Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Zrcadla minulosti: historie Canon DSLR

2.9.2010, Michal Srna, článek
V nové sérii článků se vrátíme o několik let do minulosti, abychom velmi stručně zmapovali historický vývoj modelů DSLR jednotlivých výrobců. Začněme božstvy opředenou značkou Canon, jejíž modelové portfolio doprovází již od počátku bohyně milosti a úsvitu.
Roky 1995 - 2001 sehrály pro zrod DSLR z dílny Canonu nejdůležitější roli. Většina inovativních funkcí a technologických objevů získaných v těchto letech je víceméně používána ve většině DSLR dodnes, i když s určitými modifikacemi.

Vraťme se do roku 1995, kdy si Canon podal ruku s Kodakem, aby mu pomohl vytvořit první profesionální digitální zrcadlovky a otevřel fotografům svět jedniček a nul. V tomto období se však DSLR ještě nedostala do amatérského segmentu trhu.


1995 - Canon EOS DCS 3


První zmínku o firmě Canon a DSLR můžeme najít v červenci 1995. Záměrně píši "zmínku", jelikož Canon v roce 1995 ještě žádnou DSLR nevyrobil. V tomto období se však objevila DSLR pojmenovaná jako Canon EOS DCS 3, což byl pouze přeznačený Kodak EOS DCS-3. Kodak totiž tuto zrcadlovku vyrobil a od Canonu použil pouze tělo analogové zrcadlovky Canon EOS-1N, na kterou připevnil modifikovanou digitální zadní část Kodaku NC2000e.

Canon EOS DCS 3 nabízel 1,3Mpx CCD snímač s max. rozlišením 1268 x 1012 px a 16MB vnitřní obrazový buffer s možností ukládat snímky na PCMCIA kartu. Díky tělu Canon EOS-1N šlo používat výměnné objektivy Canon EF vyrobené do té doby. Cena se pohybovala kolem 500 000 Kč.


První výsledek spolupráce firem Canon a Kodak - DSLR Canon EOS DCS 3
zdroj: Wikipedie


1995 - Canon EOS DCS 1


Již v prosinci téhož roku objevil EOS DCS 3 svého nástupce, kterým byl Canon EOS DCS 1. Jednalo se o druhý model vzájemné spolupráce Canonu a Kodaku, proto můžete tuto DSLR najít pod označením Kodak EOS DCS-1.

Tělo fotoaparátu vycházelo stejně jako u EOSu DCS 3 ze SLR EOS-1N a digitální zadní část byla tentokrát použita z nové DCS 460. Díky tomu se Canon posunul do profesionální sféry a CCD snímač obsahoval již 6 Mpx.


6Mpx model Canon EOS DCS 1
zdroj: pbase.com


1998 - Canon EOS D2000


U DCS 1 spolupráce Kodaku a Canonu neskončila a v březnu 1998 se na trhu objevil Canon EOS D2000 (Kodak DCS 520). Tělo fotoaparátu bylo stejné jako v případě dvou předcházejících modelů, vylepšení se však dočkala zadní digitální část, zejména snímací čip CCD. Ten nyní nabízel sice jen 2 Mpx, ale byl již formátu APS-C s crop factorem 1,6 a díky upravené elektronice umožňovala D2000 snímat rychlostí až 3,5 snímků/s, což v porovnání s 0,6/s u předchozího modelu bylo značné zlepšení.

Mnoho lidí označuje právě tento model za první "použitelnou" DSLR Canonu a Kodaku. Na 340 MB PCMCIA kartu bylo tehdy možné uložit najednou až 160 snímků ve vysoké kvalitě.


Canon EOS D2000 z dílen Canonu a Kodaku s APS-C CCD snímacím čipem
zdroj: mir.com


1998 - Canon EOS D6000


Krátce po uvedení modelu D2000 byl v dubnu 1998 vypuštěn Canon EOS D6000. Jednalo se o poslední model DSLR vyrobený Kodakem ve spolupráci s Canonem a jeho tělem EOS-1N. U Kodaku nesl označení Kodak DCS 560. Podobně jako model DCS 1 disponoval 6Mpx CCD snímačem a mířil tak pouze do nejvyšší profesionální sféry (i cenou). Snímač byl od dob DCS 1 značně vylepšen a důraz byl kladen zejména na obrazovou kvalitu.


Poslední model, na kterém se vedle Canonu podílel Kodak - Canon EOS D6000
zdroj: Canon.com


2000 - Canon EOS D30


V říjnu 2000 přichází první DSLR vyrobená pouze firmou Canon - EOS D30. Jedná se o revoluční krok, kterým Canon vstoupil na trh DSLR se svým vlastním modelem a s cenou, která byla mnohonásobně nižší než u předchozích zrcadlovek.

Zároveň s tímto modelem uvedl Canon nový typ vlastního snímače typu CMOS ve formátu APS-C o rozměrech 22,7 x 15,1 mm a maximálním rozlišením 2160 x 1440 px (3,1 Mpx). CMOS snímač přinesl vedle zlepšení obrazové kvality ještě úsporu energie a možnost rychlejšího zpracování obrazu. Canon následně uplatnil CMOS snímač v různých modifikacích i v dalších DSLR, i když v nadcházejícím profesionálním modelu EOS-1D použil opět CCD snímač.

EOS D30 byl založen na kompletně nové elektronice a jednalo se o první přístroj Canonu, který podporoval snímání do formátu Canon RAW. Fotoaparát nabízel 3 bodový ostřící systém, mnoho různých režimů snímání, 5 přednastavených scénických režimů, 35 zónové maticové měření a spoustu dalších vymožeností, na které jsme v současné době zvyklí. K ukládání snímků byly již použity karty Compact Flash (CF) a ne zastaralé PCMCIA úložná zařízení jako v případě DSLR Kodaku & Canonu.

Canon EOS D30 byl situován do oblasti trhu mezi high-end kompaktem Canon PowerShot Pro70 a profesionálním modelem DSLR Canon EOS-1D, který následoval po D30. Otevíral tak trochu svět DSLR i amatérským uživatelům, na masové rozšíření DSLR mezi běžné fotografy bylo však ještě brzo.


Revoluční Canon EOS D30, první DSLR vyrobená pouze Canonem a přinášející CMOS čip


2001 - Canon EOS-1D


Uvedení Canonu EOS-1D v prosinci roku 2001 předcházela velká očekávání. Tento model, pouze z dílny Canonu, nemířil nikam jinam, než do plně profesionální sféry DSLR, která měla otevřít cestu k digitální fotografii všem profesionálům zejména z řad sportovních, studiových a reportážních fotografů.

Je trochu zarážející, že Canon v tomto modelu neuplatnil nově vyvinutý CMOS snímač, ale použil snímač typu CCD s rozměry 28,7 x 19,1 mm a 4,2 efektivními Mpx. Možným vysvětlením je, že EOS-1D nebyl nástupcem EOSu D30, ale předcházejících modelů z rukou Canonu & Kodaku, které mířily též pouze k profesionálním fotografům a nesly také snímač CCD.

Z hlediska zaměření této zrcadlovky byl kladen důraz zejména na rychlost snímání, která se pohybovala v té době na úctyhodných 8 snímcích/s. Jako u jediného přístroje značky Canon, bylo možné u tohoto modelu využívat expoziční časy až 1/16000 s. Většinu vlastností a inovativních funkcí zdědil po jeho SLR předchůdci Canonu EOS-1V.

Další zajímavostí je fakt, že namísto USB, které bylo použito u D30, byl EOS-1D vybaven rozhraním FireWire, jelikož v té době USB ve verzi 1.1 nenabízelo dostatečnou rychlost na přenos fotografií ve vysokém rozlišení a do profesionálního segmentu se prostě nehodilo.


První plně profesionální DSLR Canonu - Canon EOS-1D

Toto období bylo pro zrod digitálních zrcadlovek Canonu velmi důležité. Canonem EOS D30 firma naznačila, jakým směrem se bude v následujících letech ubírat. Např. uvedený CMOS snímač prošel za poslední roky mnoha modifikacemi, ale u zrcadlovek Canonu se drží dodnes.

V nadcházejícím časovém rozmezí 2002 - 2006 začíná pro amatérské a poloprofesionální fotografy svítat na lepší digitálně zrcadlovější časy...