Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Test paměťových karet SDHC a SDXC

28.8.2018, Milan Šurkala, recenze
Dnes se mrkneme na srovnávací test paměťových karet SDHC, SDXC a microSDHC, které jsou používány v mobilních telefonech, fotoaparátech a jiných zařízeních. Jak jsou na tom s rychlostí? Doplněno o karty Samsung EVO+ a Kingston React.
Poprvé se nám do testu dostala paměťová karta od Samsungu. Jde o microSDHC kartu z nejvyšší řady PRO. Testovaný model má kapacitu 16 GB (MB-MG16D) a dle výrobce má nabídnout rychlost čtení s hodnotou 90 MB/s a zápis s 50 MB/s. Větší 32GB microSDHC a 64GB microSDXC karty slibují rychlejší zápis s hodnotou 80 MB/s. My se tedy spokojíme s pomalejším modelem. Ke kartě je dodávána i SDXC redukce.




 

Test 1 - CrystalDiskMark




Kingston MobileLite G3




Kingston USB 3.0 Media Reader




Transcend RDF8



Přenosové rychlosti skutečně nejsou špatné. Čtečka Kingston MobileLite G3 zvládla dosáhnout takřka 82 MB/s, ostatní čtečky se pohybovaly nad hranicí 75 MB/s. Zápis ve všech případech přesáhl slibovaných 50 MB/s, u čtečky Transcend se dokonce přiblížil k 54 MB/s, což na microSDHC kartu rozhodně není špatné číslo.


Test 2 - ATTO Disk Benchmark




Kingston MobileLite G3




Kingston USB 3.0 Media Reader




Transcend RDF8



Nyní už všechny čtečky vykazovaly rychlost čtení okolo 77,5 MB/s, zápis se pak pohyboval mezi 51 až 52,5 MB/s. Velmi pěkná čísla.


Test 3 - H2testw




Kingston MobileLite G3




Kingston USB 3.0 Media Reader




Transcend RDF8



V aplikaci H2testw jsou ale výsledky podstatně odlišné. Čtení zde dosáhlo jen hodnot okolo 54,5 až 56 MB/s, zápis se pak pohyboval okolo 37,5 až 38,5 MB/s.


Test 4 - AS SSD Benchmark




Kingston MobileLite G3




Kingston USB 3.0 Media Reader




Transcend RDF8



Naopak AS SSD Benchmark znovu vrací naměřenou rychlost čtení k vyšším hodnotám, naměřili jsme necelých 73 MB/s. Zápis je trochu veselejší, naměřili jsme 40, 46 i téměř 50 MB/s. Holt na každé čtečce dost odlišný výsledek.


Hodnocení

 
Tato karta se už neprodává
 
Původní hodnocení
Karta od Samsungu nabídne opravdu hodně slušný výkon, nicméně nevýhodou je její cena, která je skutečně velmi vysoká a otázkou je, zda za tak vysoký příplatek opravdu stojí. Na to si už ale musíte odpovědět sami.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.