Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
22.10.2011, Michal Srna, aktualita
V posledních dnech oblétla svět informace o zázračné technologii od Adobe na opravu rozmazaných fotografií. Podívejme se, co od ní můžeme čekat, jaká jsou její úskalí a zdali se bude jednat o zatím neobjevený univerzální lék pro rozmazané fotografie.
Martík (3) | 24.10.201118:43
Tato technologie by se IMHO dala vylepšit tím, že by v RAW souboru z fotoaparátu byly uloženy i informace z pohybového senzoru fotoaparátu, tj. údaje o tom, jak se fotoaparát pohnul během expozice snímku. Tím pádem by pohyb nebylo nutno vypočítávat z obrazových dat, což by nejspíš výrazně zrychlilo zpracování. Samozřejmě pohybový senzor obvykle běžný fotoaparát nemá, spíš ho najdeme v mobilech ­- třeba by ale takové informace mohl poskytovat systém optické stabilizace. Nevím ale, jestli vůbec takový senzor může být dostatečně přesný, aby informace byly použitelné, jen mě to tak napadlo.
Odpovědět1  0
busy (4706) | 22.10.201120:02
Eliminacia pohyboveho rozostrenia nie je nova, pred nejakym casom ­(par rokov dozadu­) sa uz objavila informacia o tom ze to niekto vyvija. Uz presne neviem kde a kedy som to cital, ale pisalo sa tam ze ten algorimus berie fotografiu ako sucet navzajom posunutych povodne ostrych obrazkov a snazi sa z nich ziskat ten povodny obrazok. Tiez sa tam pisalo ze tento algoritmus nie je vhodny pre fotografie rozostrenie zlym zaostrenim ­- pretoze to je sice tiez sucet vela ostrych obrazkov, avsak na rozdiel od pohyboveho rozmazania, ktore predstavuje ­"pohyb­" povodneho obrazku po urcitej krivke, rozostrenie zlym zaostrenim je sucet vsetkych moznych obrazkov v danom kruhu rozostrenia a vtedy nie je mozne urcit tuto krivku a tym rekonstuovat povodny ostry obrazok.
Odpovědět2  1
Michal Srna (96) | 22.10.201120:45
Ano, jak zmiňuji v článku, snaha o eliminaci pohybového rozostření a rekonstrukci obrazu je vyvíjena již léta a pracuje na tom nemalé množství lidí. Ještě nikde jsem to však neviděl implementované v komerčně prodávaném produktu tak, aby to bylo jednoduché, účinné a univerzální. O to se podle mě Adobe částečně snaží a chtělo by podobnou funkci přinést v následujících verzích Photoshopu. Jinak tyto metody se běžně používají v různých odvětvích, vždy jsou však specializované na konkrétní problém ­(spz, obličeje, atd.­).
Odpovědět1  0
Hirogen (769) | 22.10.201122:01
Přemýšlím nad tím, proč ti někdo dává mínus, když to popisuješ správně...
Odpovědět2  0
busy (4706) | 22.10.201122:21
...mozno som to napisal moc komplikovane a nerozumie tomu ?
Odpovědět0  0
Germoe (82) | 22.10.201123:16
Nějací dva lidé mu dávají minus automaticky ­(alespoň v nedávných dobách měl dva minusy ať napsal cokoliv­)...
Odpovědět0  0
JUWARE (8) | 1.9.20122:08
Někteří lidé se v tom jen vyžívají a škodolibě dávají záporná hodnocení, byť si to dotyčný nezasloužil, jelikož jeho příspěvek byl přínosný. Sám jsem již nespravedlivě dostal mnoho mínusů. Nicméně k tématu. Hrozně se těším, až bude tuto funkci opravdu možné používat v masivním množství, účinně a jednoduše. Bylo by to naprosto super. Čistě teoreticky by mohl mít i software fotoaparátu zabudovanou technologii na výpočet pohybu rozmazání, nebo jak již bylo zmíněno by měl v sobě pohybový senzor, jenž by byl dostatečně přesný, aby podle toho mohl lépe určit zaostření. Pak by ani nebylo nutné dodělávat fotku v PC. V ideálním případě by byl sklouben kvalitní softwarový výpočet, který by byl porovnán podle matice získané na základě HW měření a výsledný efekt by mohl být takřka dokonalý.
PS: Sorry, že reaguji se značným časovým odstupem, ale prve jsem nečetl diskuzní fórum, tak snad si to ještě někdo bude chtít ode mě přečíst a doufejme, že nedostanu moc mínusů. =D
Odpovědět2  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.