaha marketingu o prodeje vede nad logikou.
Telemakro je krásná věc, ale bohužel kvalitou snímků takto pořízených z kompaktu mě ještě pořádně nikdo neoslnil, ale prosím, rád se nechám překvapit. ;­)
S názorem, že výrobci tlačí na cenu naprosto souhlasím, stejně tak jako s problémy výroby teleobjektivů. Mým názorem je, že dnešní trendy zvyšování zoomů a rozlišení by nebyly až natolik žalostné, pokud by se tyto ­"modernizace­" negativně nedotýkaly např. světelnosti, což se ale bohužel neděje. A věřím, že se mnou budete souhlasit na tom, že konce ohniskových vzdáleností nad 600mm ­(EQ kinofilmu­) jsou pro dnešní použití problematické a často i z hlediska kvality téměř nepoužitelné.

PS: Podle mě je FZ28 poslední použitelný ultrazoom s rozumným rozlišením a kvalitním objektivem, podle koncepce od Leicy. Bohužel i Panasonic je jen výrobce a tak čekám že další model který bude následovat po FZ38 již bude mít obrovitý zoom, spoustu megapixelů a příšernou optiku s průběhem clonových čísel, které vyráží dech a zanechávají zdravý rozum stát. :/
Odpovědět0  0
busy (4706) | 10.4.20109:26
Ano, so vsetkym suhlasim, tiez mi zostava rozum stat ... kedysi mali panasonicy F2.8 na 420 mm a dnes len slabych cca F3.7. A ktovie kolko bude mat nastupca FZ38... Len som chcel napisat, ze pre mna osobne ma aj 26x, pripadne aj 30x zoom opodstatnenie, pretoze castokrat mi pri telemakre 18x ani zdaleka nestaci. On by mi vlastne aj ten 18x stacil, keby zacinal na ­(povedzme­) 36mm, pretoze sirsie ohniska ja az tak moc nevyuzijem.
Odpovědět0  0
Ganec | 8.4.201023:10
Podla tych cisiel maju nove 14­-megace lepsie farby ako 12­-megove ­(450 vs 430­) .. a citlivost je len o cosi mensia ­(140 vs 150­) a ked si predstavim ze LX3 senzor ma 500 & 160 mv .. to tie 14­-megace nie su az tak zle...
Odpovědět0  0
Busy . | 8.4.201013:25
Pixelove hustoty mi vychadzaju takto:
10MPix na 1­/3­" = 68 MPix­/cm^2
20MPix na 1­/2.33­" = 72 MPix­/cm^2
co zase nie je uz tak vzdialene dnesnym beznym hodnotam okolo a kusok nad 50 MPix­/cm^2.

Asi ma teraz niekto upali za moje kacirske nazory, ale tie cipy 1­/3­" celkom vitam, vdaka nim budu moct mat ultrazoomy malicke a lahucke objektivy pri zachovani velmi dobrej svetelnosti a lepsie sa vojdu do vrecka :­)
Vdaka dobrej svetelnosti nebude treba pouzivat vysoke ISO takze celkova kvalita fotiek v praxi by nemusela byt az taka zla ako by sa podla rozmeru cipu mohlo na prvy pohlad zdat. Len ci to aj nejaky vyrobca prenesie do praxe...
Ale stale samozrejme trvam na tom, ze pre bezne fotenie uplne staci cca 8 MPix a vsetko co je nad je uz zbytocne zvysovanie sumu na ukor zanedbatelneho zvysenia rozlisenia fotky.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6630) | 8.4.201013:49
S temi malyi ultrazoomy mas trochu pravdu. Budou moct byt jeste mensi. Co se ale tyce tech pixelovych hustot, tam bych to videl hodne neslavne. Idealni pixelova hustota pro kompatky je zhruba 20­-30 MPx­/cm2 ­(nejlepsi pomer mezi rozlisenim a kvalitou obrazu­) a to je sakra hodne vzdaleno tem 70 megapixelum. Ja to fakt nechci videt, zacinam byt poradne nastvany.
Odpovědět0  0
Cejpatka (440) | 8.4.201014:57
Ale kdepak! U těch menších snímačů zůstane světelnost stejná, akorát se objeví super­-hyper­-ultrazoomy s 40­-50x zoomem. :­-)
Odpovědět0  0
busy (4706) | 8.4.201018:00
Ale zato nebudu vecsie ako dnesne 18­-20x ultrazoomy a na ohniskach ekvivalentnych maximalnemu zoomu dnesnych ultrazoomov budu mat svetelnost lepsiu, takze by mohol byt urcity krok dopredu.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6630) | 8.4.201018:51
I ty naivko :­-D Ne, vazne, s lepsi svetelnosti bych moc nepocital. Proc by to vyrobci delali? Proc by se meli namahat a udelat svetelny objektiv, kdyz ted budou moci udelat stejne tak svetelny objektiv jako dnes jeste mensi a za mene penez? Spis pocitam s tim, ze svetelnost zustane nebo pujde jeste do horsich cisel. Snizovani nakladu je neuprosne.
Odpovědět0  0
Choakinek (4691) | 9.4.201016:12
Ani jedno. Ty 1­/3­" čipy jsou pro návrat masové výroby nejlevnějších kompaktů právě s těmito 1­/3­" čipy.
Odpovědět0  0
Ganec | 9.4.201016:52
Nie je nahodou 1­/3­'­' velkost chipu standardnych kamier?
Asi preto .. aby sa nemuseli vyvijat chipy osobitne pre fotak a pre kameru...
Odpovědět0  0
Hirogen (771) | 11.4.201019:01
Standardní kamery mají 1­/6­". Ale protože mají rozlišení max do 1MPx, většinou jen 0,8MPx, je pixelová hustota podstatně větší, než u 1­/3­" s 10MPx.
Odpovědět0  0
xtonda (92) | 9.4.201017:04
Panasonic FZ1­/FZ2 ­(rok 2003­) měl 1­/3,2­" čip se 2 Mpix a objektiv 35­-420mm ­(eq­) s F2,8 v celém rozsahu. Pak se nasdil větší čip 1­/2,5 a 1­/2,33 a světelnost na dlouhém konci šla na F3,3. Pak se přešlo z 12x zoom na 18x zoom a šlo to na F4,4 u aktuální FZ38. TZ mají vždy 1­/2,5­" v levnějším a 1­/2,33­" v dražším modelu.

Osobně celkem pochybuju, že zrovna v těchto řadách se objeví ty nejmenší čipy a že dostanou srovnatelně velké nebo dokonce menší ale přitom světelnější objektivy. Spíš to přijde do nějakých stylových ultra kompaktních krabiček aby je bylo možné ještě zmenšit při nezhoršené světelnosti.
Odpovědět0  0
Choakinek (4691) | 8.4.201011:48
Slovy běžného uživatele kompaktu s 20 Mpx 1­/2,33­" čipem: Super, vždycky jsem snil o tom, tisknout si své fotografie na formát plakátu A2 a polepit si s nimi pokoj. Ještě musím koupit tu tiskárnu pro formát A2 cca 10x dražší než můj kompakt.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.