Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
15.10.2021, Milan Šurkala, aktualita
Nová verze editoru Adobe Photoshop pro tablety Apple iPad přinese velmi užitečnou funkci navíc. Ta totiž dostane RAW konvertor Adobe Camera Raw, který přebere většinu funkcí z desktopové varianty.
třebaň (358) | 16.10.202112:03
který není z hlediska editace ideální a nově i do vlastního ProRaw, který byl laděn ve spolupráci s Adobe a zahrnuje multi­-frame výpočtový proces Applu ­(na rozdíl od jednosnímkového rawu­) a je nově podporován Adobe i na iPadech. Shodou okolností se na DPR strhla intenzivní diskuse nad galerií Apple iPhone 13 Pro v souvislosti s recenzí tohoto povedeného fotomobilu s f6.8 FF ­(cituji­) ekvivalentem hlavní kamerky. Důležitá je zmínka zobrazovat­/editovat fotografie z tohoto iPhonu­/ProRaw na moderním HDR ­(OLED nebo IPS­) displeji disponujícím DCI­-P3 barevným prostorem a mohu skutečně potvrdit viditelný rozdíl v barevném podání a lepším prokreslení stínů při zobrazení fotek z galerie po aktivaci HDR a P3 na OLED displeji. Osobně si nicméně počkám až na Phone14 :­-­).
Odpovědět0  0
Choakinek (4686) | 16.10.202115:41
Hmm, klasika. U iPhone ­"milión­" možností, ale všechny k ničemu. Panasonic Lumix LX7 z roku 2012 si tohle bez problému ­"namaže na chleba­".

Na základní ISO za dobrých světelných podmínek lezou z LX7 nesrovnatelně lepší snímky a to čistě z JPEGu ve srovnání s čímkoliv, co vidím v ukázkových snímcích na DPReview, což je zejména u ProRaw opravdu ostuda.

RAW v LX7 na základní ISO je pak zvláštní kapitola, co tam lze vytáhnout, je neskutečné. Hlavně je ten objektiv u LX7 v rozsahu cca 35­-70 mm neskutečně ostrý, což se pochopitelně pozitivně odráží i v kvalitě RAW výstupu a toto je s průměrnou kresbou iPhone objektivů zcela nesrovnatelné.

Tak snad v ISO 400 za horších světelných podmínek vede iPhone. Tam už přeci jenom LX7 naráží na určité limity. JPEG je víceméně poměrně špatný a v RAWu už dost šumu, takže dostat z toho čistou kresbu bez šumu prostě není možné. Pokud nechci šum, musím ­"žehlit­".

Dále mi přijde, že i z Nokie 9 PureView lezly z DNG lepší snímky, než z toho ProRaw ­(za dobrých světelných podmínek­), takže ostuda pro Apple č. 2. V JPEGu byla Nokie 9 pochopitelně tragická.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.