Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

5 tipů pro lepší makro fotky kompaktem a ultrazoomem

18.7.2019, Milan Šurkala, návod
Je tu léto a s ním spousta dovolených a výletů do přírody. Lidé při nich často fotí i různé makro detaily přírody a my si v dnešním článku ukážeme několik tipů, jak z běžného fotoaparátu vymáčknout co nejlepší výsledky.
Dostali jsme se k závěru dnešního článku. Ten vám měl nastínit úskalí focení makro fotografií s běžnými kompakty a ultrazoomy a napovědět, jak překonat některé jejich slabiny a naopak najít jejich silné stránky, o kterých jste možná ani netušili. Je nutné podotknout, že každý typ kompaktu je jiný, a tedy to, že jeden se nejlépe projevuje při jednom nastavení, neznamená, že ten druhý zde bude také excelovat. Je v podstatě takřka jisté, že jiný kompakt bude vyžadovat jiné nastavení. Přesto jsou základní principy stejné.
 
Nikon Coolpix A300 makro
 
Shrňme si tedy dnešní poznatky. Předně je nutné znát svůj kompakt a vědět, kdy dosahuje vysokých zvětšení a jak tyto body najít. Ne vždy je žádoucí fotit na nejmenším zoomu co nejblíž objektu, ale obvykle je lepší trochu zazoomovat, byť za cenu menšího zvětšení. Pomůžete si k lepší kompozici, klidnějšímu a obvykle i více rozmazanému pozadí, rovněž si nebudete tak snadno stínit. Mnohdy pomůže také focení z úrovně objektu, čímž dostanete pozadí dál a opět jej zklidníte a více rozmažete. Snímky budou působit mnohem profesionálněji. U některých kompaktů je dobré dávat si pozor na clonu, odclonit, pokud chcete více mazat, přiclonit, pokud chcete mazat méně nebo zvýšit kvalitu kresby.
 
Nikon Coolpix L840 makro
 
Pověděli jsme si také něco o tom, jak lépe zaostřit. Ne každý kompakt má zrovna spolehlivý AF systém a někdy je mu potřeba trochu pomoci. Pokud se tedy chytá na pozadí, je dobré ho přemluvit zaostřením na něco jiného, plnějšího, co je v přibližně stejné vzdálenosti jako focený objekt. Klidně můžete použít i vaší ruku. A pokud i tak AF stávkuje a váš fotoaparát podporuje manuální ostření, můžete využít místo autofokusu manuální zaostření a správnou míru zaostření hledat posouváním fotoaparátu vpřed a vzad.
 


Ukázka dnešních tipů ve formě videa.
 
Doufáme tedy, že vám náš dnešní článek alespoň trochu pomohl a při vašich příštích snímcích makra už budete s fotoaparátem méně bojovat a získávat lepší fotografie.



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.