Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Crop faktor a přepočtené (ekvivalentní) zvětšení objektivů

31.1.2013, Milan Šurkala, návod
U každého objektivu výrobce udává jeho zvětšení. Tento parametr hovoří o skutečném zvětšení objektivu, co se však stane, když objektiv dáme na tělo s menším APS-C snímačem? Co se stane v takovém případě?
Pochopitelně nebudeme jen teoretizovat a hrát si zde s čísly. Matematika je jedna věc, ale praxe je věc druhá. V následujících testech se tedy podíváme, čeho je jeden a tentýž objektiv schopen na dvou různých tělech. Nevyužil jsem ale makroobjektiv, ale docela "obyčejný" 35mm objektiv s udávaným 0,18× zvětšením (tj. 1:5,6). To znamená, že by full frame snímač měl vyfotit 3,6/0,18 cm, tedy obraz o délce 20 centimetrů.




full frame zrcadlovka Canon EOS 5D Mark II a objektiv Canon EF 35mm f/1,4L USM





APS-C zrcadlovka Canon EOS 60D a objektiv Canon EF 35mm f/1,4L USM



K testu jsme využili dvě zrcadlovky od Canonu, a to full frame model EOS 5D Mark II s rozlišením 21 megapixelů a APS-C model EOS 60D s jen lehce nižším rozlišením 18 megapixelů. V obou případech byl použit objektiv Canon EF 35mm f/1,4L USM.




fotografie z APS-C čipu, cca 12,6 cm





fotografie z full frame čipu, cca 20,3 cm



Vidíte, že full frame snímač dosáhl jen 3,6/20,3, tj. 0,177× zvětšení, což odpovídá údajům výrobce. Na APS-C čipu se sice reálné zvětšení objektivu nezměnilo, ale výsledný snímek zabírá větší detail 3,6/12,6, tj. 0,286× přepočtené zvětšení. Vidíte, že přepočtené zvětšení je zhruba tolikrát větší, kolikrát je menší APS-C čip proti full framu. Podívejme se na 1:1 výřezy a tedy skutečné detaily.




výřez 1:1 z APS-C čipu





výřez 1:1 z FF čipu



Tady jde docela dobře vidět, že APS-C čipu jsou detaily skutečně o něco lepší, lze to vidět zejména na různých škrábancích.




fotografie z APS-C čipu





fotografie z full frame čipu



Znovu vidíte, že je fotografie z APS-C podstatně více přiblížená, a kdybyste tuto fotografii chtěli přímo tisknout bez jakýchkoli ořezů, bude APS-C snímek působit dojmem, že jde o lepší detail (více "makro" dojem).




výřez 1:1 z APS-C čipu





výřez 1:1 z FF čipu



I tento snímek ukazuje lepší detaily (praktické zvětšení) u menšího APS-C čipu díky většímu přepočtenému zvětšení, zatímco reálné zvětšení objektivu je u obou snímků totožné. Vliv malého čipu bude nejlépe vidět na následující fotografii.




fotografie z APS-C čipu





fotografie z full frame čipu



Full frame má díky větším rozměrům čipu větší úhel záběru. Pokud má ale stejné nebo podobné rozlišení, musí podobné množství pixelů věnovat na větší plochu a hrozí tedy menší detaily. APS-C čip je očividně více "přiblížený", ostatně přepočtená ohnisková vzdálenost činí 56 milimetrů.




výřez 1:1 z APS-C čipu





výřez 1:1 z FF čipu



Tady je to bez diskuze. APS-C čip má díky menším pixelům značně detailnější obraz, netrpí na moaré (písmeno "T" na dodávce, které FF už nezvládá vykreslit), také další menší písmena jsou na APS-C snadněji čitelná. Při nízkých citlivostech tedy APS-C čip v detailech jasně zvítězil. To ale bylo dáno také tím, že měl vysoké rozlišení, zatímco full frame poměrně nízké (rozdíl mezi rozlišeními jednotlivých čipů byl malý).
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.